Mijn favoriete restaurants in Den HaagAfgelopen voorjaar mocht ik, in opdracht van IENS insider, een rondgang maken langs de mooiste restaurants van Den Haag (en Scheveningen, die volgen nog!). Alle restaurants vallen bij IENS onder de categorie Insider, wat betekent dat de waardering van hun gasten ongekend hoog is of dat ze een Michelin ster dan wel Bib Gourmand in hun bezit hebben.

Culinair Den Haag

Voor mij betekende het een kennismaking met een keur aan restaurants waar ik, ondanks dat ik culinair Den Haag redelijk goed ken, nog niet eerder was geweest. Het betekende ook dat ik omver werd geblazen door het niveau van de diverse restaurants en menig gerecht nog letterlijk op mijn smaakpapillen proef als ik er aan terugdenk.

Persoonlijke favorieten

Tijd dus om mijn favorieten op een rijtje te zetten. Dat betekende ook heel streng schrappen, want van de meer dan 30 restaurants die ik bezocht selecteerde ik er acht voor dit lijstje. Ieder van deze restaurants, allemaal om verschillende redenen, staan garant voor een avond gastronomisch genieten. Ze staan in deze lijst omdat ik sommige gerechten in gedachten nog steeds kan proeven. Omdat ze me verrast hebben. Of gewoon, omdat het totaalplaatje klopt. Mijn top 8 persoonlijke favorieten, in willekeurige volgorde zijn:

Dekxels

Een super jonge, méga enthousiaste brigade kookt en serveert in dit restaurant, dat van dezelfde eigenaar is als Oker (ook op de Denneweg). Ik at er de lekkerste truffelrisotto ooít, die hier standaard nog geen tientje kost en met verse truffel wordt gemaakt…. Beloof me dat je het restaurant niet verlaat zonder die te hebben besteld. Ik was namelijk officieel uitgekeken op truffel en zij hebben me gewoon her-bekeerd!

De keuken is een mix van Aziatisch en Mediterraan. En hoewel dat raar klinkt werkt het geweldig goed omdat er zo puur gekookt wordt. Dat de kaart meer dan betaalbaar is helpt absoluut bij het hebben van een te gekke avond. Dekxels staat zonder twijfel op mijn lijst om nog een keer heen te gaan en verder te genieten van de kookkunsten en gastvrijheid, want de eerste kennismaking smaakt zonder twijfel naar meer!

Driegangenmenu + dessert = € 31,50 – Dennenweg 130 (zie foto links voor de tonijntartaar met wasabi)

Basaal

Hier wordt gekookt met wat er die dag verkrijgbaar is en dat leverde, toen wij er kwamen proeven, de lekkerste paddenstoelenragout ooít op. Ik kan ‘m nog proeven als ik er aan terugdenk. Creatief, no-nonsense en met de seizoenen mee, zo zou ik de dagelijks wisselende kaart het liefst omschrijven. En dat al meer dan 15 jaar lang. Basaal heeft ook nog eens een Bib Gourmand. Dan kun je wel een potje koken lijkt me zo!

Een driegangenmenu kost € 36,50 – Dunne Bierkade 3 (foto rechts is die onovertroffen ragout)

 

Capriole Café

Je moet het weten te vinden (want in de Binckhorst) maar als je er eenmaal bent geweest denk ik dat je vaker terug gaat komen. Dit familiebedrijf ademt gastvrijheid. Of je nu komt voor een kop (zelfgebrande) koffie, wilt ontbijten met de familie, lunchen met een zakelijke afspraak of romantisch wilt dineren het kan hier!

Het interieur is design/industrieel, de kaart biedt voor ieder wat wils! Bijkomend voordeel, van vroeg tot laat open én je parkeert je auto gratis. Waar vind je dat in Den Haag nog? Driegangenmenu kost bij Capriole € 39,50 – Fokkerkade 18 (op de foto links het heerlijke Livarvarken dat ik er proefde)

Ruiseñor

Diep onder de indruk was ik van het verhaal van de chef van Mexicaans restaurant Ruiseñor. Vergeet de Tex Mex keuken zoals je dacht dat de Mexicaanse keuken zou zijn en stap in de wereld van emotional food. De chef was in Mexico chemical engineer maar kookt nu in Den Haag de sterren van de hemel. Je wordt meegenomen op een gastronomisch avontuur, waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Wat dus weer verschillende emoties oproept, vandaar de term emotional food.

Zorg dat je de dag dat je gaat zo min mogelijk eet, want je wordt zeven gangen lang (menu wordt per week bepaald / is vooraf niet bekend) in alle opzichten verrast. Ook deze staat hoog op mijn ‘daar moet ik naar terug’ lijstje! Reserveren is overigens zeer aan te raden, het zit hier altijd vol!
Het menu (exclusief dessert) kost € 50,- – Denneweg 120 (op de foto rechts zie je een Mexicaans/Japans gerecht dat je met de klok mee moest eten, voor de optimale beleving)

 

Bøg

Van de Mexicaanse keuken stappen we over naar de Scandinavische keuken van Bøg. Minimalistisch, ongekend verrassend in een stijlvol en sober interieur. Het was de eerste kennismaking van mij met deze keuken – die ik daarna in Kopenhagen alleen maar nóg meer ben gaan waarderen – en het zal zeker niet de laatste zijn.

In de keuken twee jonge, getalenteerde chefs. Op de borden lichte, frisse en verrassende smaken. Je kiest voor een vlees, vis of groentemenu en voor zes gangen betaal je € 58,- – Prinsestraat 130 (foto links is gemaakt bij Bøg)

Sequenza

Als ik aan dit restaurant terugdenk zie ik de ienimini keuken voor me waar de lekkerste gerechten uit kwamen. Een stijlvol restaurant dat al meer dan twee decennia in Den Haag zit. Je eet wat er die dag het mooist en best voorradig was. Er wordt volgens de Franse keuken gekookt, maar veel minder zwaar dan die normaal doet vermoeden. Puur, oprecht en gastvrij. Dat is wat mij betreft Sequenza.
Een driegangenmenu kost € 43,- – Spui 224 (foto rechts is gemaakt bij Sequenza)

 

Restaurant Des Indes

Dit is niet een plek waar ik normaliter uit mezelf naar toe zou gaan, maar die tóch in dit lijstje belandt omdat ik zo aangenaam verrast werd door de kwaliteit én de prijs van het eten van restaurant Des Indes, dat inderdaad in het befaamde hotel in Den Haag zit.

Ik at er een soja marshmallow bij mijn tonijn sashimi die echt ongekend lekker was! Je ziet het gerecht hiernaast op de foto. Daarnaast is dit een plek waar het personeel gastvrijheid in zijn aderen heeft. Kortom, verrassend en daarmee een aanrader!
Het chef’s diner menu kost € 39,50 voor drie gangen.

 

Callas

En last, maar zeker niet least; Callas. Oh wat heb ik hier geweldige herinneringen aan. Het restaurant, dat al járen een Michelinster heeft, was de plek (10 jaar geleden!) waar ik met, toen nog mijn vriendje nu mijn man, onze vijfjarige verkering vierde. Een memorabele avond! Mede mogelijk gemaakt door een fantástisch wijnarrangement.

Dat ze, al die jaren later, nog steeds op sterrenniveau koken (sinds 2002 heeft het restaurant een Michelinster) zegt eigenlijk alles. Laat je in de watten leggen en geniet! Het viergangen Allure menu kost € 79,- – Laan van Roos en Doorn 51a

Foto: Ashkan Mortezapour – Dishtales.com

 

Reserveren

Mocht je een van de genoemde restaurants willen reserveren – en dat wil je kan ik me zo voorstellen – dan kan dat uiteraard via IENS.

Disclaimer

Voor het bezoeken van de restaurants ben ik destijds door IENS betaald. Voor het schrijven van dit artikel niet, dit is puur een opsomming van mijn persoonlijke favorieten.

Fotografie

Alle fotografie – m.u.v. Callas – is van mijn eigen hand en beschermd middels copyright. Wil je een foto gebruiken, vraag dan eerst mijn toestemming!

Gepubliceerd op 8 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!