Het Tofu(pedia) charme offensief



Tofu, Tahu, Tahoe

Welke naam je er ook aan geeft, de basis van tofu is soja. Qua uiterlijk doet het denken aan verse kaas, maar het is gemaakt van gestremde sojamelk en daardoor heel eiwitrijk en een perfecte toevoeging aan de maaltijd als je geen vlees wilt eten. Tofu is daarna een vitamine en mineralen bommetje en bevat kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink en de vitamines A, B1, B2, B3, B5, E én foliumzuur.

Tofupedia

Tofu wordt over de hele wereld in allerlei gerechten gebruikt. De Oosterse keuken kent misschien wel de meeste variaties. Denk maar aan bijvoorbeeld misosoep, of de boontjes met tofu bij je rijsttafel. Maar er kan nog veel meer met tofu en daarom is er nu de website Tofupedia. Gelanceerd door SoFine Foods in samenwerking met food trendwatcher Anneke Ammerlaan, om te laten zien wat er allemaal nog meer met tofu kan.

Koken met sterren

Wij werden uitgenodigd om die variatie ook aan den lijven te ondervinden tijdens een kookworkshop. Onder leiding van sterrenchef Niven Kunz en masterchef kandidaat Naresh Ramdjas werden een tweetal gerechten gemaakt waarbij tofu de basis was. Maar al voordat we gingen koken werden we getrakteerd op een aantal gerechtjes, gemaakt met tofu.

Een cocktail met vloeibare tofu, gerookte tofu met tomaat, een salade van krab met gebakken tofu en (mijn persoonlijke favoriet) geroosterde groente met gebakken tofu en uiencompote.

Divers product

Soja is neutraal van smaak. Dat maakt dat je er alle kanten mee op kunt. Laat het marineren, gebruik volop kruiden, bakken, frituren, het kan er allemaal mee. De textuur is afhankelijk van hoe je het gebruikt. Ik merk dat ik het persoonlijk het lekkerst vind als er toch wat ‘bite’ aan zit. Anders vind ik ‘m toch te sponzig en onaantrekkelijk om op te kauwen.

Aan de slag

Wil jij meer weten over tofu of ook met tofu aan de slag, neem dan eens een kijkje op de site van Tofupedia en laat je inspireren door de recepten die er op verzameld worden. Je kunt daar overigens ook aan bijdragen als je zelf een lekker recept maakt met tofu door je recept te delen. Heel benieuwd naar alle nieuwe creaties!

Gepubliceerd op 28 juni 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.