Smulpaapje doet niet aan kidsproofKnutseleten

Overal op internet zie je vrolijke bordjes met kindereten in de vorm van beestjes, gezichtjes en andere frivole vormpjes. Ik snap dat deels wel, zo eet je kind toch iets. Toch? Maar waarom dat infantiele? Karin Luiten formuleerde het geweldig “eten is geen speelgoed en kinderen zijn geen aparte diersoort.”

Mee eten

Daarom op Smulpaapje gerechten en recepten waar het héle gezin van mee kan eten. Tuurlijk, geen bosje chilipepers in de curry, maar wel een milde curry pasta. Want smaakontwikkeling begint thuis. Laat je kinderen ontdekken hoe groente en fruit er écht uit ziet. Laat ze zien hoe eten groeit, You Tube staat vol met geweldige filmpjes. Doe een proeverij en laat ze verschillende smaken ontdekken. Durven ze het aan om geblinddoekt te proeven?

Eetopvoeding

Je hebt niet volledig in de hand hoe je kinderen met eten omgaan, maar je hebt wél zelf hun eetopvoeding in handen. Waarom ze wel leren hoe je je veters strikt, maar geen aandacht aan hoe ze met eten omgaan. Ik snap dat oprecht niet. Die investering, daar hebben ze later zó veel aan. Een paar van mijn favoriete tips:

  1. Fruit gaat er meestal prima in bij kinderen. Groente is vaak een ander verhaal. Spreid het eten van groente over de dag, in plaats van het alleen op het avondeten aan te laten komen. Bakje rauwkost bij de televisie, wat groente in de lunchtrommel.
  2. Geef kinderen de keuze in wat ze eten, boontjes of broccoli, pasta of rijst, etcetera. Je geeft je kind daarmee de controle die het graag wil
  3. Dit is wat er vandaag gekookt is. Geen zin in? Jammer dan. Bakje yoghurt nog of fruit, maar niks anders. Een kind aan een gedekte tafel in Nederland kíest er wat mij betreft voor om niet te eten.
  4. Betrek kinderen bij het eten. Hoe groeien die spruitjes eigenlijk? Komt melk uit een pak in de supermarkt of uit een koe? En hoe ziet dat er uit. Laat ze zelf wat ingrediënten in de pan doen. Kinderen eten sneller iets waar ze zich betrokken bij voelen.
  5. En het allerbelangrijkste; maak er geen strijd van. Kinderen hebben een paar machtsmiddelen, zoals slapen maar zeker ook eten. En die strijd verlies je. Gegarandeerd!

Dit zijn overigens tips uit mijn eigen ervaring, met mijn eigen kind. Ieder kind is anders en ik ben verre van een opvoedingsexpert, maar kijk eens of je er mee uit de voeten kunt. En heb je aanvullingen, laat dat vooral weten!

Wat eten we vandaag

Ook in het te verschijnen boek zul je zien dat in de hele stijl geen “kinderlijke” elementen terugkomen. We presenteren het eten zoals het is. Geen figuurtjes, geen tierelantijnen, maar de focus op het eten zelf. Want dat is waar Smulpaapje tenslotte omdraait; lekker eten voor en mét kinderen, met gerechten waar íedereen in het gezin van mee geniet!

Gepubliceerd op 22 december 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!