Rekenen voor je leven – reviewHoe maak je kinderen enthousiast voor rekenen? Kinderboekenschrijfer Edward van de Velen en hoogleraar Ionica Smeets maakten er dit boek voor.

Edward en Ionica zijn vrienden en willen met dit boek. op een laagdrempelige manier rekenen toegankelijk maken voor kinderen in de leeftijd rond groep 6 – 8. Dat doen ze middels een verhaal én met sommen.

Het verhaal

Het verhaal van Rekenen voor je leven begint met een groep 7. De klas komt in opstand over de manier waarop rekenles wordt gegeven.  Ouderwets vinden ze. Het leert hen niets waar ze wat aan hebben in hun dagelijkse leven. De juf en meester snappen hun frustratie en dagen de kinderen uit om met vragen te komen die met rekenen én hun dagelijkse leven te maken hebben. Die gaan ze dan daarna samen oplossen.

Ieder kind bedenkt één rekenvraag. Dit varieert van ‘als je alle tranen die je je hele leven opvangt in een bad stopt, kun je dan in bad (een vraag die schrijver Edwin als kind zelf had) tot ‘hoe win je alle spelletjes’. Uiteindelijk resulteert dat in 22 rekenvragen die worden uitgelegd en opgelost.

Ionica neemt het rekenkundige deel in het boek voor haar rekening. Edwin de verhaallijnen. Alle vraagstukken zijn voorzien van te gekke tekeningen, van de hand van Floor de Goede. Het maakt het boek ontzettend toegankelijk.

Dubbel plezier

Houd je kind wel van lezen, maar niet van rekenen dan is dit boek een leuke manier om eens op een andere manier naar rekenen te kijken. Omgekeerd overigens ook, kinderen die wel van rekenen houden worden door het boek uitgedaagd ook de verhaaltjes erom heen te lezen. Heel slim en je hebt dubbel plezier van het boek!

Omdat er maar één echt goede manier is om dit boek te laten beoordelen liet ik hem meelezen door onze 11 jarige dochter. Niet een groot fan van rekenen, maar wel dol op lezen. Nu las ze niet het hele boek, maar wel grote delen ervan en dit was haar conclusie.

Recensie van een 11 jarige

Pluspunten:

-Het is op een erg leuke manier geschreven
-Het is goed uitgelegd
-Het is grappig dat er echt een soort verhaallijn achter zit

Minpunten: niet echt iets. Erg leuk en ik raad het graag aan!

Rekenen voor je leven

Ik ben het met haar eens, en ook ik ben niet echt dol op rekenen over het algemeen 😉 Het is een verfrissend, anders dan anders kinderboek. Leuke vraagstukken, verrassende oplossingen, het leest prettig. Echt een kinderboek om (met de feestdagen!) cadeau te geven.

Rekenen voor je leven is uitgegeven door Uitgeverij Nieuwezijds, kost € 18,95 en is online en in de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 25 oktober 2021


2 reacties

  1. Joëlle schreef:

    Je geeft aan dat er 28 rekenvragen worden opgelost. Er zijn 22 leerlingen en uiteindelijk worden er ook 22 vragen opgelost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.