Mijn ervaringen met Restless Legs SyndromeLeven met Restless legs syndrome

Iedereen heeft wel wat; het bekende ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’. Ik heb restless legs, rusteloze benen. Daar ga je niet dood aan, daar kun je zelfs heel oud mee worden, maar het betekent tegelijkertijd ook dat ik mijn hele leven al moe opsta. Want waar een normaal mens ’s nachts slaapt, gaat mijn lijf in een electric boogy stand. Iedere nacht.

Hoe ontdek je dat je RLS hebt?

Ik had geen idee dat ik dit heb. Ik wist alleen dat ik altijd moe opstond. That’s it. Tot ik mijn inmiddels echtgenoot leerde kennen en die mij na een aantal nachten vroeg “what the hell doe jij ’s nachts?” en ik geen idee had wat hij bedoelde. Hoezo? Ik sliep toch gewoon. Dat deed ik dus niet. Lang verhaal kort; via een slaaponderzoek kwam ik erachter dat RLS de oorzaak was van alle ellende. Ik zal je proberen uit te leggen hoe dat voelt.

Je lijf onder stroom

Beeld je in dat je bíjna in dromenland bent en dat je lijf dan onder stroom wordt gezet. Niet meteen kneiterhard, maar net genoeg om overal stroom te voelen, je lijf reageert daarop door te kronkelen. Eerst je benen. En dan zakt het weg. Fijn. Dan kun je nu slapen.

Je slaapt bíjna… en dan is er weer stroom door je lijf. Nu ook door je onderlijf. Tot je wakker genoeg bent dat je je kunt bewegen en het weer wegzakt. Dit herhaalt zich tot dat je niet meer kunt en in slaap valt, maar gaat de rest van de nacht door.

Ik ben vergeten wat het precieze aantal was, maar de uitslag van het onderzoek gaf aan dat van iedere minuut die ik normaliter behoor te slapen ik er 10 seconden beweeg. Alle minuten in de nacht dus. Geen wonder dus dat je meer moe dan uitgerust opstaat.

Maar dan?

Maar goed, dan weet je dat. En dan? Medicatie dus. Om de zenuwen in mijn lijf eigenlijk plat te leggen, zodat ik inslaap en doorslaap. Zware medicatie dus. Eerst één tablet, sinds een tijd al weer twee. En ik kan niet meer zonder. Spontane dutjes zijn daarmee helaas ook verleden tijd, want ik ben weer wakker geschud voordat ik inslaap en je dutje inplannen op de zaterdagmiddag is ook zo wat.

Dramatisch? Nee. Ik weet inmiddels niet beter. Ik moet er alleen denken om ze op tijd in te nemen, want ze hebben een inwerktijd van zeker twee uur. Ik heb ze dus ook altijd bij me en altijd op voorraad. Maar voor het eerst in de ruim tien jaar  dat ik ze nu neem vergat ik mijn medicatie op tijd te bestellen….. En dan weet ik weer hoe klote het is om restless legs te hebben.

Want na drie uur lang proberen om in te slapen en iedere keer dat je er bijna bent wakker geschud te worden ben ik om 01.01 maar naar beneden gegaan en zit ik nu dit verhaal te schrijven. Waarom? Omdat iets lekkers bakken op dit tijdstip qua geluid niet echt handig is voor de rest van mijn gezin 😉 maar ook omdat je het misschien herkent. Weet dan dat er een manier is om toch te slapen. Vergeet alleen alsjeblieft niet op tijd je medicatie te bestellen….

Gepubliceerd op 1 september 2019


6 reacties

 1. Lara schreef:

  Rls sokken van synenergy werkt echt! Probeer het, het is werkelijk een wonder. Ik heb ook rls sinds de geboorte van mijn dochter, alles geprobeerd en deze sokken werken!

 2. Linda Bisschops schreef:

  Hoi Suzanne aretz jammer dat je niet wil delen welk medicijn ik heb dit al jaren en sinds aantal maanden slaap ik niet meer huisarts heeft medicijn gegeven ropinirol best heftig medicijn en dat zijn soms 8 tabletten per dag dus ben zeer benieuwd welke jij hebt ook mijn dochter van 30 heeft het hoop dat je mij privé bericht kan sturen bedankt

 3. G. vd Kraan schreef:

  Pas ergens je ervaringen met RLS gelezen vandaar mijn reactie.
  Ik heb in ernstige mate RLS (gehad)
  Sinds bij mij ADHD is gediagnostiseerd gebruik ik Ritalin.
  Tot mijn verbazing is de RLS gestopt. Geen pijn meer, geen lakens helemaal onder het bloed van het wrijven en bewegen, etc.
  Aan de Neuroloog doorgegeven ( al weer enkele jaren geleden), maar die deed er zeer sceptisch over. Ik weet wel, het is bij mij gestopt en heb het toen maar zo gelaten.

 4. Gerben schreef:

  Herkenbaar hoor! Ik ben 42 maar heb hier al zeker een jaar of tien last van. Ik gebruik geen medicijnen maar weet wel dat een aantal zaken het erger maken. Als ik teveel koffie drink of alcohol drink ’s avonds (tenzij ik dronken word maar dat word ik nooit) ben ik altijd de pineut. Of als ik het heel warm heb, bijvoorbeeld mijn vriendin die een enorme kachel is en tegen me aan komt liggen… Maar we weten het beiden, dat helpt al veel. En verder is een koude vloer voor mij echt een must! Heerlijk om dan even daarop te lopen, dan kan ik daarna meestal wel slapen.

  Voor iedereen zijn de oplossingen anders. Maar als je niks doet weet je 1 ding zeker: je slaapt niet goed meer! Veel succes er mee; t is namelijk ongelofelijk vervelend dit…!

 5. Ingrid schreef:

  Welke medicatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.