Je bent jong en je krijgt wat – Monique van LoonJe bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om een review te schrijven over het boek van Monique van Loon. Ik las het omdat ik het verhaal achter het boek van Monique ken, Monique zelf een aantal keren ontmoet heb en er van hou als er taboes worden doorbroken. Ik was benieuwd naar hoe ze dat had opgeschreven. Maar terwijl ik het boek las wist ik al dat ik er toch over zou gaan schrijven. Omdat het een boek is dat raakt.

Ontroering in de details

De ontroering zit in de details. Monique is een stoere vrouw, die zich heel goed alleen redt in het bruisende Amsterdam. Bedrijven heeft opgezet. Verantwoordelijk is voor omzetten en op de mooiste plekken luncht, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar de kwetsbare kant zit, en ik vind het zo prachtig dat ze die laat zien, in bijvoorbeeld de relatie met haar vader. De manier waarop ze dat beschrijft laat haar zachte kant zien. Het brengt het verhaal in evenwicht.

Baarmoederhalskanker, een uitstrijkje laten doen, praten over de intiemste delen van je lijf. Er rust nog een enorm taboe op. Met haar eigen verhaal doorbreekt Monique dit. Zeker voor een hele grote groep jonge vrouwen. Haar schrijfstijl is eerlijk, rauw, grappig ook en heel erg van nu. Het maakt dat het boek ontzettend prettig leest en je het in no time uit hebt.

Ik “las” het boek trouwens via een audiobook. Daar heb ik achteraf een beetje spijt van, omdat de stem die het boek voorleest wat mij betreft te truttig is voor als je Monique kent. Gelukkig blijft het verhaal overeind. Knap!

Je bent jong en je krijgt wat is een persoonlijk verhaal, maar het wordt nergens een ‘kijk mij eens zielig zijn’ verhaal, ondanks de heftige inhoud en boodschap. Wat ik oprecht hoop is dat het jonge vrouwen, die wellicht denken dat het hen niet overkomt of voor wie een uitstrijkje een ver van mijn bed show is, overtuigt om niet langer de kop in het zand te steken. De hel waar Monique door is gegaan gun je niemand.

Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost €20,99 en is in de boekhandel en online te koop

 

Gepubliceerd op 3 mei 2020


2 reacties

  1. Charlotte schreef:

    Wat lijkt me dit een mooi en openhartig boek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!