Smulpaapje interviewt! – Alain Caron



“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

Geboren in Frankrijk is Alain Caron in Nederland inmiddels een culinair fenomeen. Spreek hem over eten en je wordt overdonderd door zijn verhalen, kennis en beroemde kennissen. Hij heeft als cuisinier gediend in bekende sterrenrestaurants, diverse kookboeken uitgebracht en zo goed als iedere beroemde chef-kok op aarde geïnterviewd. Ook kennen we Alain van zijn televisieoptredens, onder meer bij Junior Masterchef. Wij spraken hem over kinderen en (uit) eten, en daar heeft deze wervelwind een zeer duidelijke mening over!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Het gaat in Nederland in de basis niet goed, omdat ook veel ouders niet goed eten. Hoe kun je dan je kinderen opvoeden en kennis laten maken met lekker en goed eten. Vertel aan tafel hoe groente groeit, hoe vis wordt gevangen, hoe boeren werken, wat in de keuken gebeurt. Wedden dat kinderen dan wel aan tafel blijven zitten?”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Een sandwich met boter en chocola. Maar ook kip en waterkers met friet ( die van mijn mama!) Smakelijk vond ik ook oesters,ossentong vinaigrette,tarte tatin. De lijst is eindeloos (lacht)”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Ik moest alles proeven van mijn moeder. Pas dan mocht ik zeggen of ik iets lekker vond of niet. Maar ik lustte eigenlijk alles!”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven. Neem ze overal mee naar toe en ga met ze uit eten. Naar McDonalds? Niet vaker dan één keer in de drie jaar!!”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik zou een menu maken met als basis groenten. Erbij een stukje vis, wat rijst, en veel verse kruiden. Als dessert bijvoorbeeld vers fruit. En eet niet vaker dan één keer per week vlees!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Die menu’s met kip en appelmoes? Van de kaart ermee! Zo simpel is het!”

 

Gepubliceerd op 19 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.