In de keuken met: Maureen BelderinkMaureen Belderink_Delicious.jpg
foto: Ernie Enkelaar

In de keuken met… Maureen Belderink

Hoewel Maureen zelf niet van het bakken van zoet is (“ik ben te ongeduldig, niet precies genoeg”) is zoetigheid wel wat ze meenam toen ze haar sollicitatiegesprek had bij Delicious. “Mijn man vroeg nog of ik wel iets zoets moest maken, maar het werd dus toch een bakplaat vol koekjes. Ik wilde de producten van Delicious gebruiken, dus heb ik jamkoekjes gemaakt met de jam van Delicious.

Ik had een half ei nodig voor het recept en er floepte dus net iets teveel in het beslag. Dat heb ik maar zo gelaten, hoe erg kan het zijn. Het resultaat was oké, beetje cake-achtig en de koekjes waren allemaal anders. Eigenlijk wel een prima reflectie van wie ik ben. Ik ben heel attent, vind het leuk om voor een verrassing te zorgen, maar ik ben geen mens van de details.”

Koken uit Delicious

Het was blijkbaar toch lekker genoeg, want inmiddels is Maureen hoofdredacteur van Delicious en de eerste nummers van haar hand zijn verschenen. “Ik kook nu ook echt bijna alleen nog maar uit Delicious, ook als ik eters krijg. Of ik vraag mijn collega’s wat zij zouden koken. Dat kan overigens wel betekenen dat ik echt het héle weekend in de keuken sta…. Ik heb wel ook de eer hoog te houden.”

Delicious magazine.jpg

Hoe eet de hoofdredacteur van Delicious doordeweeks?

Zoals bij de meeste foodprofessionals is ook op het eetleven van Maureen geen peil te trekken. “We koken natuurlijk bij Delicious veel, toch zeker 3 of 4 dagen per week. Onze recepten worden altijd meerdere malen getest en gemaakt door een testkok.

En hoewel ik niet álle gerechten zelf proef (daar hebben we de culinair specialiste voor) , zijn het er over het algemeen nog steeds wel heel veel. Dus ’s avonds eet ik op dat soort dagen iets lichts zoals een salade. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. En aangezien ik niet langer meer wordt, moet ik ook echt wel zorgen dat het niet in de breedte gaat zitten. Wat met dit beroep knap lastig is.”

Boodschappen op weg naar huis

Maureen woont samen met haar echtgenoot. Zoonlief is inmiddels het huis uit, er wordt voor twee gekookt. “Ik koop dus niet voor een hele week in. Daarnaast eet ik op gevoel en wil ik per dag bepalen waar ik zin in heb, in plaats van al te weten wat op tafel komt. Ik kook eigenlijk het liefst zonder recept en met wat er op dat moment nog in huis is. Heel intuïtief.

Mijn boodschappen doe ik vaak op weg naar huis. Ik kom dan langs alle winkels waar ik graag boodschappen doe. De Turk, de markt en ook supermarkt Marqt. De zwarte olijven met knoflooksnippers van Marqt heb ik momenteel altijd in huis. Alles wat een beetje een schop onder de kont nodig heeft qua smaak wordt er lekkerder van.”

Bewust en duurzaam

“Ik probeer heel bewust boodschappen te doen. Ik merk dat ik ook bewuster eet. Ik kan maandelijks geld overmaken aan een goed doel om de wereld beter te maken (wat ik overigens ook doe), maar ik probeer dat ook te doen door duurzaam en verantwoord in te kopen en te koken.

Eerlijke en duurzame voedselproductie vind ik belangrijk en daar betaal ik dus met liefde voor. Bij Marqt heb ik het gevoel dat ze het beste doen om eerlijke producten te verkopen. En ja, dat is duur(der) maar ik voel me bevoorrecht dat ik dan kan en op deze manier mijn steentje bij kan dragen.”

Bewuster eten

Als het om minder gaat kiest Maureen  er tegenwoordig bewust voor om minder vlees te eten, en zeker minder rood vlees. “Ook als ik uit eten ben ga ik steeds vaker voor meer groentegerechten, en kies ik liever vis dan vlees. Voor mijn verjaardag hebben we bij het chef’s menu zelfs aangegeven helemaal geen vlees te willen eten.”

Of ze ook vegan (volledig plantaardig) zou kunnen eten vraag ik haar? “Nee, ik vrees van niet. Los van het feit dat ik best volledig plantaardig kan koken, is het wel heel veel werk. Ik heb het ooit een week gedaan, maar ik vind het heel ingewikkeld. Je hebt veel ingrediënten nodig.  Je moet dan echt op zoek naar goede alternatieven om iets smeuïg te krijgen of dat vette te geven dat bijvoorbeeld boter geeft. En als je al geen vlees of vis meer eet, dan zou ik het alternatief zoeken in kaas en eieren, die in een vegan lifestyle ook niet mogen. Dus nee.”

Food dilemma’s

Maureen blijkt een zoetekauw – “ik ben echt chocolaverslaafd” – maar kiest toch voor hartig als ze de keuze voorgelegd krijgt. “Ik eet gewoon meer hartig dan zoet, ook omdat het beter voor me is.”

Wanneer ik vraag naar de keuze tussen groente en fruit blijkt ook dat een makkelijke keuze. “Groente, absoluut. Dat hoort bij mijn gewone eetpatroon. Fruit vergeet ik gauw, daarnaast realiseer ik me dat ook daar heel veel suiker in zit. Smoothies en vruchtensap doe ik per definitie niet aan. Niets drinken, als je het ook gewoon op kunt eten. Daarom kan wijn gelukkig wel. (lacht)”

“Nooit meer wijn of nooit meer koffie?”, Maureen komt met haar eigen duivelse dilemma. Ik moet bekennen, na hééél lang twijfelen, dat een leven zonder wijn me niks lijkt, dus laat ik koffie schieten. Maureen kiest het tegenovergestelde en gaat voor nooit meer wijn.

Wijn of chocola, nog zo eentje. Die is voor mij easy, aangezien ik geen chocolaverslaafde ben. Maureen kiest weer voor nooit meer wijn. “M&M’s, ook zo iets dat ik heel slecht kan laten staan.”

Het Zoetboek van Delicious

Een favoriet, uit het Zoetboek, is bijna niet te kiezen. “Er staan 132 te gekke recepten in. Effe denken hoor… Dan toch de soesjeskrans die deze maand ook in Delicious staat. (en ook op de cover van het boek prijkt) Soezendeeg is zo makkelijk te maken en hier kun je geweldig indruk mee maken.”

Ik beken dat ik en soezendeeg niet samengaan – daarom ook de plaatcake online vandaag en niet iets ingewikkelds – maar beloof dat ik het binnenkort toch ga proberen!

George Clooney, who else?

Als ik haar vraag naar haar ultieme dinnerparty is het stil “Jeetje, dat is wel een hele moeilijke vraag.” Maar na even nadenken zie ik haar ogen glimmen, en ondeugend volgt ” Dat wordt dan toch een diner à deux met George Clooney denk ik. Ja joh, die past qua leeftijd toch véél beter bij mij dan bij Amal (lacht)”

En blijkbaar mag George tot de koffie blijven, want er wordt in het restaurant bovenop de Eifeltoren gegeten. “Of misschien gaan we wel gewoon alleen cocktails drinken, en dan ’s morgens nog een koffietje…”

Meer Delicious op Smulpaapje

Deze week is het Delicious wat de klok slaat op Smulpaapje. De review van het Zoet boek staat online, net als een heerlijk recept eruit. Alle eerdere interviews in de reeks In de keuken met… o.a. met Donal Skehan, Yvette van Boven en Nadia Zerouali vind je hier.

 

 

Gepubliceerd op 27 juni 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.