Weeklight van Donna Hay – review



Koningin van de prachtige kookboeken, foodstyling en foto’s van eten waarbij je de pagina’s bijna wil aflikken. Donna Hay flikt het keer op keer weer. En ja, dat doet ze ook met haar nieuwste boek, Weeklight. Volgens eigen zeggen een boek met recepten die je een goed gevoel geven. Ja, gezond dus maar niet zo stichtelijk als je zou verwachten. Toch ben ik, ook dit boek, weer kritisch…

Weeklight van Donna Hay

Maar als allereerste is dit een boek vol verrassende recepten. Heel veel groente, maar op een manier bereid die je zelf wellicht niet zo snel zou bedenken. Vegetarische gerechten die net zo heerlijk klinken als hun vleesvariant (tofu banh mi). Maar ook volop kip- en visrecepten (komkommernoedels met kokos en krokante vis)

Gezonde recepten van Donna Hay

Nu zijn de recepten van Donna Hay (m.u.v. haar taarten/cakes) eigenlijk altijd wel gezond. De recepten in dit boek zijn dat zeer zeker ook. Mede door de fotografie krijg je écht trek van wat je ziet.

Wat ik lastig vind is dat bij de recepten niet staat hoe ze zijn bedoeld. Zijn het lunchgerechten, is het voor de avond of misschien wel een bijgerecht. Het aantal personen waar het voor bedoeld is staat er wel bij, maar vond ik bij de bowl met knapperige spruitjes tegenvallen. Als lunch zou het genoeg voor 3 zijn geweest, als avondmaaltijd maximaal voor twee personen.

Snelle recepten

Voor iedereen die denkt dat gezond koken veel tijd kost heeft Hay het hoofdstuk Tijd te kort. Met wat slimme bijna klaar ingrediënten tovert ze alsnog een heerlijke maaltijd op tafel. En ja, ook weer gezond. Maar hoe de naam me ook doet gruwelen, de supersnelle superfoodsoep van bladzijde 128 klinkt gewoon écht heel lekker. Leuk ook dat er variatietips bij worden gegeven, want niet iedereen heeft standaard amandelmeel in huis.

Basic to Brilliance

Niet alleen heeft Hay boeken die Basic to Brilliance heten, maar ze voegt een hoofdstuk met dezelfde naam toe aan dit boek. Basisrecepten voor ieder moment van de week die je makkelijk omtovert van basis naar maaltijd. Zoals het broccolideeg dat een bladzijde later een pizza, een flatbread of een groentetaart wordt.

In balans

Gelukkig houdt Hay (net als ik) van een gebalanceerd leven. Dus naast gezonde recepten is er ook een hoofdstuk Toetjes, maar dan nét even iets gezonder en gemaakt met verse producten. Denk aan een taart met citroentijm, honing en amandel of perzik/kokostaartjes. Het boek eindigt met een aantal basisrecepten, voor bijvoorbeeld dressings, ingemaakte groente.

Een gevarieerd boek bomvol maakbare recepten

Dat is toch wel mijn eerste conclusie. Dit is weer zo’n typisch Donna Hay boek dat je keer op keer wilt gaan gebruiken. Toch ook nog een paar kritische noten; de vertaling bijvoorbeeld. En dat vind ik helaas wel vaker bij haar Nederlandse boeken. Door de snelheid waarmee het boek in de Nederlandse winkel ligt is de vertaling soms wat rommelig en niet secuur. Bijgesneden is een raar woord om aan te geven dat je je spruitjes moet schoonmaken.

Wat ik daarnaast fijn had gevonden is als de recepten qua beschrijving íets uitgebreider waren geweest. Als ik namelijk prei in een recept gebruik is het essentieel dat je die goed wast, anders kauw je op zand. De meeste thuiskoks zullen dat weten, maar het kan geen kwaad het toe te voegen in een recept.

Los daarvan; de receptuur klopt, zoals je van Donna Hay mag verwachten, áltijd. De recepten die er in staan zijn stuk voor stuk verrassend. Zien er lekker uit en belangrijker nog, zijn maakbaar. Dus ook met mijn kanttekeningen in het achterhoofd is dit een boek dat je, als je liefhebber bent van Donna Hay, zeker in de kast wilt hebben! Ik deel vandaag ook nog een recept met je uit het boek (je ziet het hierboven al) De heerlijke krokante karnemelkkip. Het recept vind je hier

Weeklight van Donna Hay is uitgegeven door Unieboek Spectrum, kost € 32,50 en is in de boekhandel en online te koop. Ik kreeg voor deze recensie een exemplaar van de uitgever toegestuurd.

Gepubliceerd op 15 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.