Mosselseizoen van start



Mosselen uit Zeeland

De meeste mosselen uit Zeeland verdwijnen naar onze Zuiderburen, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de Nederlandse markt. Het mosselseizoen gaat eind juni van start en loopt tot en met februari ongeveer. Maar een mosselvisser zit nooit zonder werk. Want de mosselen moeten gezaaid, gecontroleerd én gevangen worden. Een arbeidsintensief proces, dat vaak nog van vader op zoon over gaat.

Mossels of mosselen

Wat is nou de juiste spelling, vraag ik menig professioneel mosselman aan boord (want het zijn toch wel allemaal mannen, in de mosselindustrie…) Wat blijkt, de Belgen zeggen mossels, de Nederlanders mosselen. En wat betreft de mosselmannen, het mag allebei als ze maar gekocht worden 😉

Verse mosselen

De mosselen die gevangen worden, worden veelal verpakt in juten zakken, waarbij de mosselen dicht op elkaar worden ingepakt waardoor ze blijven leven. De mosselen in de supermarkt zitten in plastic bakken die worden voorzien van een zuurstof stofje waardoor de mosselen eigenlijk slapen, maar dus ook nog steeds leven.

Hoe weet je of een mossel nog goed is?

Mosselen horen namelijk nog te leven als ze vers zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om mosselen die na drie keer tikken niet dicht gaan, of die na het koken niet opengaan weg te gooien. Dan zijn ze niet goed meer!

Rauwe mossel proeven

Nadat we hebben gezien hoe de mosselen worden opgevist, is het tijd om ze te gaan eten. Aan boord eet ik mijn eerste rauwe mossel ooit. Eigenlijk net als een oester, zó uit de schelp. En dat is vele malen lekkerder dan ik ooit had gedacht. En omdat ‘ie zo vers uit de Oosterschelde is gevist durf ik dat ook aan.

Lunchen met mosselen

Op een zandplaat, die maar een paar uur per dag droogvalt, midden in de Oosterschelde gaan we van boord en genieten we van de heerlijkste, verse mosselen. Simpel, in hun vocht met een heel klein beetje groente. Meer hebben ze eigenlijk ook niet nodig. En ze zijn dit seizoen ook wel uitzonderlijk lekker. Ze zijn misschien zo vroeg in het seizoen nog klein van stuk, maar meer dan groots qua smaak!

mosselpannetje Oosterschelde

Mosselen met kinderen

Ik vermoed dan ook dat ze bij ons thuis ook nog menigmaal op tafel zullen komen, want juist met kinderen is dit zo heerlijk om te eten. Lekker met je vingers, frietjes of stokbrood erbij en smullen maar! Je vindt overigens al een aantal mosselrecepten op de site. Wat is jouw favoriete manier om ze te maken!

Gepubliceerd op 18 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
15 oktober 2020
grote handcrème test Susan Aretz
 
Droge handen? Dit zijn de lekkerste handcrèmes

Als je last hebt van droge handen en een goede handcrème zoekt dan is er volop keuze. Ik testte bijna 15 handcrèmes. Dit zijn mijn bevindingen!
13 oktober 2020
Support your locals
 
Support your locals – Leiden

We zitten (nog steeds) vól in de Coronacrisis, maar gelukkig komen er meer en meer initiatieven om lokale ondernemers te steunen. Mijn lijstje met Leidse afhaal-/bezorgopties.
13 oktober 2020
tasting games
 
The Tasting Games – quizzen én proeven

Deze maand is de primeur van de Tasting Games. Een interactieve quiz in combinatie met een proeverij. En daarom heb ik iets bijzonders voor je.
10 oktober 2020
David Attenborough portret
 
Dit moet je in oktober kijken op Netflix

Er is eigenlijk maar één absolute 'must watch' voor Netflix deze maand. Je moét A life on our Planet, van Sir David Attenborough gezien hebben.
10 oktober 2020
adventkalender molton brown 2020
 
De 6 tofste adventkalenders voor groot & klein

Ze zijn er weer, adventkalenders. Maar er zijn er zó veel. Welke koop je? Dit zijn wat mij betreft de 6 tofste adventkalenders voor groot & klein.
5 oktober 2020
theesoorten
 
Trends in koffie & thee

Tijdens de Dag van de Koffie kreeg ik een kijkje in de wereld van trends als het gaat om koffie en thee. En blijkt dat ik al jaren mijn thee verkeerd zet…