Mosselseizoen van start



Mosselen uit Zeeland

De meeste mosselen uit Zeeland verdwijnen naar onze Zuiderburen, maar gelukkig blijft er genoeg over voor de Nederlandse markt. Het mosselseizoen gaat eind juni van start en loopt tot en met februari ongeveer. Maar een mosselvisser zit nooit zonder werk. Want de mosselen moeten gezaaid, gecontroleerd én gevangen worden. Een arbeidsintensief proces, dat vaak nog van vader op zoon over gaat.

Mossels of mosselen

Wat is nou de juiste spelling, vraag ik menig professioneel mosselman aan boord (want het zijn toch wel allemaal mannen, in de mosselindustrie…) Wat blijkt, de Belgen zeggen mossels, de Nederlanders mosselen. En wat betreft de mosselmannen, het mag allebei als ze maar gekocht worden 😉

Verse mosselen

De mosselen die gevangen worden, worden veelal verpakt in juten zakken, waarbij de mosselen dicht op elkaar worden ingepakt waardoor ze blijven leven. De mosselen in de supermarkt zitten in plastic bakken die worden voorzien van een zuurstof stofje waardoor de mosselen eigenlijk slapen, maar dus ook nog steeds leven.

Hoe weet je of een mossel nog goed is?

Mosselen horen namelijk nog te leven als ze vers zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om mosselen die na drie keer tikken niet dicht gaan, of die na het koken niet opengaan weg te gooien. Dan zijn ze niet goed meer!

Rauwe mossel proeven

Nadat we hebben gezien hoe de mosselen worden opgevist, is het tijd om ze te gaan eten. Aan boord eet ik mijn eerste rauwe mossel ooit. Eigenlijk net als een oester, zó uit de schelp. En dat is vele malen lekkerder dan ik ooit had gedacht. En omdat ‘ie zo vers uit de Oosterschelde is gevist durf ik dat ook aan.

Lunchen met mosselen

Op een zandplaat, die maar een paar uur per dag droogvalt, midden in de Oosterschelde gaan we van boord en genieten we van de heerlijkste, verse mosselen. Simpel, in hun vocht met een heel klein beetje groente. Meer hebben ze eigenlijk ook niet nodig. En ze zijn dit seizoen ook wel uitzonderlijk lekker. Ze zijn misschien zo vroeg in het seizoen nog klein van stuk, maar meer dan groots qua smaak!

mosselpannetje Oosterschelde

Mosselen met kinderen

Ik vermoed dan ook dat ze bij ons thuis ook nog menigmaal op tafel zullen komen, want juist met kinderen is dit zo heerlijk om te eten. Lekker met je vingers, frietjes of stokbrood erbij en smullen maar! Je vindt overigens al een aantal mosselrecepten op de site. Wat is jouw favoriete manier om ze te maken!

Gepubliceerd op 18 juli 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 augustus 2020
 
Mijn 3 favoriete Clinique producten

Al jaren is Clinique een van mijn favorieten voor gezichtsverzorging. Onlangs kocht ik 2 nieuwe producten uit de Super Defense serie. Zo bevallen ze.
3 augustus 2020
 
Arturo Dalhuisen kookt deze zomer bij Daalder

Arturo Dalhuisen (The White Room*, De Leest***) neemt in augustus twee weken de keuken van Daalder over. Dat wil je meemaken!
2 augustus 2020
 
Gemberbier volgens London Loy

Dit gemberbier recept van London Loy is de basis voor de échte gembersiroop. Daarmee maak je weer de lekkerste gemberdrankjes.
27 juli 2020
east nomads glamping
 
East Nomads glamping in de Achterhoek

Kamperen in de Achterhoek, maar dan op de manier van East Nomads. Dat is glamping in de Achterhoek en alles waar kamperen leuk van wordt.
21 juli 2020
alcoholvrij
 
Alcoholvrij de nieuwste trend?

Alcoholvrije drankjes zijn meer dan de nieuwste trend. Maar zijn ze lekker? Tijd voor de grote test! En heel veel alcoholvrije tips.
21 juli 2020
alcoholvrije bubbels
 
Alcoholvrije bubbels van Vilarnau

Is alcoholvrije champagne eigenlijk wel lekker? Ik proefde twee flessen alcoholvrije bubbels uit Spanje voor je. Wie kwam als beste uit de test?!