Het Tofu(pedia) charme offensief



Tofu, Tahu, Tahoe

Welke naam je er ook aan geeft, de basis van tofu is soja. Qua uiterlijk doet het denken aan verse kaas, maar het is gemaakt van gestremde sojamelk en daardoor heel eiwitrijk en een perfecte toevoeging aan de maaltijd als je geen vlees wilt eten. Tofu is daarna een vitamine en mineralen bommetje en bevat kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink en de vitamines A, B1, B2, B3, B5, E én foliumzuur.

Tofupedia

Tofu wordt over de hele wereld in allerlei gerechten gebruikt. De Oosterse keuken kent misschien wel de meeste variaties. Denk maar aan bijvoorbeeld misosoep, of de boontjes met tofu bij je rijsttafel. Maar er kan nog veel meer met tofu en daarom is er nu de website Tofupedia. Gelanceerd door SoFine Foods in samenwerking met food trendwatcher Anneke Ammerlaan, om te laten zien wat er allemaal nog meer met tofu kan.

Koken met sterren

Wij werden uitgenodigd om die variatie ook aan den lijven te ondervinden tijdens een kookworkshop. Onder leiding van sterrenchef Niven Kunz en masterchef kandidaat Naresh Ramdjas werden een tweetal gerechten gemaakt waarbij tofu de basis was. Maar al voordat we gingen koken werden we getrakteerd op een aantal gerechtjes, gemaakt met tofu.

Een cocktail met vloeibare tofu, gerookte tofu met tomaat, een salade van krab met gebakken tofu en (mijn persoonlijke favoriet) geroosterde groente met gebakken tofu en uiencompote.

Divers product

Soja is neutraal van smaak. Dat maakt dat je er alle kanten mee op kunt. Laat het marineren, gebruik volop kruiden, bakken, frituren, het kan er allemaal mee. De textuur is afhankelijk van hoe je het gebruikt. Ik merk dat ik het persoonlijk het lekkerst vind als er toch wat ‘bite’ aan zit. Anders vind ik ‘m toch te sponzig en onaantrekkelijk om op te kauwen.

Aan de slag

Wil jij meer weten over tofu of ook met tofu aan de slag, neem dan eens een kijkje op de site van Tofupedia en laat je inspireren door de recepten die er op verzameld worden. Je kunt daar overigens ook aan bijdragen als je zelf een lekker recept maakt met tofu door je recept te delen. Heel benieuwd naar alle nieuwe creaties!

Gepubliceerd op 28 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.