Shirma’s Soul KitchenDuik samen met Shirma Rouse de Caribische soul kitchen in en laat je voeden met haar liefde voor eten!

Want zangeres Shirma houdt héél erg van eten. Van soul food, van barbecue, van eten met niets anders dan liefde.

Net als heel veel mensen kende ik Shirma vooral als zangeres. Een prachtige stem heeft ze. Maar kannoneh wat kan deze vrouw koken. Niet normaal.

Dat proef ik voor het eerst tijdens de BBQ battle van Howard Komproe in Rotterdam, waar zij – net als ik later in Leiden – aan mee doet.

Ik eet er haar jerk chicken en ben instant om. Ook omdat Shirma een werkelijk allerliefst mens is. Dat ontdek ik een tijdje later als ik haar opnieuw ontmoet, dit keer bij een uitzending van Koffietijd.

We wisselen nummers uit en een paar dagen later zit ik aan haar keukentafel, waar ze mijn gin proeft en ik haar boek Soul Kitchen van haar krijg.

Soul Kitchen Shirma Rouse

Haar eerste kookboek, Soul Kitchen, neemt je mee in de Caribische keuken zoals Shirma die kent. De keuken waar ze groot mee is geworden.

Shirma, is geboren op Curaçao, maar opgegroeid op Sint Eustatius. De Caribische keuken waar Shirma mee groot gebracht is een smeltkroes van verschillende eetculturen.  Haar versie is, onder andere door haar reizen, weer anders dan die van haar moeder en tantes.

Het levert een boek op met een enorme verscheidenheid aan recepten! Maar eerst neemt Shirma je mee naar de basis en hoe zij kookt. Als je van huis uit gewend bent om op gevoel te koken is een kookboek schrijven best lastig. Want je kunt niet ‘een snufje van dit, een handje van dit’ gebruiken. Maar omdat Shirma gewend is aan het gebruik van cups als maat vind je die ook terug in het boek. Eigenlijk is het een kwestie van een set cups en kooklepels aanschaffen en je bent er. Geen weegschaal meer nodig. In de receptuur worden die maten wel afgewisseld met grammen, kilo’s en liters dus goed opletten!

Het boek start met snacks, gevolgd door salades, bijgerechten, groenten, soepen, vlees, vis, kip, ovenschotels en taarten. Daarnaast zijn er interviews en leer je meer over Shirma en haar liefde voor eten. Het maakt een heel persoonlijk boek, waar de liefde van af spat.

jerk chicken bbq

Jerk chicken van Shirma

Mijn eerste kennismaking met Shirma was met haar jerk chicken op de barbecue, dus er kon geen ander recept dan dat zijn om uit haar boek te proberen. De instructies zijn super goed op te volgen, hoewel ik de kip – in tegenstelling tot wat in de Caribische keuken gebruikelijk is – niet eerst heb gewassen…

Het resultaat was echt héérlijk! Kruidige, knapperige kip die ik, net als zij, op de barbecue heb gemaakt. Hij kan overigens, zoals ook in het recept staat, prima in de oven klaar gemaakt worden. Het recept voor Shirma’s jerk chicken staat voor je online.

Nieuw boek Shirma

Soul kitchen is al een even geleden verschenen, maar Shirma is inmiddels al weer volop met een nieuw boek bezig. Een koolhydraatarm kookboek overigens, een methode waarmee ze zelf al ruim 60 (!!) kilo is afgevallen. Maar ondanks dat is ze lekker blijven eten. Ontzettend benieuwd dus naar die recepten.

Maar voor nu kun je nog genieten van haar soul kitchen en als je houdt van de Caribische keuken is dat een absolute aanrader! Shirma’s Soul Kitchen kost € 29,50 en is o.a. online te koop of vraag erna bij je boekhandel.

Gepubliceerd op 13 oktober 2021


2 reacties

  1. Marion schreef:

    Ik word werkelijk onpasselijk van het feit dat Shirma met die akelige blauwe lange nagels alle producten bepoteld. Ik wil er niet eens aan denken wat er allemaal ónder die nagels zit.

  2. Jolanda Jille schreef:

    Wat ik tot nu toe heb gezien op 24 kitchen en dat zijn slechts een paar uitzendingen, omdat ik het niet meer kon aanzien, vanwege alle gefrituurde producten, begrijp ik dus helemaal niet wat aantrekkelijk zou kunnen zijn in een kookboek van deze dame. Weinig inspirerend dus als je alles frituurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!