Shirma’s Soul KitchenDuik samen met Shirma Rouse de Caribische soul kitchen in en laat je voeden met haar liefde voor eten!

Want zangeres Shirma houdt héél erg van eten. Van soul food, van barbecue, van eten met niets anders dan liefde.

Net als heel veel mensen kende ik Shirma vooral als zangeres. Een prachtige stem heeft ze. Maar kannoneh wat kan deze vrouw koken. Niet normaal.

Dat proef ik voor het eerst tijdens de BBQ battle van Howard Komproe in Rotterdam, waar zij – net als ik later in Leiden – aan mee doet.

Ik eet er haar jerk chicken en ben instant om. Ook omdat Shirma een werkelijk allerliefst mens is. Dat ontdek ik een tijdje later als ik haar opnieuw ontmoet, dit keer bij een uitzending van Koffietijd.

We wisselen nummers uit en een paar dagen later zit ik aan haar keukentafel, waar ze mijn gin proeft en ik haar boek Soul Kitchen van haar krijg.

Soul Kitchen Shirma Rouse

Haar eerste kookboek, Soul Kitchen, neemt je mee in de Caribische keuken zoals Shirma die kent. De keuken waar ze groot mee is geworden.

Shirma, is geboren op Curaçao, maar opgegroeid op Sint Eustatius. De Caribische keuken waar Shirma mee groot gebracht is een smeltkroes van verschillende eetculturen.  Haar versie is, onder andere door haar reizen, weer anders dan die van haar moeder en tantes.

Het levert een boek op met een enorme verscheidenheid aan recepten! Maar eerst neemt Shirma je mee naar de basis en hoe zij kookt. Als je van huis uit gewend bent om op gevoel te koken is een kookboek schrijven best lastig. Want je kunt niet ‘een snufje van dit, een handje van dit’ gebruiken. Maar omdat Shirma gewend is aan het gebruik van cups als maat vind je die ook terug in het boek. Eigenlijk is het een kwestie van een set cups en kooklepels aanschaffen en je bent er. Geen weegschaal meer nodig. In de receptuur worden die maten wel afgewisseld met grammen, kilo’s en liters dus goed opletten!

Het boek start met snacks, gevolgd door salades, bijgerechten, groenten, soepen, vlees, vis, kip, ovenschotels en taarten. Daarnaast zijn er interviews en leer je meer over Shirma en haar liefde voor eten. Het maakt een heel persoonlijk boek, waar de liefde van af spat.

jerk chicken bbq

Jerk chicken van Shirma

Mijn eerste kennismaking met Shirma was met haar jerk chicken op de barbecue, dus er kon geen ander recept dan dat zijn om uit haar boek te proberen. De instructies zijn super goed op te volgen, hoewel ik de kip – in tegenstelling tot wat in de Caribische keuken gebruikelijk is – niet eerst heb gewassen…

Het resultaat was echt héérlijk! Kruidige, knapperige kip die ik, net als zij, op de barbecue heb gemaakt. Hij kan overigens, zoals ook in het recept staat, prima in de oven klaar gemaakt worden. Het recept voor Shirma’s jerk chicken staat voor je online.

Nieuw boek Shirma

Soul kitchen is al een even geleden verschenen, maar Shirma is inmiddels al weer volop met een nieuw boek bezig. Een koolhydraatarm kookboek overigens, een methode waarmee ze zelf al ruim 60 (!!) kilo is afgevallen. Maar ondanks dat is ze lekker blijven eten. Ontzettend benieuwd dus naar die recepten.

Maar voor nu kun je nog genieten van haar soul kitchen en als je houdt van de Caribische keuken is dat een absolute aanrader! Shirma’s Soul Kitchen kost € 29,50 en is o.a. online te koop of vraag erna bij je boekhandel.

Gepubliceerd op 13 oktober 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!