Rekenen voor je leven – reviewHoe maak je kinderen enthousiast voor rekenen? Kinderboekenschrijfer Edward van de Velen en hoogleraar Ionica Smeets maakten er dit boek voor.

Edward en Ionica zijn vrienden en willen met dit boek. op een laagdrempelige manier rekenen toegankelijk maken voor kinderen in de leeftijd rond groep 6 – 8. Dat doen ze middels een verhaal én met sommen.

Het verhaal

Het verhaal van Rekenen voor je leven begint met een groep 7. De klas komt in opstand over de manier waarop rekenles wordt gegeven.  Ouderwets vinden ze. Het leert hen niets waar ze wat aan hebben in hun dagelijkse leven. De juf en meester snappen hun frustratie en dagen de kinderen uit om met vragen te komen die met rekenen én hun dagelijkse leven te maken hebben. Die gaan ze dan daarna samen oplossen.

Ieder kind bedenkt één rekenvraag. Dit varieert van ‘als je alle tranen die je je hele leven opvangt in een bad stopt, kun je dan in bad (een vraag die schrijver Edwin als kind zelf had) tot ‘hoe win je alle spelletjes’. Uiteindelijk resulteert dat in 28 rekenvragen die worden uitgelegd en opgelost.

Ionica neemt het rekenkundige deel in het boek voor haar rekening. Edwin de verhaallijnen. Alle vraagstukken zijn voorzien van te gekke tekeningen, van de hand van Floor de Goede. Het maakt het boek ontzettend toegankelijk.

Dubbel plezier

Houd je kind wel van lezen, maar niet van rekenen dan is dit boek een leuke manier om eens op een andere manier naar rekenen te kijken. Omgekeerd overigens ook, kinderen die wel van rekenen houden worden door het boek uitgedaagd ook de verhaaltjes erom heen te lezen. Heel slim en je hebt dubbel plezier van het boek!

Omdat er maar één echt goede manier is om dit boek te laten beoordelen liet ik hem meelezen door onze 11 jarige dochter. Niet een groot fan van rekenen, maar wel dol op lezen. Nu las ze niet het hele boek, maar wel grote delen ervan en dit was haar conclusie.

Recensie van een 11 jarige

Pluspunten:

-Het is op een erg leuke manier geschreven
-Het is goed uitgelegd
-Het is grappig dat er echt een soort verhaallijn achter zit

Minpunten: niet echt iets. Erg leuk en ik raad het graag aan!

Rekenen voor je leven

Ik ben het met haar eens, en ook ik ben niet echt dol op rekenen over het algemeen 😉 Het is een verfrissend, anders dan anders kinderboek. Leuke vraagstukken, verrassende oplossingen, het leest prettig. Echt een kinderboek om (met de feestdagen!) cadeau te geven.

Rekenen voor je leven is uitgegeven door Uitgeverij Nieuwezijds, kost € 18,95 en is online en in de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 25 oktober 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 december 2021
 
Speciale Borreltijd actie

Tot en met kerstavond is Borreltijd voor een hele speciale actieprijs te koop. Dus heb je Borreltijd nog niet (cadeau gegeven)? Nu is je kans!
15 november 2021
Nadiya bakt
 
Nadiya Hussain bakt – review

Great British Bakeoff en Netflix ster Nadiya Hussain bakt ze bruin in haar nieuwste boek, Nadiya bakt. Met een arsenaal aan bijzondere bakrecepten.
9 november 2021
Koolhydraatarme bijbel
 
De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil

Geen dieetboek, maar een dikke pil vol met koolhydraatarme recepten. De een nog lekkerder dan de ander. Spoiler alert; ik ben fan!
4 november 2021
Oh my Foodness
 
Oh My Foodness van Sabine Koning

Sabine Koning heeft een nieuw boek. Genoemd naar haar succesvolle blog Oh My Foodness. Daarin verzamelde ze de lekkerste comfortfoodrecepten.
3 november 2021
 
Het grote wildplukboek van Edwin Florès

Dé kenner op het gebied van wildplukken is toch wel Edwin Flores. Van zijn hand is deze herziene uitgave van Het grote wildplukboek.
2 november 2021
 
Ottolenghi Test Kitchen – review

Koken in een pandemie resulteert bij Ottolenghi in dit nieuwe boek, OTK. Ottolenghi Test Kitchen stimuleert je te koken uit je voorraadkast