Ontbijtgranen testOntbijtgranentest

Test van 3 soorten ontbijtgranen

Om te zorgen dat het een eerlijk vergelijk werd zorgde ik dat alle drie de ontbijtjes naast 50 gram granen ook minimaal 200ml zuivel bevatte, want anders weet ik zeker dat ik binnen een half uur weer honger zou hebben. Daarbij ook een kop koffie, gewoon omdat mijn ochtend niet compleet is zonder 😉 en een beetje fruit voor erbij.

Daarnaast, als disclaimer, is het een persoonlijke ervaringstest. Geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, maar puur welk ontbijt werkt het beste voor mij. En dus wellicht ook voor jou, als drukke ouder. En welk ontbijt geeft daadwerkelijk een ochtend lang energie?

Belvita ontbijtkoek

Als eerste de ontbijtkoekjes van Belvita. Ze zijn er in twee soorten, rood fruit en chocola. Omdat ik geen echte zoetekauw ben pak ik die met rood fruit en een glas karnemelk. Zoet zijn ze nog steeds, maar ja da’s ook niet gek, er zit een behoorlijke hoeveelheid suiker in.

Ontbijtgranen test_Belvita

Wel zitten ze ook echt bomvol allerlei soorten granen (5 in totaal), hoewel de textuur zacht blijft. Ik hou zelf meer van krokant, maar dat is persoonlijke smaak.

Maar dan natuurlijk of ze lang energie geven, zoals de 4 uur die de verpakking en de site belooft. Ik ontbijt om 8u en heb om 11u echt wel weer behoorlijke honger. Is dat lang energie van een ontbijtje, dat als ontbijt eigenlijk best karig is; ontbijtkoek, karnemelk en koffie. Wat vind jij?

50g Belvita soft ontbijtkoekje bevat per koekje 11g suiker en kosten per verpakking van 5 stuks € 2,59

Quaker granola

De tweede dag ontbijt ik met andere ontbijtgranen, granola van Quaker. Ook hier pak ik 50g van, net als het gewicht van het koekje. Erbij 200ml kwark en wederom koffie. Dit is niet persé een on the go ontbijtje, qua verpakking, zoals het koekje wordt verpakt, hoewel je het prima in een bakje zou kunnen meenemen.

Voor mij is dit ontbijtje keihard werken. Niet hap, slik, weg – zoals het koekje – maar echt even kauwen en je maag vullen.

Ontbijtgranen test_Quaker

In de granola zit ook suiker, maar per 50g zit er de helft minder suiker in dan de Belvita koekjes. Best een verschil.  Het smaak tdan ook minder zoet, wat ik fijn vind. En ondanks dat ik eigenlijk nooit met granola ontbijt vond ik dit een prima begin van de dag. En ik hield het er ook echt lang op uit. Pas na 12u begon mijn maag te rammelen.

50 Quaker granola bevat 6g suiker, een pak van 450g kost € 2,25

Zelfgemaakte boekweitgranola

En dan ontbeet ik nog met mijn zelfgemaakte boekweitgranola, die at ik met 200ml halfvolle yoghurt en wat zomerfruit. Minder zwaar dan de granola om te eten, want kleiner qua granen, maar wel ook veel minder suikers. Want op een hele pot granola gebruikte ik slechts 2 eetlepels maple syrup.

Deze is dus minder zoet, maar er zit ook slechts één soort graan in. Voor mij was het niet genoeg om tot de middag op door te komen. Ook hier kreeg ik in de loop van de ochtend toch wel weer trek. Daarentegen at ik wel ook echt amper suiker, dat voelt dan toch wel weer beter.

Conclusie

Ik ga niemand vertellen dat een van de drie ontbijtjes het beste is, dat is echt aan jou zelf om te beslissen. Wat ik je wél wil meegeven is om alsjeblieft – voor zover je dat al niet doet – etiketten te lezen, in plaats van alleen af te gaan op wat een fabrikant op z’n verpakking belooft.

Want ja, je krijgt inderdaad energie van het eten van granen als ontbijt, maar kies dan wel voor een soort waar niet een vijfde van wat je eet puur suiker is.

Smulpaapje test

Uiteraard ben ik wel benieuwd wat jullie ’s morgens ontbijten, of dat nu thuis of on the go is. Laat je het me onder dit artikel weten? Wie weet inspireren we elkaar?! En willen jullie meer van dit soort product vergelijkingstesten, laat dan vooral van je horen. Vind ik leuk!

Gepubliceerd op 27 juni 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!