No Worries BBQ van Jord Althuizen – reviewHet eerste wat ik dacht nadat ik het inmiddels 5e BBQ boek van Jord Althuizen had doorgelezen was ‘hij flikt ‘gewoon wéér!’ Want ik was enigszins huiverig of dit vijfde boek nog wel iets nieuws te bieden had, naast wat alle vier andere boeken al aan tofs brachten.

Maar de conclusie is dus kneiterhard ja. Maar daarmee is deze review natuurlijk niet klaar. No worries. Ik ga je nog véél meer over dit boek vertellen.

Review No Worries BBQ van Jord Althuizen

In No worries neemt Jord je mee naar Australië. Maar hij neemt je ook mee in de algehele ‘no worries’ houding van de Ozzies. Het land waar ik ruim 10 jaar geleden voor het eerst kwam en waar zelfs gemeente barbecues in het park staan, maar waar die ‘geen zorgen’ mentaliteit ook echt onderdeel is van wie ze zijn.

In dit boek is die houding symbool voor de manier van barbecuerecepten in het boek. Zonder zorgen. Relaxed. Niet meer uren bezig met voorbereiding. Maar easy going, grillen in plaats van koken en nog steeds vernieuwend. Zó knap!

Gemak in No worries

En hoewel gemak de rode draad is, is het boek nog steeds goed in het uitleggen van alle facetten van barbecueën. Dus eerst is er een gedegen uitleg over de manieren en soorten barbecue. Dan zijn er ook recepten voor drankjes en suggesties voor bier en wijn (mijn favoriete Australische wijnhuis d’Arenberg komt zelfs in het boek terug!) en na een lofzang op goed vlees van de échte slager (ook Jord is dol op meesterslager Johan) beginnen de hoofdstukken met receptuur.

De titels van de hoofdstukken zijn overigens in het Engels – Scoop , Starch, Pitcher Perfect – maar niet altijd even consequent – Beter Bier – maar het maakt eigenlijk ook niet uit. De fotografie springt namelijk, net als in de voorgaande boeken, van de pagina en grijpt meteen je aandacht. Remko Kraaijveld levert ook dit boek weer prachtige foto’s

Recepten No Worries

Maar dan de recepten, want dat is de voornaamste reden om een barbecueboek aan te schaffen niet waar? Het zijn met name de recepten waardoor ik dit mogelijk het meest gebruikersvriendelijke boek van Jord tot nu toe vind. Geen hogere wiskunde, maar wel hoog op smaak. Simpel te maken, maar ze blinken juist uit door die eenvoud.

Steeds meer groenterecepten ook, en ook die zijn weer verrassend. Wat dacht je van gegrilde spitskool met bagna cauda? Kom er maar op! Ik maakte de gegrilde perzik & burrata salade (recept vind je hier) en ik kan niet anders dan mijn petje afnemen naar Jord. Hij flikt het gewoon wéér!

Must have BBQ boek

Wat mij betreft, als je al moet kiezen tussen alle boeken van Jord, is dit de must have van de reeks. Voor iedereen die wel de BBQ aan wil steken, maar geen eeuwigheid ermee bezig wil zijn. Voor als je van verrassende recepten houdt. Voor als je meer van je BBQ wilt dan een standaard burger uit de supermarkt. Dan is dit jouw boek!

No worries BBQ van Jord Althuizen kost € 29,99 is uitgegeven door Kosmos en is in de boekhandel en online verkrijgbaar. Meer over Jord Althuizen, zijn recepten én voorgaande BBQ boeken lees je hier

Gepubliceerd op 29 mei 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.