Kookboeken om te koken met en voor kinderenHet is zo’n feest om te zien als kinderen het leuk vinden om mee te helpen met koken, dan wel genieten van wat je op tafel zet. Naast dat ik daar zelf natuurlijk al bijna 8 jaar groot voorvechter van ben, heb ik ook een flink aantal culinaire collega’s op dat gebied.

Francesca Kookt, Koken met Karin, Brenda Kookt en Rutger Bakt kwamen in een zelfde periode allemaal met een boek gericht op kinderen. Op één of  twee uitzonderingen na…

Francesca eetkalender-2020.jpg

Kookboeken om te koken met en voor kinderen

Laat ik met een van die uitzonderingen beginnen. Francesca Kookt heeft al jaren een mega populair blog. Het is een van de collega’s die ik zeer bewonder om haar zakelijke instinct. Dat instinct was mede de aanleiding voor haar om haar eetkalender in eigen beheer uit te brengen. Wetende hoeveel werk het maken van de inhoud alleen al is kun je niet anders dan respect hebben voor het feit dat Francesca ook de rest allemaal zelf regelde. Dikke vette hulde.

Francesca’s eetkalender

Maar de inhoud nu. Want ondanks dat dit haar vijfde (en laatste) editie is, is er op de inhoud nog steeds niks af te dingen. In tegendeel. Voor een heel jaar vind je er inspiratie voor de doordeweekse maaltijd. Er staan weekmenu’s in met een vaste Kliekjesdag op vrijdag, maar ook weekendtips en boodschappenlijstjes. Kortom, alles wat je nodig hebt om lekker te eten.

De recepten zijn gevarieerd, klinken verrukkelijk (cajun kip met boursin anyone?!) en zijn allemaal te maken met ingrediënten uit de supermarkt. Kortom, een jaar lang recepten waar het hele gezin van mee smult. En super leuk, het idee om kinderen per maand hun favoriete top 3 te laten maken. 

Kinderkookboek Karin.jpg

Het grote Kinderkookboek van Karin Luiten

Collega Karin Luiten is de ‘Zonder pakjes & zakjes’ koningin van Nederland. Dat doet ze met haar volwassen boeken al, maar het is ook de ondertitel van haar nieuwe kinderkookboek. Nieuw is overigens niet helemaal het goed woord. Dit boek is een bundeling van haar twee eerdere kinderkookboeken Lekker opscheppen en Lekker uitpakken.

Is dat erg? Juist niet! Want had je die twee boeken nog niet in de kast, dan heb je nu éxtra reden om deze aan te schaffen en met je kind(eren) de keuken in te duiken. Rijk geïllustreerd, volop weetjes en heel veel makkelijk (door kinderen) te maken recepten staan in het boek. Wij maakten er eerder bijvoorbeeld al deze heerlijke koeken uit. Maar er staan ook volop gezonde recepten in. Wij zijn fan!

scheurkalender-Brendakookt.jpg

De makkelijke maaltijden scheurkalender van Brenda Kookt

Nog een kalender in dit lijstje, maar dan een handzame scheurkalender. Brenda Kookt brengt ‘ook dit jaar weer uit. Ook dit zijn recepten zonder pakjes en zakjes en voor iedere dag van het jaar is er iets lekkers. Een aantal favorieten van haar blog, maar ook 160 (!) nieuwe recepten staan er in de kalender.

Brenda’s recepten blinken uit in eenvoud, dus heb je moeilijke eters thuis kijk dan zeker eens of je iets lekkers uit haar kalender voor je gezin kunt maken. De spruitjes met kip, champignons en rijst van 19 februari gaan wij maar eens toevoegen aan ons spruitjesrepertoire 😉 

Verrukkelijke kinderbakboek.jpg

’t Verrukkelijke kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema

Zeg je bakken, dan zeg je Rutger Bakt. Naast al zijn eigen titels bracht hij, samen met Mark Haayema, dit najaar ook een kinderbakboek uit. Rutger bakte zelf al op jonge leeftijd en wil die liefde voor bakken graag doorgeven aan de volgende generatie.

In het boek vind je, per seizoen, verschillende makkelijk te maken recepten. Voorzien van toffe illustraties en de teksten van Mark is het een heel toegankelijk kinderkook, ehrm, bakboek geworden, waar ook grotere mensenkinderen graag uit zullen bakken.

Recept uit het Verrukkelijke kinderbakboek

Het is ook het boek waar ik uit bakte, zonder kind overigens want die lag op zondagochtend nog lekker te slapen 😉 De rozijnenbolletjes uit het hoofdstuk Herfst, ook lekker in andere seizoenen trouwens, kwamen vers uit de oven en waren een lekker begin van de zondag. Het recept vind je hier.

Verkoopinformatie

Francesca Kookt Scheurkalender kost € 20,95 en is hier te koop
Het grote Kinderkookboek van Karin Luiten kost € 19,99 en is hier te koop
De makkelijke maaltijden scheurkalender van Brenda Kookt kost € 14,95 en is hier te koop
’t Verrukkelijke kinderbakboek kost € 22,99 en is te koop in de boekhandel en via de online winkels.

Gepubliceerd op 6 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.