Mosselseizoen van start



Mosselen uit Zeeland

De meeste mosselen uit Zeeland verdwijnen naar onze Zuiderburen, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de Nederlandse markt. Het mosselseizoen gaat eind juni van start en loopt tot en met februari ongeveer. Maar een mosselvisser zit nooit zonder werk. Want de mosselen moeten gezaaid, gecontroleerd én gevangen worden. Een arbeidsintensief proces, dat vaak nog van vader op zoon over gaat.

Mossels of mosselen

Wat is nou de juiste spelling, vraag ik menig professioneel mosselman aan boord (want het zijn toch wel allemaal mannen, in de mosselindustrie…) Wat blijkt, de Belgen zeggen mossels, de Nederlanders mosselen. En wat betreft de mosselmannen, het mag allebei als ze maar gekocht worden 😉

Verse mosselen

De mosselen die gevangen worden, worden veelal verpakt in juten zakken, waarbij de mosselen dicht op elkaar worden ingepakt waardoor ze blijven leven. De mosselen in de supermarkt zitten in plastic bakken die worden voorzien van een zuurstof stofje waardoor de mosselen eigenlijk slapen, maar dus ook nog steeds leven.

Hoe weet je of een mossel nog goed is?

Mosselen horen namelijk nog te leven als ze vers zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om mosselen die na drie keer tikken niet dicht gaan, of die na het koken niet opengaan weg te gooien. Dan zijn ze niet goed meer!

Rauwe mossel proeven

Nadat we hebben gezien hoe de mosselen worden opgevist, is het tijd om ze te gaan eten. Aan boord eet ik mijn eerste rauwe mossel ooit. Eigenlijk net als een oester, zó uit de schelp. En dat is vele malen lekkerder dan ik ooit had gedacht. En omdat ‘ie zo vers uit de Oosterschelde is gevist durf ik dat ook aan.

Lunchen met mosselen

Op een zandplaat, die maar een paar uur per dag droogvalt, midden in de Oosterschelde gaan we van boord en genieten we van de heerlijkste, verse mosselen. Simpel, in hun vocht met een heel klein beetje groente. Meer hebben ze eigenlijk ook niet nodig. En ze zijn dit seizoen ook wel uitzonderlijk lekker. Ze zijn misschien zo vroeg in het seizoen nog klein van stuk, maar meer dan groots qua smaak!

mosselpannetje Oosterschelde

Mosselen met kinderen

Ik vermoed dan ook dat ze bij ons thuis ook nog menigmaal op tafel zullen komen, want juist met kinderen is dit zo heerlijk om te eten. Lekker met je vingers, frietjes of stokbrood erbij en smullen maar! Je vindt overigens al een aantal mosselrecepten op de site. Wat is jouw favoriete manier om ze te maken!

Gepubliceerd op 18 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.