Je bent jong en je krijgt wat – Monique van LoonJe bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om een review te schrijven over het boek van Monique van Loon. Ik las het omdat ik het verhaal achter het boek van Monique ken, Monique zelf een aantal keren ontmoet heb en er van hou als er taboes worden doorbroken. Ik was benieuwd naar hoe ze dat had opgeschreven. Maar terwijl ik het boek las wist ik al dat ik er toch over zou gaan schrijven. Omdat het een boek is dat raakt.

Ontroering in de details

De ontroering zit in de details. Monique is een stoere vrouw, die zich heel goed alleen redt in het bruisende Amsterdam. Bedrijven heeft opgezet. Verantwoordelijk is voor omzetten en op de mooiste plekken luncht, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar de kwetsbare kant zit, en ik vind het zo prachtig dat ze die laat zien, in bijvoorbeeld de relatie met haar vader. De manier waarop ze dat beschrijft laat haar zachte kant zien. Het brengt het verhaal in evenwicht.

Baarmoederhalskanker, een uitstrijkje laten doen, praten over de intiemste delen van je lijf. Er rust nog een enorm taboe op. Met haar eigen verhaal doorbreekt Monique dit. Zeker voor een hele grote groep jonge vrouwen. Haar schrijfstijl is eerlijk, rauw, grappig ook en heel erg van nu. Het maakt dat het boek ontzettend prettig leest en je het in no time uit hebt.

Ik “las” het boek trouwens via een audiobook. Daar heb ik achteraf een beetje spijt van, omdat de stem die het boek voorleest wat mij betreft te truttig is voor als je Monique kent. Gelukkig blijft het verhaal overeind. Knap!

Je bent jong en je krijgt wat is een persoonlijk verhaal, maar het wordt nergens een ‘kijk mij eens zielig zijn’ verhaal, ondanks de heftige inhoud en boodschap. Wat ik oprecht hoop is dat het jonge vrouwen, die wellicht denken dat het hen niet overkomt of voor wie een uitstrijkje een ver van mijn bed show is, overtuigt om niet langer de kop in het zand te steken. De hel waar Monique door is gegaan gun je niemand.

Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost €20,99 en is in de boekhandel en online te koop

 


2 reacties

  1. Charlotte schreef:

    Wat lijkt me dit een mooi en openhartig boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!