Review Chinese Takeaway van Kwoklyn WanWie heeft ze niet? De favoriete klassieke Chinese afhaalgerechten, die je wilt blijven eten. Net als in Engeland, waar auteur Wan woont, kent Nederland een afhaalcultuur van Chinees eten en minder van zelf thuis Chinees koken. Wan wil daar verandering in brengen met zijn boek.

Hij toverde 70 Chinese afhaalgerechten om tot 70 maakbare recepten voor thuis. En hij schroomt daarbij niet om, met respect voor de Chinese traditie, tegen een aantal heilige huisjes aan te trappen…

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Die Chinese tradities worden trouwens wel gerespecteerd, het boek opent met Chinese etiquette en gebruiken. Ook legt hij het verschil uit tussen de Kantonese en de Sichuankeuken (hoewel er véél meer regionale keukens in China zijn dan alleen die twee). Na wat basis kooktechnieken is het tijd voor de receptuur.

Receptuur in Chinese Takeaway

Het boek is ingedeeld in zeven verschillende hoofdstukken; voorgerechten & soepen, kip & eend, zeevruchten & vis, rund & varken, groenten, rijst & noedels en tot slot broodjes & zoetigheden. Sommige van de gerechten zijn in Engeland waarschijnlijk wat gebruikelijker om te bestellen dan in Nederland. Zoals de garnalentoast (prawn toast) die ik maakte. Verrukkelijk overigens, dus zeker maken (en dat kan, want het recept staat online voor je)

Moderne interpretatie

Wan kiest duidelijk voor zijn interpretatie van de Chinese gerechten. Ik hou er van. Zeker omdat sommige gerechten best moeilijk kunnen zijn is het fijn als je een versimpelde versie ervan thuis kunt maken, zonder dat je op smaak hoeft in te boeten.

Variatie in gerechten

Wat ik te gek vind aan het boek – naast dat het de deur opent naar een keuken waar ik echt niet persé thuis in ben – is de variatie in gerechten in het boek. Van hardcore klassiekers, zoals foe yong hai en kipsaté. Tot echt bijzondere gerechten als eend met pruimensaus en inktvis met paprika en ui.

Maakbare Chinese gerechten

Ook door de toegankelijke fotografie lijkt alles maakbaar. Zorg voor een goede basisvoorraad aan ingrediënten van de toko en je kunt aan de slag. Ik denk dat ik héél veel plezier van dit boek ga hebben!

Chinese Takeaway is uitgegeven door Good Cook Nederland, kost € 20,95 en is online en de meeste boekwinkels te koop

Gepubliceerd op 25 september 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]