Mosselseizoen van start



Mosselen uit Zeeland

De meeste mosselen uit Zeeland verdwijnen naar onze Zuiderburen, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de Nederlandse markt. Het mosselseizoen gaat eind juni van start en loopt tot en met februari ongeveer. Maar een mosselvisser zit nooit zonder werk. Want de mosselen moeten gezaaid, gecontroleerd én gevangen worden. Een arbeidsintensief proces, dat vaak nog van vader op zoon over gaat.

Mossels of mosselen

Wat is nou de juiste spelling, vraag ik menig professioneel mosselman aan boord (want het zijn toch wel allemaal mannen, in de mosselindustrie…) Wat blijkt, de Belgen zeggen mossels, de Nederlanders mosselen. En wat betreft de mosselmannen, het mag allebei als ze maar gekocht worden 😉

Verse mosselen

De mosselen die gevangen worden, worden veelal verpakt in juten zakken, waarbij de mosselen dicht op elkaar worden ingepakt waardoor ze blijven leven. De mosselen in de supermarkt zitten in plastic bakken die worden voorzien van een zuurstof stofje waardoor de mosselen eigenlijk slapen, maar dus ook nog steeds leven.

Hoe weet je of een mossel nog goed is?

Mosselen horen namelijk nog te leven als ze vers zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om mosselen die na drie keer tikken niet dicht gaan, of die na het koken niet opengaan weg te gooien. Dan zijn ze niet goed meer!

Rauwe mossel proeven

Nadat we hebben gezien hoe de mosselen worden opgevist, is het tijd om ze te gaan eten. Aan boord eet ik mijn eerste rauwe mossel ooit. Eigenlijk net als een oester, zó uit de schelp. En dat is vele malen lekkerder dan ik ooit had gedacht. En omdat ‘ie zo vers uit de Oosterschelde is gevist durf ik dat ook aan.

Lunchen met mosselen

Op een zandplaat, die maar een paar uur per dag droogvalt, midden in de Oosterschelde gaan we van boord en genieten we van de heerlijkste, verse mosselen. Simpel, in hun vocht met een heel klein beetje groente. Meer hebben ze eigenlijk ook niet nodig. En ze zijn dit seizoen ook wel uitzonderlijk lekker. Ze zijn misschien zo vroeg in het seizoen nog klein van stuk, maar meer dan groots qua smaak!

mosselpannetje Oosterschelde

Mosselen met kinderen

Ik vermoed dan ook dat ze bij ons thuis ook nog menigmaal op tafel zullen komen, want juist met kinderen is dit zo heerlijk om te eten. Lekker met je vingers, frietjes of stokbrood erbij en smullen maar! Je vindt overigens al een aantal mosselrecepten op de site. Wat is jouw favoriete manier om ze te maken!

Gepubliceerd op 18 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!
28 oktober 2023
wild in de achterhoek
 
Wild in de Achterhoek

Als je wild wil eten, dan is de Achterhoek een top culinaire bestemming daarvoor. Ga je mee op wildreis door de Achterhoek?!
9 oktober 2023
wijnen uit Rueda
 
Rueda wijnen: De perfecte match met groente

De nieuwe oogst Rueda wijnen is nét geplukt! Een perfect moment om je meer te vertellen over deze frisse Spaanse wijn met een bite.
5 oktober 2023
de waag leiden
 
12x Lunchen in Leiden

Of ik mijn favorieten wil delen voor lekkere lunch plekjes in Leiden? Tuurlijk! Dit zijn mijn 12 favorieten om in Leiden lekker te lunchen.