Rekenen voor je leven – reviewHoe maak je kinderen enthousiast voor rekenen? Kinderboekenschrijfer Edward van de Velen en hoogleraar Ionica Smeets maakten er dit boek voor.

Edward en Ionica zijn vrienden en willen met dit boek. op een laagdrempelige manier rekenen toegankelijk maken voor kinderen in de leeftijd rond groep 6 – 8. Dat doen ze middels een verhaal én met sommen.

Het verhaal

Het verhaal van Rekenen voor je leven begint met een groep 7. De klas komt in opstand over de manier waarop rekenles wordt gegeven.  Ouderwets vinden ze. Het leert hen niets waar ze wat aan hebben in hun dagelijkse leven. De juf en meester snappen hun frustratie en dagen de kinderen uit om met vragen te komen die met rekenen én hun dagelijkse leven te maken hebben. Die gaan ze dan daarna samen oplossen.

Ieder kind bedenkt één rekenvraag. Dit varieert van ‘als je alle tranen die je je hele leven opvangt in een bad stopt, kun je dan in bad (een vraag die schrijver Edwin als kind zelf had) tot ‘hoe win je alle spelletjes’. Uiteindelijk resulteert dat in 22 rekenvragen die worden uitgelegd en opgelost.

Ionica neemt het rekenkundige deel in het boek voor haar rekening. Edwin de verhaallijnen. Alle vraagstukken zijn voorzien van te gekke tekeningen, van de hand van Floor de Goede. Het maakt het boek ontzettend toegankelijk.

Dubbel plezier

Houd je kind wel van lezen, maar niet van rekenen dan is dit boek een leuke manier om eens op een andere manier naar rekenen te kijken. Omgekeerd overigens ook, kinderen die wel van rekenen houden worden door het boek uitgedaagd ook de verhaaltjes erom heen te lezen. Heel slim en je hebt dubbel plezier van het boek!

Omdat er maar één echt goede manier is om dit boek te laten beoordelen liet ik hem meelezen door onze 11 jarige dochter. Niet een groot fan van rekenen, maar wel dol op lezen. Nu las ze niet het hele boek, maar wel grote delen ervan en dit was haar conclusie.

Recensie van een 11 jarige

Pluspunten:

-Het is op een erg leuke manier geschreven
-Het is goed uitgelegd
-Het is grappig dat er echt een soort verhaallijn achter zit

Minpunten: niet echt iets. Erg leuk en ik raad het graag aan!

Rekenen voor je leven

Ik ben het met haar eens, en ook ik ben niet echt dol op rekenen over het algemeen 😉 Het is een verfrissend, anders dan anders kinderboek. Leuke vraagstukken, verrassende oplossingen, het leest prettig. Echt een kinderboek om (met de feestdagen!) cadeau te geven.

Rekenen voor je leven is uitgegeven door Uitgeverij Nieuwezijds, kost € 18,95 en is online en in de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 25 oktober 2021


2 reacties

  1. Joëlle schreef:

    Je geeft aan dat er 28 rekenvragen worden opgelost. Er zijn 22 leerlingen en uiteindelijk worden er ook 22 vragen opgelost.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]