Smulpaapje bezoekt! – Foodunplugged by FoodinspirationFoodinspiration

Foodinspiration bestaat uit een club enthousiaste mensen die allemaal de essentie van goed eten snappen en dat uitdragen. Dat zag je ook terug gedurende de dag. Als je bijna 400 mensen bij elkaar hebt die allemaal íets met eten hebben, dan zorg je dat deze mensen ook allemaal lekker (te) eten krijgen. En dat was er! Van de rokende grillwagen van Smokey Goodness, tot de Milk & Cookies foodtruck. Van een wagen met vers geperst appelsap, tot een lokaal Veluws biertje zo van de tap.

Inspiratie

Omdat Ede Hoofdstad van de Smaak is werden we, na introductie door Hans Steenbergen, welkom geheten door de burgemeester en de eerste Nederlandse wethouder van Voeding. Bijzonder zo’n wethouder, want we weten allemaal hoe belangrijk het is dat er (meer) aandacht is voor goede voeding. Ede is de eerste gemeente die dit ook bestuursmatig oppakt, hulde! En dat er maar vele gemeenten nog mogen volgen.

FoodunpluggedII.jpg

Fietstoer langs streekproducenten

Dat in Ede volop gebeurt met streekproducten blijkt tijdens de fietstocht die volgt. Wij fietsen achtereenvolgens, door een prachtige omgeving trouwens!, langs de lokale bakker waar niet alleen de bakker recht uit zijn hart vertelt over waar hij mee bezig is. Maar ook de chocolatier niet kan ophouden te vertellen. Geweldig! We fietsen, met lokale souvenirs op zak, daarna naar de verder op gelegen molen de Vlijt.

Streekproducten

De molen, die nog steeds in bedrijf is, heeft in de winkel onder in de molen meer dan 300 soorten bloem en meel liggen. Soorten waar ik nog nooit van had gehoord liggen hier op de plank, naast de lokaal gemalen bloem en meel. Wat een feest! Hier sla ik dan ook even goed wat in, terwijl ik vergeet dat al die kilos op de fiets weer mee terug moeten.

Food college

Op het Foodinspiration terrein worden gedurende de dag nog een aantal workshops gegeven. Christan Weij (@papaspasta) laat zien hoe makkelijk het is om te fermenteren. Edwin Klaassen (@Desemenzo) maakt een andere groep enthousiast met zijn broodbakworkshop #handjesinhetdeeg. Wij luisteren aan het eind van de middag naar het college van Prof.dr.ir. Kees de Graaf over hoe je lijf de verschillen tussen slow food en fast food ervaart. Erg interessant!

FoodunpluggedI.jpg

Onversterkt eten

En dan is het tijd om aan tafel te gaan. Alsof je in Italië bent staan er lange tafels, prachtig gedekt en kunnen we genieten van de grillkunsten van Smokey Goodness. Op een andere tafel de gerechten die zijn gemaakt door de streekchef, geïmproviseerd met alle streekproducten die door de deelnemers zijn meegebracht. Echt, ‘unplugged’, onversterkt eten. Vol van smaak, omringd door goed gezelschap en gesprekken over wat eten voor jou betekent.

Ik kan niet anders dan eindigen met dikke vette hulde voor Foodinspiration en deze unplugged dag. Ik ben enorm geïnspireerd naar huis gegaan en ben er een volgende keer zeker weer bij, dan als lid van Foodinspiration.

Wil je meer weten over Foodinspiration? Kijk dan op hun website en volg ze via Twitter

Gepubliceerd op 14 juli 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.