Lichtpuntjes tijdens CoronaOmdat iedereen het zwaar genoeg heeft deze lockdown periode vroeg ik of jullie wat kleine lichtpuntjes met me wilden delen. Wie weet helpt het je.

Want dat er nul winnaars zijn deze periode is duidelijk. Maar het is ook geen wedstrijdje wie heeft het het zwaarst. Niemand komt deze periode zonder kleerscheuren door. Ik merk dat ik me soms schuldig voel omdat we er over het algemeen  relatief goed door heen lijken te komen. Dat er nog werk is (met een eigen bedrijf best spannend) helpt daarbij, want het houdt me bezig. Maar ik merk dat het vooral mijn mindset is die voor mij het verschil maakt.

Mindset tijdens Corona

Die mindset helpt me tijdens deze tweede lockdown. En daarbij heb ik geleerd van de eerste periode Corona. Dus ik hou onze wereld héél klein. Bewust. Er is namelijk niets wat ik op dit moment aan de buitenwereld kan veranderen. Daar energie in steken is voor mij dan ook zinloos. Dus die energie steek ik in thuis. Zorgen voor rust en stabiliteit. Dat we allemaal goed in ons vel zitten.

Dus lunchen we iedere dag samen warm, als we onze energie het hardst nodig hebben. Maar ook omdat het mij gek genoeg iets geeft om naar uit te kijken en mee bezig te zijn. We kiezen zoveel mogelijk onze lievelingsmaaltjes, gewoon omdat we er blij van worden. Maar ik ben, nog meer dan anders, ook bezig met onze weerstand. Dus eten we nog meer groente en fruit dan normaal.

thuisonderwijs  poke bowl

Thuisonderwijs

Ook onze dochter krijgt thuisonderwijs. En waar we de eerste lockdown ontzettend veel moeite hadden om haar aan het werk te krijgen omdat er vrij weinig aangereikt werd, heeft haar school dit keer beter dan toen de touwtjes in handen. Er zijn haalbare schema’s, regelmatig contact met de juf. En op de dagen dat het simpelweg niet lukt om het hoofd erbij te houden, dan laten we de teugels even los. Een groot contract met de eerste keer, en dat heb ik echt moeten leren.

Ik las vorige week ergens een verhaal van iemand die niet naar school kon tijdens de oorlog in Bosnië. Thuisonderwijs was amper te doen. Deze persoon gaf aan dat dat later helemaal goed kwam en er uiteindelijk een universitair diploma en een goede baan volgde. Het stelt me gek genoeg gerust en maakt dat ik minder focus op alles moet af iedere dag.

We proberen waar het kan mee te bewegen met hoe het gaat. Met onszelf, maar ook met onze dochter. Niemand van ons heeft eerder in deze situatie gezeten. Dus er is geen ‘beste manier om om te gaan met Corona’. We roeien allemaal met de riemen die we hebben. De ene dag beter dan de andere.

Hoge veluwe Susan Aretz

Tel je zegeningen

Ik ben me dagelijks, ja echt dagelijks, bewust van mijn zegeningen. Groot en klein. Dat helpt enorm bij het perspectief houden van de situatie waar we in zitten. Mijn man werkt in de reisbranche, maar heeft nog een baan. Mijn ouders vallen in de kwetsbare leeftijd, maar zijn allebei nog gezond. We hebben een huis waar we ons prettig voelen. Eten op tafel. Ondanks onze eigen struggles en uitdagingen zijn dat iedere dag weer lichtpuntjes. Ik pak ze waar ik ze pakken kan.

Gaat het een dag niet, dan heb ik het afgelopen jaar écht geleerd me daar dan maar aan over te geven. Waar ik ook mee gestopt ben is me te focussen op wat ik mis. Want ja, ik mis het zien van mijn familie. Ik zou dolgraag weer tijd willen doorbrengen met mijn vrienden. Uit eten… Reizen… Ik mis het állemaal. Maar accepteren dat het niet kan of een alternatief zoeken (thuis uit eten, weg in eigen land waar het kan, facetime met mijn ouders, buiten wandelen met een vriendin) helpt om mijn energie te behouden. Als ik het niet kan veranderen ga ik er geen energie meer in steken.

Lichtpuntjes tijdens Corona

Ik vind het ontzettend fijn om te zien dat jullie dat ook doen (of proberen). Ik vroeg via mijn Instagram of jullie je eigen lichtpuntjes met mij wilde delen. Die zijn stuk voor stuk fantastisch om te lezen. Het lijkt wel of we allemaal de kleine dingen weer meer waarderen. Dit waren een aantal van de lichtpuntjes die jullie benoemden.

Wandelen in de natuur. Blij zijn met je partner, je gezin, je hond. Vrienden zien tijdens wandelingen. Kinderen die blij zijn. Een fijne maaltijd. Zo mooi ook dat koken en eten nu zo extra belangrijk zijn. Voor mij persoonlijk echt de highlights van de dag. Facetime borrels.

Maar ook het koesteren van een goede gezondheid werd genoemd. Even alleen een kop koffie in de ochtend voor de rest wakker wordt (ook mijn favo moment van de dag!). Thuis yoga of sporten. Genieten van je eigen huis of daar nu juist extra tijd aan besteden.

Het zijn écht de kleine dingen die het doen. En dat doet uiteraard niets af aan de moeilijke momenten. Laat dat ook helder zijn. Ik wil niemands gevoel op dat vlak te kort doen. Ik wil met dit artikel wel proberen, ook voor mezelf, de lichtpuntjes op te schrijven. Als houvast. Of ter inspiratie, als je het even niet meer ziet zitten.

Plantsoen Leiden

Zorg voor elkaar én jezelf

We’re in this together. Dus heb jij een goede dag vandaag, app/bel een vriend/vriendin/familielid als je weet dat ze het even zwaar hebben. Help anderen waar het kan met praktische dingen of heel old school met een kaartje.

Maar zorg ook goed voor jezelf. Neem even tijd voor jezelf en haal eens diep adem. Pak het leven op dit moment waar het kan zoveel mogelijk dag voor dag, want we weten allemaal niet wat volgende week brengt.

Heb je het zwaar, dan staat mijn DM / mail voor je open. Of ik je kan helpen weet ik niet. Maar weet vooral dat je er niet (altijd) alleen voor hoeft te staan. En zoek die lichtpuntjes hé… Ze zijn er. Echt!

Gepubliceerd op 11 januari 2021


1 reactie

  1. Lucie schreef:

    Een lieve vriendin van lang geleden en nu wonend in Verweggistan stuurt nu sinds een paar maanden via WhatsApp linkjes van grappige dingen, en soms ook gewoon een hart onder de riem. Ik zou haar het liefst dóór het scherm willen trekken en tegen me aan druken, maar we houden het nu toch nog maar even bij virtuele huggs… Dus jouw aanbod dat eenieder je mag mailen vind ik goud waard, zó lief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.