Smokey Goodness 3 Het Bigger Better BBQ boek – reviewNa deel I (het Ultieme BBQ boek) en deel II (het Next Level BBQ boek) is er nu het Bigger Better BBQ boek van Jord Althuizen, oftewel Smokey Goodness. Voor dit boek reisde Jord af naar Zuid-Afrika, waar hij zich liet inspireren door de Braai cultuur en de mogelijkheden die dat biedt in ons eigen kikkerlandje.

Smokey Goodness goes Braai

Braaien is een aangelegenheid voor familie en vrienden, zoals Jord ervoer. En daar trek je tijd voor uit. Liefst een hele zondag. En braaien is een culinair andere wereld dan wij wellicht van barbecueën gewend zijn. Maar wat een waanzinnige draai geeft Jord aan de lokale recepten en gebruiken die hij oppikte in Zuid Afrika.

Braaien volgens Smokey Goodness

Het boek is meer geworden dan een receptenboek. Het staat vol met prachtige foto’s en verhalen van de reis die Jord maakte, samen met vinoloog Maarten (die na dit boek ook weet hoe je een drone moet hanteren…). Het begint met een intro in de wereld van braaien. Uitleg van de Zuid-Afrikaanse terminologie, die af en toe hilarisch is (voorsmakie, is een voorgerecht. Vuurhoutjie, een lucifer). Maar ook wat je nodig hebt voor een goeie braai en op welke manieren je kunt braaien.

Meer dan recepten

Zuid-Afrika is een waanzinnig wijnland, dus ook veel tips voor begeleidende wijnen in het boek. Hou je niet van wijn? Geen ramp. Er zijn ook biertips, cocktails én alcoholvrije limonades. De Afrikaanse ijsthee gaat meteen op het lijstje om te maken!

Loaded-fries Smokey.jpg
Loaded fries (foto: Remko Kraaijeveld)

In het hoofdstuk Braai buddies komen sauzen aan bod, chutneys, pickles en bijgerechten die allemaal even lekker klinken. En dan is het tijd voor de voorgerechten & snacks. Van een Schots ontbijt tot mosselen, oesters en octopus. Maar ook next level hotdogs (naar het recept van Hans Worst, uit Rotterdam), loaded fries (ooooh wat zien die er lekker uit!), een steak sandwich waar het water je van in de mond loopt. En dan zijn we pas op bladzijde 62…

Verhalen over braaien

De foto’s in het boek zijn weer fantastisch. Zowel van de reis door Zuid-Afrika, als van de gerechten. Remko Kraaijeveld weet ook in dit boek weer onderscheidende fotografie te verzorgen. Maar ook de verhalen zijn heerlijk om te lezen. Je gaat mee op reis en de schrijfstijl van Althuizen maakt dat je bijna meteen een ticket Zuid- Afrika wilt boeken.

Braaien next level

De braairecepten zijn van een ongekend hoog niveau. Je eigen boerewors maken (die wij ooit eerder aten vrienden van ons waarbij hij Zuid-Afrikaans is en die echt zo lekker is), maar ook de sosaties die wij deze week maakten (recept vind je hier), net als de cheddar muffins, die we bij de sosaties aten. Alles ziet er even verrukkelijk uit.

Kip in klei_Smokey.jpg
Kip in klei (foto Remko Kraaijeveld)

Voor de doorgewinterde BBQ liefhebber

Nee, dit is niet een boek met het simpele bbq werk. Dit is voor de liefhebber, die tijd wil vrijmaken om ermee aan de slag te gaan. Maar geloof me, dat wil je echt! En er staat genoeg in voor iedereen. Overigens zijn de recepten die wij maakten ook voor de beginner echt prima te doen.

Hou je niet van vlees, er zijn ook visrecepten. Vegetariërs in the house, ook voor hen staan er groenterecepten in. Gaan de recepten tot en met blz 183 je niet ver genoeg? Dan pak je het Bigger, better BBQ deel en ga je aan de slag met struisvogel, tomahawk en lamszadel. Het staat er allemaal in.

Ik ben onder de indruk. Echt. Ik had niet verwacht dat je drie zulke totaal verschillende, maar prachtige boeken in zo’n korte tijd kon maken. Maar inmiddels is boek 4 ook al in de maak, dus ik denk dat we de komende jaren geramd zitten qua BBQ recepten met de bekende en toch onverwachte Smokey Goodness signature. Complimenten!

Smokey Goodness 3 is uitgegeven door Kosos Uitgevers, kost € 24,99 en is o.a. online en in de boekhandel te koop.

 

 

Gepubliceerd op 15 april 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.