Smulpaapje eet bij! – Lot en de Walvis



Lot en de Walvis

In de haven van Leiden, vlak achter de Zijlpoort, vind je Lot. In het voormalige (monumentale) pand van de Volharding vind je dit horecaconcept. Ik zeg bewust concept. Want over álles is nagedacht. Conceptmaker Rob vertelt me er over als ik op een zonnige woensdagmiddag, samen met onze kleuter, aanschuif voor de lunch.

Gratis water tappen

Als je binnenkomt valt als eerste de waterbar op. Drie grote taps met water met een smaakje. Dochterlief doet een smaaktest. Vandaag staat er water met steranijs & munt, met citroen & citroengras en (de uiteindelijke favoriet) met stukjes watermeloen erin. Rob legt uit dat ze hiermee gasten thuis willen laten voelen. “Maar dan verkoop je geen water meer” kreeg hij als reactie van horeca collega’s. Klopt, vertelt Rob, maar ik verkoop er gastvrijheid en heel veel andere dingen mee. Goed voorbeeld doet wat mij betreft goed volgen, want dit is waar horeca volgens mij om draait, gastvrijheid. Top geregeld van Lot.

Menukaart

Maar horeca is ook lekker eten. Lot heeft daarvoor verschillende mogelijkheden. Ontbijten bijvoorbeeld. Eindelijk een plek waar je de héle dag kunt ontbijten, want van 9-17u kun je bij Lot verschillende ontbijtjes eten. Onze kleuter vindt dat een perfecte gelegenheid om American pancakes als lunch te bestellen. Ik vind het vooral tof dat we ook in het weekend nu een plekje hebben waar je al op tijd naar toe kunt om samen uit te gaan ontbijten.

Wat eten we bij Lot?

Lot heeft naast ontbijtjes een heerlijk uitgebreide kaart. Van kleine lamspiesjes met yoghurt dip, tot geweldige burgers (vis,vlees én vega!). Maar ook een uitgebreide saladekaart, in klein en groot, waar ik uiteindelijk de salade van Lot van bestel. Die is lekker, maar wat mij betreft voor een groot formaat aan de kleine kant. Geen brood erbij. Vind ik jammer. En de kropsla is vandaag rucola. Schoonheidsfoutjes die, naar ik vermoed, nog te wijten zijn aan het feit dat Lot net geopend is.

De bediening reageert op mijn feedback in ieder geval geweldig. De bediening is overigens sowieso geweldig. Hoewel jong, stuk voor stuk gastvrij en zeer voorkomend. Dat dan het koekje bij de koffie in de koffie belandt zie je over het hoofd. Het is ook niet niks op je (volgens mij) eerste dag zo’n vol terras!

Kindermenu

Natuurlijk kijk ik ook naar de kinderkaart. Er is zalm met pasta, een groenteburgertje, een hamburger en de onvermijdelijke kroket met friet. Die had er wat mij betreft niet op gehoeven, want met drie zulke mooie gerechtjes (en de lamspiesjes die bijvoorbeeld ook besteld kunnen worden) is een kroket echt overbodig.

Huiskamer van Leiden

Lot wil je welkom heten, de huiskamer van Leiden zijn. Volgens mij is dat meer dan gelukt. Je krijgt een warm gevoel bij Lot. Dat je welkom bent straalt in alle opzichten uit. De platenspeler, met lp’s die je mag opzetten dragen er aan bij. De grote loungebank die binnen staat ook. De kaart is gevarieerd en lekker. De waterbar, ik blijf het top vinden. Het is niet moeilijk een beetje verliefd te worden op Lot. Wij gaan er zeker naar terug. Wat is het dan fijn dat Lot praktisch bij ons om de hoek zit!

Wil je er ’s avonds eten reserveer dan even, want je bent niet de enige is dol is (of wordt) op Lot!

Deze review werd mogelijk gemaakt door Umami Management en Lot en de Walvis, maar is een oprechte weergave van mijn persoonlijke ervaring

Gepubliceerd op 8 juli 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.