Je bent jong en je krijgt wat – Monique van LoonJe bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om een review te schrijven over het boek van Monique van Loon. Ik las het omdat ik het verhaal achter het boek van Monique ken, Monique zelf een aantal keren ontmoet heb en er van hou als er taboes worden doorbroken. Ik was benieuwd naar hoe ze dat had opgeschreven. Maar terwijl ik het boek las wist ik al dat ik er toch over zou gaan schrijven. Omdat het een boek is dat raakt.

Ontroering in de details

De ontroering zit in de details. Monique is een stoere vrouw, die zich heel goed alleen redt in het bruisende Amsterdam. Bedrijven heeft opgezet. Verantwoordelijk is voor omzetten en op de mooiste plekken luncht, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar de kwetsbare kant zit, en ik vind het zo prachtig dat ze die laat zien, in bijvoorbeeld de relatie met haar vader. De manier waarop ze dat beschrijft laat haar zachte kant zien. Het brengt het verhaal in evenwicht.

Baarmoederhalskanker, een uitstrijkje laten doen, praten over de intiemste delen van je lijf. Er rust nog een enorm taboe op. Met haar eigen verhaal doorbreekt Monique dit. Zeker voor een hele grote groep jonge vrouwen. Haar schrijfstijl is eerlijk, rauw, grappig ook en heel erg van nu. Het maakt dat het boek ontzettend prettig leest en je het in no time uit hebt.

Ik “las” het boek trouwens via een audiobook. Daar heb ik achteraf een beetje spijt van, omdat de stem die het boek voorleest wat mij betreft te truttig is voor als je Monique kent. Gelukkig blijft het verhaal overeind. Knap!

Je bent jong en je krijgt wat is een persoonlijk verhaal, maar het wordt nergens een ‘kijk mij eens zielig zijn’ verhaal, ondanks de heftige inhoud en boodschap. Wat ik oprecht hoop is dat het jonge vrouwen, die wellicht denken dat het hen niet overkomt of voor wie een uitstrijkje een ver van mijn bed show is, overtuigt om niet langer de kop in het zand te steken. De hel waar Monique door is gegaan gun je niemand.

Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost €20,99 en is in de boekhandel en online te koop

 

Gepubliceerd op 3 mei 2020


2 reacties

  1. Charlotte schreef:

    Wat lijkt me dit een mooi en openhartig boek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.