Kleine gasten nu, trouwe gasten later! 

Goed (uit) eten voor kinderen

Al vanaf het prille begin van Smulpaapje maak ik mij hard voor goed en lekker eten voor kinderen, uit én thuis. Pleit ik voor meer variatie op de kinder(menu)kaart en in mijn ideale wereld eten kinderen in restaurants net zo lekker als hun ouders.

Eetopvoeding van kinderen

Onze dochter eet al vanaf kleins af aan mee in restaurants. Dat deed ze al voor ik met Smulpaapje begon, maar de afgelopen tijd is dat alleen maar meer geworden. We leggen haar uit waar we gaan eten, lezen online de menukaart samen door (voorpret!) en laten met foto’s online zien hoe het restaurant eruit ziet. Er gaat geen iPad mee, wel kleurpotloden, een boekje en haar favoriete knuffel.

Ik vind dat je hier als ouders verantwoordelijk voor bent, niet het restaurant (alhoewel het natuurlijk top is als er spulletjes aanwezig zijn, maar dat zal van restaurant tot restaurant verschillen). Wat ons betreft is die voorbereiding een deel van de eetopvoeding van onze dochter. Daarnaast weet zij dan waar ze aan toe is, wat ons ook weer rust brengt.

Samen eten

Net als dat wij haar vertellen dat in een restaurant mensen werken, mensen op bezoek komen en het erg ongemakkelijk is als zij die mensen stoort. Dat ze gedag gaat zeggen in/bij de keuken, een praatje maakt met het personeel en het heerlijk vindt om rond te kijken (zonder te rennen!) hoort bij kind zijn. Het hoort bij het ontdekken van haar wereld. Zo lang anderen er geen last van hebben. Een taak van ons als ouders om daar alert op te zijn.

Net als dat je de keuze van het restaurant afstemt op wat jouw kind aan kan. Wiebelende kinderen, geen alleseters, lekkerbekken, stilzitters, zoveel kinderen, zoveel restaurants. Ik zie nog de verbaasde blikken nadat onze dochter zes gangen, al kleurend en babbelend, hetzelfde at als wij in een sterrenrestaurant in Amsterdam. Ik schreef er al eerder over.

Vooroordelen

Wat mij de afgelopen tijd echter uitermate stoorde was de generaliserende houding ten opzichte van kinderen in restaurants. Een greep uit de kreten die ik las in de media “gillende, stampende, krijsende, snottebellende kinderen en hun lakse ouders”, “zorg voor wi-fi, in plaats van kleurpotloden”, “behandel families die komen eten als een gewapende psychopaat” en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn mond viel open.

Tegengeluid

En dus is het tijd voor een tegengeluid. Tijd om te laten weten dat er hordes kinderen zijn die dol zijn op (uit) eten. Die ouders hebben die zich ook bezig houden met de eetopvoeding van hun kinderen. Dat er genoeg kinderen zijn die rustig aan tafel blijven. Je hoeft er echt niet alleen voor naar Frankrijk.

Maar lieve mensen, zoals iemand terecht in de Facebookdiscussie zei, dat gaat met vallen en opstaan. Kinderen zijn geen robots. Kinderen zijn wel ongelofelijk nieuwsgierig en bereid om nieuwe dingen te leren. Doe daar je voordeel mee!

Kleine gasten nu, trouwe gasten later

Behandel een kind zoals je ook je grote gasten behandelt. Ga er niet automatisch vanuit dat als een kind mee eet, het dan alleen gefrituurd eten lust. Je kleine gast nu serieus nemen betekent trouwe gasten voor later creëren. Tot voor kort wist ik niet wat de impact was van het meenemen van een kind mee de keuken in om haar eigen toetje te maken. Tot onze dochter dat onlangs mocht doen. De stralende glimlach op haar gezicht toen haar dat verteld werd. Onbetaalbaar! Zo simpel kan het dus zijn!

Wie geeft het goede voorbeeld?

Op Smulpaapje staan al meer dan 200 restaurants waar je goed met kinderen uit eten kunt. Een prachtig begin. Maar samen met Francesca wil ik horeca Nederland uitdagen om een stapje verder te gaan. Welke (sterren)chef organiseert samen met ons een etentje speciaal voor al die ouders met kinderen die échte Smulpaapjes zijn. Zodat we samen laten zien hoe het ook kan! Wie pakt de (oven)handschoen op?

En wat vind jij er (als ouder) eigenlijk van? Hoe kies jij een restaurant uit dat bij jouw kind past? Hoe pak jij de eetopvoeding van je kinderen aan. Discussieer je mee? Dat kan onder dit artikel, of gebruik op Twitter de hashtag #michelinkids

 

Gepubliceerd op 22 augustus 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.