Mijn ervaringen met Restless Legs SyndromeLeven met Restless legs syndrome

Iedereen heeft wel wat; het bekende ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’. Ik heb restless legs, rusteloze benen. Daar ga je niet dood aan, daar kun je zelfs heel oud mee worden, maar het betekent tegelijkertijd ook dat ik mijn hele leven al moe opsta. Want waar een normaal mens ’s nachts slaapt, gaat mijn lijf in een electric boogy stand. Iedere nacht.

Hoe ontdek je dat je RLS hebt?

Ik had geen idee dat ik dit heb. Ik wist alleen dat ik altijd moe opstond. That’s it. Tot ik mijn inmiddels echtgenoot leerde kennen en die mij na een aantal nachten vroeg “what the hell doe jij ’s nachts?” en ik geen idee had wat hij bedoelde. Hoezo? Ik sliep toch gewoon. Dat deed ik dus niet. Lang verhaal kort; via een slaaponderzoek kwam ik erachter dat RLS de oorzaak was van alle ellende. Ik zal je proberen uit te leggen hoe dat voelt.

Je lijf onder stroom

Beeld je in dat je bíjna in dromenland bent en dat je lijf dan onder stroom wordt gezet. Niet meteen kneiterhard, maar net genoeg om overal stroom te voelen, je lijf reageert daarop door te kronkelen. Eerst je benen. En dan zakt het weg. Fijn. Dan kun je nu slapen.

Je slaapt bíjna… en dan is er weer stroom door je lijf. Nu ook door je onderlijf. Tot je wakker genoeg bent dat je je kunt bewegen en het weer wegzakt. Dit herhaalt zich tot dat je niet meer kunt en in slaap valt, maar gaat de rest van de nacht door.

Ik ben vergeten wat het precieze aantal was, maar de uitslag van het onderzoek gaf aan dat van iedere minuut die ik normaliter behoor te slapen ik er 10 seconden beweeg. Alle minuten in de nacht dus. Geen wonder dus dat je meer moe dan uitgerust opstaat.

Maar dan?

Maar goed, dan weet je dat. En dan? Medicatie dus. Om de zenuwen in mijn lijf eigenlijk plat te leggen, zodat ik inslaap en doorslaap. Zware medicatie dus. Eerst één tablet, sinds een tijd al weer twee. En ik kan niet meer zonder. Spontane dutjes zijn daarmee helaas ook verleden tijd, want ik ben weer wakker geschud voordat ik inslaap en je dutje inplannen op de zaterdagmiddag is ook zo wat.

Dramatisch? Nee. Ik weet inmiddels niet beter. Ik moet er alleen denken om ze op tijd in te nemen, want ze hebben een inwerktijd van zeker twee uur. Ik heb ze dus ook altijd bij me en altijd op voorraad. Maar voor het eerst in de ruim tien jaar  dat ik ze nu neem vergat ik mijn medicatie op tijd te bestellen….. En dan weet ik weer hoe klote het is om restless legs te hebben.

Want na drie uur lang proberen om in te slapen en iedere keer dat je er bijna bent wakker geschud te worden ben ik om 01.01 maar naar beneden gegaan en zit ik nu dit verhaal te schrijven. Waarom? Omdat iets lekkers bakken op dit tijdstip qua geluid niet echt handig is voor de rest van mijn gezin 😉 maar ook omdat je het misschien herkent. Weet dan dat er een manier is om toch te slapen. Vergeet alleen alsjeblieft niet op tijd je medicatie te bestellen….

Gepubliceerd op 1 september 2019


6 reacties

 1. Lara schreef:

  Rls sokken van synenergy werkt echt! Probeer het, het is werkelijk een wonder. Ik heb ook rls sinds de geboorte van mijn dochter, alles geprobeerd en deze sokken werken!

 2. Linda Bisschops schreef:

  Hoi Suzanne aretz jammer dat je niet wil delen welk medicijn ik heb dit al jaren en sinds aantal maanden slaap ik niet meer huisarts heeft medicijn gegeven ropinirol best heftig medicijn en dat zijn soms 8 tabletten per dag dus ben zeer benieuwd welke jij hebt ook mijn dochter van 30 heeft het hoop dat je mij privé bericht kan sturen bedankt

 3. G. vd Kraan schreef:

  Pas ergens je ervaringen met RLS gelezen vandaar mijn reactie.
  Ik heb in ernstige mate RLS (gehad)
  Sinds bij mij ADHD is gediagnostiseerd gebruik ik Ritalin.
  Tot mijn verbazing is de RLS gestopt. Geen pijn meer, geen lakens helemaal onder het bloed van het wrijven en bewegen, etc.
  Aan de Neuroloog doorgegeven ( al weer enkele jaren geleden), maar die deed er zeer sceptisch over. Ik weet wel, het is bij mij gestopt en heb het toen maar zo gelaten.

 4. Gerben schreef:

  Herkenbaar hoor! Ik ben 42 maar heb hier al zeker een jaar of tien last van. Ik gebruik geen medicijnen maar weet wel dat een aantal zaken het erger maken. Als ik teveel koffie drink of alcohol drink ’s avonds (tenzij ik dronken word maar dat word ik nooit) ben ik altijd de pineut. Of als ik het heel warm heb, bijvoorbeeld mijn vriendin die een enorme kachel is en tegen me aan komt liggen… Maar we weten het beiden, dat helpt al veel. En verder is een koude vloer voor mij echt een must! Heerlijk om dan even daarop te lopen, dan kan ik daarna meestal wel slapen.

  Voor iedereen zijn de oplossingen anders. Maar als je niks doet weet je 1 ding zeker: je slaapt niet goed meer! Veel succes er mee; t is namelijk ongelofelijk vervelend dit…!

 5. Ingrid schreef:

  Welke medicatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!