Review Chinese Takeaway van Kwoklyn WanWie heeft ze niet? De favoriete klassieke Chinese afhaalgerechten, die je wilt blijven eten. Net als in Engeland, waar auteur Wan woont, kent Nederland een afhaalcultuur van Chinees eten en minder van zelf thuis Chinees koken. Wan wil daar verandering in brengen met zijn boek.

Hij toverde 70 Chinese afhaalgerechten om tot 70 maakbare recepten voor thuis. En hij schroomt daarbij niet om, met respect voor de Chinese traditie, tegen een aantal heilige huisjes aan te trappen…

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Die Chinese tradities worden trouwens wel gerespecteerd, het boek opent met Chinese etiquette en gebruiken. Ook legt hij het verschil uit tussen de Kantonese en de Sichuankeuken (hoewel er véél meer regionale keukens in China zijn dan alleen die twee). Na wat basis kooktechnieken is het tijd voor de receptuur.

Receptuur in Chinese Takeaway

Het boek is ingedeeld in zeven verschillende hoofdstukken; voorgerechten & soepen, kip & eend, zeevruchten & vis, rund & varken, groenten, rijst & noedels en tot slot broodjes & zoetigheden. Sommige van de gerechten zijn in Engeland waarschijnlijk wat gebruikelijker om te bestellen dan in Nederland. Zoals de garnalentoast (prawn toast) die ik maakte. Verrukkelijk overigens, dus zeker maken (en dat kan, want het recept staat online voor je)

Moderne interpretatie

Wan kiest duidelijk voor zijn interpretatie van de Chinese gerechten. Ik hou er van. Zeker omdat sommige gerechten best moeilijk kunnen zijn is het fijn als je een versimpelde versie ervan thuis kunt maken, zonder dat je op smaak hoeft in te boeten.

Variatie in gerechten

Wat ik te gek vind aan het boek – naast dat het de deur opent naar een keuken waar ik echt niet persé thuis in ben – is de variatie in gerechten in het boek. Van hardcore klassiekers, zoals foe yong hai en kipsaté. Tot echt bijzondere gerechten als eend met pruimensaus en inktvis met paprika en ui.

Maakbare Chinese gerechten

Ook door de toegankelijke fotografie lijkt alles maakbaar. Zorg voor een goede basisvoorraad aan ingrediënten van de toko en je kunt aan de slag. Ik denk dat ik héél veel plezier van dit boek ga hebben!

Chinese Takeaway is uitgegeven door Good Cook Nederland, kost € 20,95 en is online en de meeste boekwinkels te koop

Gepubliceerd op 25 september 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.