Weeklight van Donna Hay – review

Koningin van de prachtige kookboeken, foodstyling en foto’s van eten waarbij je de pagina’s bijna wil aflikken. Donna Hay flikt het keer op keer weer. En ja, dat doet ze ook met haar nieuwste boek, Weeklight. Volgens eigen zeggen een boek met recepten die je een goed gevoel geven. Ja, gezond dus maar niet zo stichtelijk als je zou verwachten. Toch ben ik, ook dit boek, weer kritisch…
Weeklight van Donna Hay
Maar als allereerste is dit een boek vol verrassende recepten. Heel veel groente, maar op een manier bereid die je zelf wellicht niet zo snel zou bedenken. Vegetarische gerechten die net zo heerlijk klinken als hun vleesvariant (tofu banh mi). Maar ook volop kip- en visrecepten (komkommernoedels met kokos en krokante vis)
Gezonde recepten van Donna Hay
Nu zijn de recepten van Donna Hay (m.u.v. haar taarten/cakes) eigenlijk altijd wel gezond. De recepten in dit boek zijn dat zeer zeker ook. Mede door de fotografie krijg je écht trek van wat je ziet.
Wat ik lastig vind is dat bij de recepten niet staat hoe ze zijn bedoeld. Zijn het lunchgerechten, is het voor de avond of misschien wel een bijgerecht. Het aantal personen waar het voor bedoeld is staat er wel bij, maar vond ik bij de bowl met knapperige spruitjes tegenvallen. Als lunch zou het genoeg voor 3 zijn geweest, als avondmaaltijd maximaal voor twee personen.
Snelle recepten
Voor iedereen die denkt dat gezond koken veel tijd kost heeft Hay het hoofdstuk Tijd te kort. Met wat slimme bijna klaar ingrediënten tovert ze alsnog een heerlijke maaltijd op tafel. En ja, ook weer gezond. Maar hoe de naam me ook doet gruwelen, de supersnelle superfoodsoep van bladzijde 128 klinkt gewoon écht heel lekker. Leuk ook dat er variatietips bij worden gegeven, want niet iedereen heeft standaard amandelmeel in huis.
Basic to Brilliance
Niet alleen heeft Hay boeken die Basic to Brilliance heten, maar ze voegt een hoofdstuk met dezelfde naam toe aan dit boek. Basisrecepten voor ieder moment van de week die je makkelijk omtovert van basis naar maaltijd. Zoals het broccolideeg dat een bladzijde later een pizza, een flatbread of een groentetaart wordt.
In balans
Gelukkig houdt Hay (net als ik) van een gebalanceerd leven. Dus naast gezonde recepten is er ook een hoofdstuk Toetjes, maar dan nét even iets gezonder en gemaakt met verse producten. Denk aan een taart met citroentijm, honing en amandel of perzik/kokostaartjes. Het boek eindigt met een aantal basisrecepten, voor bijvoorbeeld dressings, ingemaakte groente.
Een gevarieerd boek bomvol maakbare recepten
Dat is toch wel mijn eerste conclusie. Dit is weer zo’n typisch Donna Hay boek dat je keer op keer wilt gaan gebruiken. Toch ook nog een paar kritische noten; de vertaling bijvoorbeeld. En dat vind ik helaas wel vaker bij haar Nederlandse boeken. Door de snelheid waarmee het boek in de Nederlandse winkel ligt is de vertaling soms wat rommelig en niet secuur. Bijgesneden is een raar woord om aan te geven dat je je spruitjes moet schoonmaken.
Wat ik daarnaast fijn had gevonden is als de recepten qua beschrijving íets uitgebreider waren geweest. Als ik namelijk prei in een recept gebruik is het essentieel dat je die goed wast, anders kauw je op zand. De meeste thuiskoks zullen dat weten, maar het kan geen kwaad het toe te voegen in een recept.
Los daarvan; de receptuur klopt, zoals je van Donna Hay mag verwachten, áltijd. De recepten die er in staan zijn stuk voor stuk verrassend. Zien er lekker uit en belangrijker nog, zijn maakbaar. Dus ook met mijn kanttekeningen in het achterhoofd is dit een boek dat je, als je liefhebber bent van Donna Hay, zeker in de kast wilt hebben! Ik deel vandaag ook nog een recept met je uit het boek (je ziet het hierboven al) De heerlijke krokante karnemelkkip. Het recept vind je hier
Weeklight van Donna Hay is uitgegeven door Unieboek Spectrum, kost € 32,50 en is in de boekhandel en online te koop. Ik kreeg voor deze recensie een exemplaar van de uitgever toegestuurd.
Gepubliceerd op 15 januari 2020