Smulpaapje doet niet aan kidsproofKnutseleten

Overal op internet zie je vrolijke bordjes met kindereten in de vorm van beestjes, gezichtjes en andere frivole vormpjes. Ik snap dat deels wel, zo eet je kind toch iets. Toch? Maar waarom dat infantiele? Karin Luiten formuleerde het geweldig “eten is geen speelgoed en kinderen zijn geen aparte diersoort.”

Mee eten

Daarom op Smulpaapje gerechten en recepten waar het héle gezin van mee kan eten. Tuurlijk, geen bosje chilipepers in de curry, maar wel een milde curry pasta. Want smaakontwikkeling begint thuis. Laat je kinderen ontdekken hoe groente en fruit er écht uit ziet. Laat ze zien hoe eten groeit, You Tube staat vol met geweldige filmpjes. Doe een proeverij en laat ze verschillende smaken ontdekken. Durven ze het aan om geblinddoekt te proeven?

Eetopvoeding

Je hebt niet volledig in de hand hoe je kinderen met eten omgaan, maar je hebt wél zelf hun eetopvoeding in handen. Waarom ze wel leren hoe je je veters strikt, maar geen aandacht aan hoe ze met eten omgaan. Ik snap dat oprecht niet. Die investering, daar hebben ze later zó veel aan. Een paar van mijn favoriete tips:

  1. Fruit gaat er meestal prima in bij kinderen. Groente is vaak een ander verhaal. Spreid het eten van groente over de dag, in plaats van het alleen op het avondeten aan te laten komen. Bakje rauwkost bij de televisie, wat groente in de lunchtrommel.
  2. Geef kinderen de keuze in wat ze eten, boontjes of broccoli, pasta of rijst, etcetera. Je geeft je kind daarmee de controle die het graag wil
  3. Dit is wat er vandaag gekookt is. Geen zin in? Jammer dan. Bakje yoghurt nog of fruit, maar niks anders. Een kind aan een gedekte tafel in Nederland kíest er wat mij betreft voor om niet te eten.
  4. Betrek kinderen bij het eten. Hoe groeien die spruitjes eigenlijk? Komt melk uit een pak in de supermarkt of uit een koe? En hoe ziet dat er uit. Laat ze zelf wat ingrediënten in de pan doen. Kinderen eten sneller iets waar ze zich betrokken bij voelen.
  5. En het allerbelangrijkste; maak er geen strijd van. Kinderen hebben een paar machtsmiddelen, zoals slapen maar zeker ook eten. En die strijd verlies je. Gegarandeerd!

Dit zijn overigens tips uit mijn eigen ervaring, met mijn eigen kind. Ieder kind is anders en ik ben verre van een opvoedingsexpert, maar kijk eens of je er mee uit de voeten kunt. En heb je aanvullingen, laat dat vooral weten!

Wat eten we vandaag

Ook in het te verschijnen boek zul je zien dat in de hele stijl geen “kinderlijke” elementen terugkomen. We presenteren het eten zoals het is. Geen figuurtjes, geen tierelantijnen, maar de focus op het eten zelf. Want dat is waar Smulpaapje tenslotte omdraait; lekker eten voor en mét kinderen, met gerechten waar íedereen in het gezin van mee geniet!

Gepubliceerd op 22 december 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!