Review – Zoals alleen oma dat kan van 24Kitchen chef Danny JansenMet een héle harde knal valt ‘ie letterlijk op de mat, het nieuwe boek van 24Kitchen chef Danny Jansen. De liefkozende titel verwijst naar de vele familierecepten die in het boek staan. Recepten die gedeeld zijn door de vele oma’s die aan het boek meewerkten en hun culinaire geheimen prijs gaven. De Indonesische keuken dus zoals ‘ie bij oma gegeten wordt. Een ode ook aan Danny’s eigen oma.

Voor iemand als ik die weinig Indonesisch kookt een geweldige kennismaking met deze keuken. Maar ook twijfel, want erg uit mijn comfort zone. Kan ik dit wel? Is het niet te ingewikkeld?

Zoals alleen oma dat kan

Want de Indonesische keuken lijkt op het eerste oog misschien ingewikkeld als je er niet zo in thuis ben. Met uitgebreide ingrediëntenlijstjes, ongebruikelijke kruiden, combinaties die je misschien niet kent. Maar oh mijn hemeltje, terwijl ik het boek doorblader loopt me werkelijk op iedere bladzijde het water in de mond.

Op de eerste bladzijden stelt Danny je meteen ook gerust. Nee, het is niet ingewikkeld, nee die ingrediëntenlijst valt reuze mee en ja, er zijn zelfs ook gerechten die in een half uur op tafel staan. Je hoeft dus niet persé een hele dag in de keuken te staan.

Indonesische keuken thuis

Ik ben blij dat ik de eerste pagina’s van het boek goed gelezen heb, want ze halen iedere vorm van koud watervrees bij me weg. Ik krijg er zelfs zin van om aan de slag te gaan. Door de stap voor stap uitleg. De práchtige foto’s (weer water in mijn mond) en de afwisseling aan gerechten wordt je echt verleid om aan de slag te gaan.

Maak vrienden bij de toko

Ondanks dat ik veel van de specerijen wel in huis heb ga ik met een lijstje naar de toko voor de resterende ingrediënten. Danny geeft tips over hoe de restanten te bewaren. Heel fijn, want weggooien is zonde! Overigens verwacht ik met enige regelmaat uit dit boek te gaan koken, dus ik heb zo het vermoeden dat er weinig overblijft.

Indonesische rijsttafel

Het principe van de rijsttafel is dat je met de familie, vrienden, een keur aan kleine gerechtjes op tafel hebt staan. En van ieder gerechtje neem je een beetje. Het delen en samen eten zit in de genen ingebakken. Dat zouden wij eigenlijk ook veel vaker moeten doen, in plaats van één groot gerecht maken.

In het boek staan de rijsttafels zoals de oma’s ze thuis samenstellen. Maar die kun je dus ook prima onderling gebruiken en er je eigen rijsttafel van maken. En er staat werkelijk van alles in. Soep, groentegerechtjes, nasi, maar ook zoete gerechten. Keus genoeg!

kipcashew1-web2.jpg

Koken uit ‘Zoals alleen oma dat kan’

In eerste instantie had ik bedacht om een enkel gerecht uit het boek te maken. Maar het was zó lastig kiezen welke dan dat ik toch ook voor een hele rijsttafel ben gegaan. Lekker in het weekend, met alle tijd om de keuken in te gaan, dus waarom niet?! Dat werd wel schrappen, want de eerste versie had ik een half A4tje aan gerechten die ik wilde maken 😉 Het recept van de kip cashew deel ik met jullie, de andere gerechten moet je zeker ook maken, maar koop daar gewoon het boek voor.

Conclusie

Een échte aanrader, ik kan niet anders zeggen. Stap uit je comfort zone en de Indonesische keuken in. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Zoals alleen oma dat kan is uitgegeven door AW Bruna, kost € 24,95 en is te koop in de boekhandel en online

Gepubliceerd op 3 december 2015


2 reacties

  1. Jolanda schreef:

    Het feit dat je al helemaal niet kan reageren op bijna geen enkele site is voor mij al tekenend. Sorry , maar welke kok in zijn gezonde verstand beveelt mensen aan om aan het begin van de week rijst te te koken en aan het eind van de week te gebruiken. Het is al een regel om voedsel niet meer dan 2 dagen later te gebruiken, maar metname met rijst is dit levensgevaarlijk!!, Rijst bevat een bacterie die zich pas na het koken ontwkkelt. Om die reden mag rijst nooit, maar dan ook nooit meer dan 2 dagen ha het koken gebruikt worden!!! Hoe ka een televisiekok dan toch advies geven om op mandag rijst te koken n vrijdag te gebruiken? 24 Kitchen gebruikt helemaal geen koks, maar acteurs. Dat is duidelijl. En wat imij betreft blijkt dat heel vaker uit programma’s en abominabele recepten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!