Mijn 5 tips voor een relaxte Kerst (met kinderen)Top5_wit.png

5 Tips voor een relaxte Kerst

Over het algemeen ben ik er niet van om jullie te vertellen hoe je iets moet doen. Geheven vingertje enzo. Niks voor mij. Maar voor deze, allerbelangrijkste tip voor een relaxte Kerst ga ik zelfs even schreeuwen. Want…. DOE NORMAAL! Dat is misschien wel het aller-, aller-, állerbelangrijkste wat er voor zorgt dat Kerst (of welke dag dan ook) geslaagd is. Doe.normaal!

Wat ik daarmee bedoel? Heel simpel, maak het jezelf gemakkelijk. Niemand zit te wachten op stress met de feestdagen. En dat hoeft ook niet. Ik leg je uit hoe je dat doet! (de échte vijf tips dus 😉)

Kerst tegeltje.jpg

  1. Hou het simpel qua menu

Er is zóveel dat lekker is om te maken. Je hoeft niet de chef uit te hangen om een geslaagd kerstmenu op tafel te zetten. Liever niet zelfs. Gebruik die tijd liever om lekker met elkaar te zijn.

Kies voor gerechten die je óf al eens vaker hebt gemaakt, of die ‘idiot proof’ zijn. Hou je de rest van het jaar niet van koken, ga het met Kerst – omdat het zo hoort – dan ook niet proberen. Maak het jezelf gemakkelijk. En vooral, hou het simpel en gezellig.
 

  1. Maak een planning / bereid je menu voor

Kies een menu waarbij je heel veel al kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf niet de hele dag in de keuken staat. Nogmaals, die tijd spendeer je liever met de mensen om je heen.

Het hele menu dat je dit jaar op Smulpaapje vindt is – net als heel veel van mijn doordeweekse recepten – makkelijk voor te bereiden. Ik hou er van!
 

  1. Doe op tijd boodschappen

Of als het kan, bestel ze online. Haal alles wat houdbaar is (ruim) een week van tevoren al in huis. Zodat je kort voor Kerst alleen nog maar de verse spullen hoeft in te slaan. Oh, en laat de kids thuis. Niemand wordt blij van boodschappen doen met kinderen. Zij ook niet
 

  1. Betrek je kinderen bij het menu

Laat ze wel meedenken over wat ze willen eten. “Kindereten” maken, daar doen we natuurlijk niet aan (zó 1980 vind ik dat) En ze hoeven ook niet het hele menu samen te stellen. Maar ze mogen best kiezen uit de opties die jij ze biedt.

Boontjes of worteltjes erbij? Aardappelkroketjes of ovenaardappeltjes? Vlees of vis? Houdt de opties simpel en beperkt tot twee keuzes.
 

  1. Eet op tijd

Ga je voor een meer-gangen kerstmenu en eten er kinderen mee, begin dan op tijd. Geen enkel kind wordt gezelliger als het honger heeft en te laat eet (en dus moe is). Overigens ook niet als ze zich, vóór het diner, al helemaal hebben kunnen volstoppen met borrelhapjes en ander lekkers.

Gewoon niet zo moeilijk doen

En tot slot. Zoals ik al eerder zei, gewoon niet zo moeilijk doen. Mijn allerfijnste herinneringen aan Kerst zijn dat we ons niet hoefde op te doffen, geen feestjurk of ander getuttebel, geen uren aan tafel. Maar gewoon lekker met elkaar. Kerstboom aan. Kaarsjes aan. Wat lekkers op tafel. That’s it.

Familiekerstmenu

Ons familiekerstmenu, wat we altijd bij mijn ouders thuis aten, is al járen hetzelfde. We borrelen in de namiddag. En als we aan tafel gaan is er de zelfgemaakte kippenragout van mijn moeder, met een pasteitje en zelfgemaakte aardappelkroketten volgens familierecept.

Van alles altijd veel, want de dag erna kregen we – standaard – een bakje mee naar huis voor tweede kerstdag. En na het “diner” aten we een stukje kerststol bij de koffie (en ook de dag erna bij het ontbijt). Kerststol áltijd met roomboter, maar met ieder jaar de discussie of je de spijs nu als laatste eet of uitsmeert over je kerststol…

Smulpaapje kerstmenu 2017

In die geest heb ik, in tegenstelling tot voorgaande jaren waarbij ik altijd uitpakte op Smulpaapje met meerdere menu’s en gerechten, dit jaar ook het Smulpaapje kerstmenu samengesteld. Dus volgens de ‘Doe Normaal!‘ filosofie.

Alle losse componenten zijn voor te bereiden. Je gaat aan de ingrediënten niet failliet en als je wilt kun je het zelfs met het bord op schoot, of in een kommetje, onder de kerstboom opeten. Met elkaar. Zonder stress. Zonder gedoe. In je joggingbroek als je wilt.

Wil je tóch uitpakken, dan heb ik drie menu’s voor je samengesteld met een voor-, hoofd- en nagerecht van recepten die al op Smulpaapje staan. Omdat ik eigenlijk vind dat je het hele jaar lekker moet/kunt eten en op de site genoeg recepten staan die het ook bij feestelijke gelegenheden hartstikke goed doen. En waar het hele gezin blij van wordt.

En dan zijn er ook nog alle voorgaande kerstrecepten en -menu’s waar je volle bak inspiratie uit kunt halen.

kerstontbijt 2016

Zo vieren wij kerst dit jaar

Wij doen het, ook dit jaar, thuis weer lekker relaxt. Veel borrelen, veel tijd samen, spelletjes spelen, Kerstfilms kijken. En op tweede Kerstdag gaan we, samen met mijn ouders, brunchen bij Lot & de Walvis. Want nadat ik het hele jaar voor jullie én mijn eigen Smulpaapjes heb gekookt vind ik het wel fijn om zelf ook gewoon ergens lekker aan te kunnen schuiven 😉

Ik wens je mooie dagen toe. Wat je ook viert. Met wie je het ook viert. En hoe je het ook viert. Heb het fijn. Eet lekker (maar doe dat de rest van het jaar alsjeblieft ook). Wees lief voor elkaar, en voor jezelf! En als je iets uit het kerstmenu maakt, welke dan ook, zou ik het super leuk vinden als je dat wilt delen met #Smulpaapjekerst. Heel benieuwd namelijk wat er bij jullie op tafel komt dit jaar.

Ik wens jullie heerlijke feestdagen!

Susan

Gepubliceerd op 6 december 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.