Lichtpuntjes tijdens CoronaOmdat iedereen het zwaar genoeg heeft deze lockdown periode vroeg ik of jullie wat kleine lichtpuntjes met me wilden delen. Wie weet helpt het je.

Want dat er nul winnaars zijn deze periode is duidelijk. Maar het is ook geen wedstrijdje wie heeft het het zwaarst. Niemand komt deze periode zonder kleerscheuren door. Ik merk dat ik me soms schuldig voel omdat we er over het algemeen  relatief goed door heen lijken te komen. Dat er nog werk is (met een eigen bedrijf best spannend) helpt daarbij, want het houdt me bezig. Maar ik merk dat het vooral mijn mindset is die voor mij het verschil maakt.

Mindset tijdens Corona

Die mindset helpt me tijdens deze tweede lockdown. En daarbij heb ik geleerd van de eerste periode Corona. Dus ik hou onze wereld héél klein. Bewust. Er is namelijk niets wat ik op dit moment aan de buitenwereld kan veranderen. Daar energie in steken is voor mij dan ook zinloos. Dus die energie steek ik in thuis. Zorgen voor rust en stabiliteit. Dat we allemaal goed in ons vel zitten.

Dus lunchen we iedere dag samen warm, als we onze energie het hardst nodig hebben. Maar ook omdat het mij gek genoeg iets geeft om naar uit te kijken en mee bezig te zijn. We kiezen zoveel mogelijk onze lievelingsmaaltjes, gewoon omdat we er blij van worden. Maar ik ben, nog meer dan anders, ook bezig met onze weerstand. Dus eten we nog meer groente en fruit dan normaal.

thuisonderwijs  poke bowl

Thuisonderwijs

Ook onze dochter krijgt thuisonderwijs. En waar we de eerste lockdown ontzettend veel moeite hadden om haar aan het werk te krijgen omdat er vrij weinig aangereikt werd, heeft haar school dit keer beter dan toen de touwtjes in handen. Er zijn haalbare schema’s, regelmatig contact met de juf. En op de dagen dat het simpelweg niet lukt om het hoofd erbij te houden, dan laten we de teugels even los. Een groot contract met de eerste keer, en dat heb ik echt moeten leren.

Ik las vorige week ergens een verhaal van iemand die niet naar school kon tijdens de oorlog in Bosnië. Thuisonderwijs was amper te doen. Deze persoon gaf aan dat dat later helemaal goed kwam en er uiteindelijk een universitair diploma en een goede baan volgde. Het stelt me gek genoeg gerust en maakt dat ik minder focus op alles moet af iedere dag.

We proberen waar het kan mee te bewegen met hoe het gaat. Met onszelf, maar ook met onze dochter. Niemand van ons heeft eerder in deze situatie gezeten. Dus er is geen ‘beste manier om om te gaan met Corona’. We roeien allemaal met de riemen die we hebben. De ene dag beter dan de andere.

Hoge veluwe Susan Aretz

Tel je zegeningen

Ik ben me dagelijks, ja echt dagelijks, bewust van mijn zegeningen. Groot en klein. Dat helpt enorm bij het perspectief houden van de situatie waar we in zitten. Mijn man werkt in de reisbranche, maar heeft nog een baan. Mijn ouders vallen in de kwetsbare leeftijd, maar zijn allebei nog gezond. We hebben een huis waar we ons prettig voelen. Eten op tafel. Ondanks onze eigen struggles en uitdagingen zijn dat iedere dag weer lichtpuntjes. Ik pak ze waar ik ze pakken kan.

Gaat het een dag niet, dan heb ik het afgelopen jaar écht geleerd me daar dan maar aan over te geven. Waar ik ook mee gestopt ben is me te focussen op wat ik mis. Want ja, ik mis het zien van mijn familie. Ik zou dolgraag weer tijd willen doorbrengen met mijn vrienden. Uit eten… Reizen… Ik mis het állemaal. Maar accepteren dat het niet kan of een alternatief zoeken (thuis uit eten, weg in eigen land waar het kan, facetime met mijn ouders, buiten wandelen met een vriendin) helpt om mijn energie te behouden. Als ik het niet kan veranderen ga ik er geen energie meer in steken.

Lichtpuntjes tijdens Corona

Ik vind het ontzettend fijn om te zien dat jullie dat ook doen (of proberen). Ik vroeg via mijn Instagram of jullie je eigen lichtpuntjes met mij wilde delen. Die zijn stuk voor stuk fantastisch om te lezen. Het lijkt wel of we allemaal de kleine dingen weer meer waarderen. Dit waren een aantal van de lichtpuntjes die jullie benoemden.

Wandelen in de natuur. Blij zijn met je partner, je gezin, je hond. Vrienden zien tijdens wandelingen. Kinderen die blij zijn. Een fijne maaltijd. Zo mooi ook dat koken en eten nu zo extra belangrijk zijn. Voor mij persoonlijk echt de highlights van de dag. Facetime borrels.

Maar ook het koesteren van een goede gezondheid werd genoemd. Even alleen een kop koffie in de ochtend voor de rest wakker wordt (ook mijn favo moment van de dag!). Thuis yoga of sporten. Genieten van je eigen huis of daar nu juist extra tijd aan besteden.

Het zijn écht de kleine dingen die het doen. En dat doet uiteraard niets af aan de moeilijke momenten. Laat dat ook helder zijn. Ik wil niemands gevoel op dat vlak te kort doen. Ik wil met dit artikel wel proberen, ook voor mezelf, de lichtpuntjes op te schrijven. Als houvast. Of ter inspiratie, als je het even niet meer ziet zitten.

Plantsoen Leiden

Zorg voor elkaar én jezelf

We’re in this together. Dus heb jij een goede dag vandaag, app/bel een vriend/vriendin/familielid als je weet dat ze het even zwaar hebben. Help anderen waar het kan met praktische dingen of heel old school met een kaartje.

Maar zorg ook goed voor jezelf. Neem even tijd voor jezelf en haal eens diep adem. Pak het leven op dit moment waar het kan zoveel mogelijk dag voor dag, want we weten allemaal niet wat volgende week brengt.

Heb je het zwaar, dan staat mijn DM / mail voor je open. Of ik je kan helpen weet ik niet. Maar weet vooral dat je er niet (altijd) alleen voor hoeft te staan. En zoek die lichtpuntjes hé… Ze zijn er. Echt!

Gepubliceerd op 11 januari 2021


1 reactie

  1. Lucie schreef:

    Een lieve vriendin van lang geleden en nu wonend in Verweggistan stuurt nu sinds een paar maanden via WhatsApp linkjes van grappige dingen, en soms ook gewoon een hart onder de riem. Ik zou haar het liefst dóór het scherm willen trekken en tegen me aan druken, maar we houden het nu toch nog maar even bij virtuele huggs… Dus jouw aanbod dat eenieder je mag mailen vind ik goud waard, zó lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2021
cover koken eten leven
 
Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson

Koken, eten, leven is het nieuwe boek van Nigella Lawson en staat vol met verhalen. Haar hersenspinsels én recepten. Een winnende combi?
18 januari 2021
donna hay
 
Everyday fresh van Donna Hay

Ik ben de tel inmiddels kwijt hoeveel boeken Donna Hay heeft geschreven en hoeveel er in mijn kast staan. Everyday Fresh is haar nieuwste boek.
12 januari 2021
bijbel indonesische keuken
 
Maak kans op de Bijbel van de Indonesische keuken

De winactie is gesloten en de drie winnaars hebben bericht van mij ontvangen. Gefeliciteerd Boudewijn, Lucie en Renee!
12 januari 2021
Maureen Tan
 
In de Indonesische keuken met Maureen Tan

Samen met Maureen Tan van de Indonesische Bijbel duiken we in de Indonesische keuken. Bestaat dé Indonesische keuken eigenlijk wel.
29 december 2020
Susan Aretz
 
Persoonlijk verhaal

Zoals jullie weten ben ik niet bang om een persoonlijk verhaal te delen. Toch heeft het bijna een maand geduurd voordat ik dit online zet. Ik zal je uitleggen waarom.
28 december 2020
2020 portugal
 
Terugblik 2020 – deel III

Het laatste deel van een drieluik waarin ik terugblik op het meest bizarre jaar ooit, 2020. Met als afsluiter de decembermaand. Omdat het jaar nog niet turbulent genoeg was…