Over de Kook – reviewOver de Kook zou je een biografie van Anthony Bourdain kunnen noemen. Maar het is meer dan dat. Geschreven door zijn vaste producer Tom Vitale.

Vitale kent Bourdain eigenlijk al zijn hele werkende leven. De twee hebben een intense maar ook ingewikkelde werkrelatie. In Over de Kook beschrijft Vitale hoe het was om met Anthony Bourdain te werken.

Het geeft een bijzondere inkijk in het leven van een van mijn grote helden, die op sommige momenten in het boek ook wel even van zijn voetstuk af dreigt te vallen.

Eigenlijk is dat ook meteen wat voor het boek spreekt. Het is nergens een grote ophemeling van Anthony Bourdain. Er wordt niet geschuwd zijn donkere kanten te benoemen.

Toch spreekt is alles de adoratie voor de man. Het is op iedere bladzijde voelbaar.

Over de Kook_Bourdain

Wat het daarnaast echt een page turner maakt is dat je dichter bij Bourdain komt dan ooit te voren. Vitale werkte jarenlang mee aan de reisprogramma’s van Bourdain en beschrijft uitvoerig hoe die tot stand kwamen.

De struggles, de aftelmomenten tot Bourdain op de set arriveerde, de halsbrekende toeren die werden uitgehaald voor de mooiste beelden. Niet normaal tot hoever de crew ging en tot hoe ver Bourdain hen ook pushte om nóg verder te gaan.

De Nederlandse vertaling van Over de Kook leest gemakkelijk weg (hoewel ik ook wel erg benieuwd ben naar de originele Engelse teksten) en leg je met moeite aan de kant. Voor iedereen die dol was op de reisprogramma’s van Anthony Bourdain, voor iedereen die de man beter wil leren kennen, is dit boek een absolute aanrader!

Over de Kook wordt in Nederland uitgegeven door Kosmos en kost € 21,99. Te koop online bij o.a. Bol.com (affiliate) of in de boekhandel.

 

Gepubliceerd op 3 december 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!
9 november 2022
OTK extra lekker
 
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker – review

Gaat dit het eerste Ottolenghi boek zijn waar ik gillend enthousiast over ben? Ik ga het je nú vertellen!