Ontbijtgranen testOntbijtgranentest

Test van 3 soorten ontbijtgranen

Om te zorgen dat het een eerlijk vergelijk werd zorgde ik dat alle drie de ontbijtjes naast 50 gram granen ook minimaal 200ml zuivel bevatte, want anders weet ik zeker dat ik binnen een half uur weer honger zou hebben. Daarbij ook een kop koffie, gewoon omdat mijn ochtend niet compleet is zonder 😉 en een beetje fruit voor erbij.

Daarnaast, als disclaimer, is het een persoonlijke ervaringstest. Geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, maar puur welk ontbijt werkt het beste voor mij. En dus wellicht ook voor jou, als drukke ouder. En welk ontbijt geeft daadwerkelijk een ochtend lang energie?

Belvita ontbijtkoek

Als eerste de ontbijtkoekjes van Belvita. Ze zijn er in twee soorten, rood fruit en chocola. Omdat ik geen echte zoetekauw ben pak ik die met rood fruit en een glas karnemelk. Zoet zijn ze nog steeds, maar ja da’s ook niet gek, er zit een behoorlijke hoeveelheid suiker in.

Ontbijtgranen test_Belvita

Wel zitten ze ook echt bomvol allerlei soorten granen (5 in totaal), hoewel de textuur zacht blijft. Ik hou zelf meer van krokant, maar dat is persoonlijke smaak.

Maar dan natuurlijk of ze lang energie geven, zoals de 4 uur die de verpakking en de site belooft. Ik ontbijt om 8u en heb om 11u echt wel weer behoorlijke honger. Is dat lang energie van een ontbijtje, dat als ontbijt eigenlijk best karig is; ontbijtkoek, karnemelk en koffie. Wat vind jij?

50g Belvita soft ontbijtkoekje bevat per koekje 11g suiker en kosten per verpakking van 5 stuks € 2,59

Quaker granola

De tweede dag ontbijt ik met andere ontbijtgranen, granola van Quaker. Ook hier pak ik 50g van, net als het gewicht van het koekje. Erbij 200ml kwark en wederom koffie. Dit is niet persé een on the go ontbijtje, qua verpakking, zoals het koekje wordt verpakt, hoewel je het prima in een bakje zou kunnen meenemen.

Voor mij is dit ontbijtje keihard werken. Niet hap, slik, weg – zoals het koekje – maar echt even kauwen en je maag vullen.

Ontbijtgranen test_Quaker

In de granola zit ook suiker, maar per 50g zit er de helft minder suiker in dan de Belvita koekjes. Best een verschil.  Het smaak tdan ook minder zoet, wat ik fijn vind. En ondanks dat ik eigenlijk nooit met granola ontbijt vond ik dit een prima begin van de dag. En ik hield het er ook echt lang op uit. Pas na 12u begon mijn maag te rammelen.

50 Quaker granola bevat 6g suiker, een pak van 450g kost € 2,25

Zelfgemaakte boekweitgranola

En dan ontbeet ik nog met mijn zelfgemaakte boekweitgranola, die at ik met 200ml halfvolle yoghurt en wat zomerfruit. Minder zwaar dan de granola om te eten, want kleiner qua granen, maar wel ook veel minder suikers. Want op een hele pot granola gebruikte ik slechts 2 eetlepels maple syrup.

Deze is dus minder zoet, maar er zit ook slechts één soort graan in. Voor mij was het niet genoeg om tot de middag op door te komen. Ook hier kreeg ik in de loop van de ochtend toch wel weer trek. Daarentegen at ik wel ook echt amper suiker, dat voelt dan toch wel weer beter.

Conclusie

Ik ga niemand vertellen dat een van de drie ontbijtjes het beste is, dat is echt aan jou zelf om te beslissen. Wat ik je wél wil meegeven is om alsjeblieft – voor zover je dat al niet doet – etiketten te lezen, in plaats van alleen af te gaan op wat een fabrikant op z’n verpakking belooft.

Want ja, je krijgt inderdaad energie van het eten van granen als ontbijt, maar kies dan wel voor een soort waar niet een vijfde van wat je eet puur suiker is.

Smulpaapje test

Uiteraard ben ik wel benieuwd wat jullie ’s morgens ontbijten, of dat nu thuis of on the go is. Laat je het me onder dit artikel weten? Wie weet inspireren we elkaar?! En willen jullie meer van dit soort product vergelijkingstesten, laat dan vooral van je horen. Vind ik leuk!

Gepubliceerd op 27 juni 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.