Gezond eten kun je leren



Natuurlijke nieuwsgierigheid

Er wordt vaak aangenomen dat complexe, abstracte concepten te moeilijk voor kinderen zijn om te begrijpen. Maar de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen maakt dat ze willen weten hoe dingen werken. Met vijf verschillende boeken werd ingegaan op voeding en voedzaam eten. Hoe werkt het verteringsproces, welke voedselgroepen zijn er en hoe helpt voeding bij het functioneren van je lichaam.

Kennis is macht

Een verschillend boek werd wekelijks voorgelezen tijdens de snack pauze. In een ander lokaal aten kinderen hun snacks zonder het verhaal voorgelezen te krijgen. Toen de kinderen 4,5 jaar oud waren kregen ze vragen die in de boeken aan de orde waren gekomen. Het bleek dat de kinderen die voorgelezen waren hun inname van groente, vrijwillige, hadden verdubbeld tijdens hun snack pauze. De kinderen die niet waren voorgelezen aten nog steeds dezelfde hoeveelheid. Het verschil in aanpak tussen kinderen leren meer groente te eten en hen leren waarom het belangrijk is dat ze groente eten bleek in deze aanpak buitengewoon succesvol.

Smulpaapje leert

Smulpaapje onderstreept het belang om kinderen al vanaf vroege leeftijd te leren over goede en gezonde voeding en is blij dat dit onderzoek dat staaft. We zouden niets liever zien dan dat scholen deze taak gaan opnemen in hun lespakket. Smulpaapje gaat onderzoeken welke rol zij daarin, ondersteunend dan wel adviserend kan spelen. Wie zich geroepen voelt nodigen wij van harte uit om contact op te nemen om hier over mee te denken!

Gepubliceerd op 9 juli 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.