Smulpaapje interviewt! – Alain Caron



“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

Geboren in Frankrijk is Alain Caron in Nederland inmiddels een culinair fenomeen. Spreek hem over eten en je wordt overdonderd door zijn verhalen, kennis en beroemde kennissen. Hij heeft als cuisinier gediend in bekende sterrenrestaurants, diverse kookboeken uitgebracht en zo goed als iedere beroemde chef-kok op aarde geïnterviewd. Ook kennen we Alain van zijn televisieoptredens, onder meer bij Junior Masterchef. Wij spraken hem over kinderen en (uit) eten, en daar heeft deze wervelwind een zeer duidelijke mening over!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Het gaat in Nederland in de basis niet goed, omdat ook veel ouders niet goed eten. Hoe kun je dan je kinderen opvoeden en kennis laten maken met lekker en goed eten. Vertel aan tafel hoe groente groeit, hoe vis wordt gevangen, hoe boeren werken, wat in de keuken gebeurt. Wedden dat kinderen dan wel aan tafel blijven zitten?”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Een sandwich met boter en chocola. Maar ook kip en waterkers met friet ( die van mijn mama!) Smakelijk vond ik ook oesters,ossentong vinaigrette,tarte tatin. De lijst is eindeloos (lacht)”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Ik moest alles proeven van mijn moeder. Pas dan mocht ik zeggen of ik iets lekker vond of niet. Maar ik lustte eigenlijk alles!”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven. Neem ze overal mee naar toe en ga met ze uit eten. Naar McDonalds? Niet vaker dan één keer in de drie jaar!!”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik zou een menu maken met als basis groenten. Erbij een stukje vis, wat rijst, en veel verse kruiden. Als dessert bijvoorbeeld vers fruit. En eet niet vaker dan één keer per week vlees!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

 

Gepubliceerd op 19 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.