Smulpaapje interviewt! – Claudia Straatmans



“Kijk naar je eigen kind en hoe dat reageert op het voedingspatroon”

Zoals ieder interview starten we ook deze met de vraag aan Claudia wat zij en haar gezin met eten hebben.  In tegenstelling tot de meeste ouders geeft Claudia grif toe dat ze eigenlijk een hele slechte moeder is qua eten. Haar dochter, Fardau (7), is een kind dat vooral dol is op alle bekende P’s. Iets wat voor een culinair liefhebber als Claudia lastig te verteren is. Toch hebben ze er een middenweg in gevonden.

“Als we uit eten gaan mag ze bestellen wat ze wil. Meestal wordt dat frietjes en kipnuggets of een pannenkoek. Thuis moet ze, voor de balans, groente eten. Niet helemaal dus wat je verwacht van iemand die culinair zó geïnteresseerd is als ik.”

Genen of houding

Volgens Claudia heeft de drang naar ongezond vooral te maken met haar dochter’s lust naar zetmeel. “Fruit is (ook) een drama. De geschilde appel die ze mee naar school krijgt, neemt ze ’s avonds gewoon weer mee naar huis. We hebben de moed een beetje opgegeven. Tegelijkertijd, ze is enorm slank. Ze verbrandt alles wat ze eet enorm snel. Dat maakt dat we ook minder streng kunnen zijn. Was ze fors geweest, zoals bijvoorbeeld haar biologische familie in Amerika, dan was ik veel strenger geweest.”

Eethistorie

Claudia is opgevoed met de Hollandse pot. “Het was een echt aardappel, groente, vlees gezin. Vlees was bij ons thuis wel belangrijk, mijn vader was slager. Het culinaire heb ik echter wel echt later zelf ontdekt. Maar vlees bestel ik alleen eigenlijk nooit in een restaurant. Het is vaak niet fantasierijk klaargemaakt en ligt daarnaast ook gewoon best zwaar op de maag. Bovendien ben ik dól op witte wijn, dus dat gaat niet altijd goed qua wijn/spijscombinatie.”

Zijn er dingen die je hetzelfde doet als jouw ouders vroeger?

“Ik denk dat ik me vooral er tegen af zet. Mijn moeder kon níet goed koken. Echt, totaal niet. Die was in staat iedere groente kapot te koken. Ik vind het dus nu fantastisch te ontdekken dat spruitjes ook heel puur kunnen smaken. Een aantal gerechten kan ze overigens fantastisch hoor, Kartoffelsalade bijvoorbeeld. Daar vraag ik dan ook expliciet om als ik thuis ben.”

Eetrituelen

“Als ik thuis ben eten we met z’n drietjes aan tafel. De televisie gaat ook niet aan tijdens het eten. Ik ben alleen veel ’s avonds weg in verband met mijn werk en de sociale verplichtingen die daar bij horen. Mijn dochter ziet dat als een kans, in de hoop dat mijn man ook ’s avonds meer genegen is tot makkelijkheid, zoals pizza en pannenkoek.”

Weekmenu

“Ik doe op zaterdag voor de hele week de boodschappen en maak dan ook de menu’s voor die week, afhankelijk van mijn agenda en wanneer ik thuis of weg ben. Degene die Fardau ophaalt van de opvang is ook degene die die avond kookt. “

Gaan jullie samen wel uit eten?

“We gaan eigenlijk altijd naar een restaurant waar op de kaart iets van haar gading op staat. Echt culinair uit eten doe ik alleen met mijn man of liever nog met vriendinnen. We gaan als gezin meestal naar een eetcafé, waar het voor zowel haar als ons leuk is.”

Lievelingseten

“Fardau is gek op vlees, met haar voorliefde voor bitterballen stond ze al eens in het Parool. Ook stamppotten behoren tot haar favoriete gerechten. Ze houdt écht van aardappelen!. We eten door de week in principe wel allemaal hetzelfde als we thuis eten. Ik let er dan wel op dat als ik bijvoorbeeld Thais kook het voor haar niet te scherp is. En heel af en toe bak ik nog wel eens apart een visstickje voor haar, iets wat mijn man dan wel weer verwennerij vindt.”

Gemakzucht

Claudia antwoordt heel eerlijk dat het aanpassen naar de smaak van haar dochter eerder gemakzucht dan schuldgevoel is. “We zijn allebei hartstikke druk, mijn man werkt vier dagen, ik werk fulltime. Als je dan thuis komt wil ik geen strijd. We eten al laat, ik wil dan vooral snel en gezellig aan tafel.”

Experimenteren voor het schriftje

“In het weekend experimenteer ik nog wel eens, dan heb ik daar ook de tijd voor. Dan pak ik de Allerhande of de Delicious erbij voor iets nieuws. Het is inmiddels thuis ook een ‘running gag’ dat Fardau dan roept “mama maakt iets uit het schriftje. Ze mogen dan testen en zeggen wat ze er van vinden. Negen van de tien keer roept zij dan dat het niet geschikt is voor het schriftje (lacht)”

Veel ouders herkennen zich ongetwijfeld in het hebben van een lastige eter. Heeft Claudia voor hen tips of advies?

“Ik voel me er best schuldig over dat ze zo weinig groente en fruit eet en ik vraag me af of we daar vroeger niet strenger in hadden moeten zijn. Tegelijkertijd, het is een hartstikke gezond kind. Ze barst van de energie, ze is hartstikke slank. Ze eet geen borden vol, laat regelmatig wat liggen omdat ze genoeg heeft. Mijn advies zou dus ook zijn kijk naar je eigen kind. Hoe reageert hij of zij op haar voedingspatroon. En laat het los, want hoe erg ook dat het niet conform de Schijf van Vijf is, het is ook niet bevorderlijk om iedere dag zó’n strijd rondom eten te hebben.”

Gepubliceerd op 25 mei 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!