Food trends, gespot op de horecava 2020Wat me opviel tijdens de horecava 2020?

Allereerst, wat is die beurs takke-groot geworden de afgelopen jaren. Ik heb in één dag meer dan 10.000 stappen gelopen. Niet normaal. Nu moet ik wel ook zeggen dat de indeling niet altijd even duidelijk is, dus ik heb ook wat hallen 3x gezien gewoon omdat ik een stand niet kon vinden. Maar dat terzijde. Er was wel heel veel tofs te spotten dit jaar. Deze twee wil ik even specifiek uitlichten:

The Mayo Sisters – plantaardige mayonaise

Helen en Martine zijn zussen. Maar ook (business) partners in crime. Aan het Scheldeplein zit sinds 2014 hun Eetwinkel Chefs & Co. Een familiebedrijf waar elke dag vers gekookt wordt met ingrediënten uit de Franse, Libanese en Marokkaanse keuken. Elke dag bakken en braden de zusjes verse frieten en scharrelkippen. Kip uit Nederland, op z’n Frans bereid met Provençaalse kruiden en knoflook of Portugese kip piri piri met citroen of Marokkaanse kip met harissa. En daar hoort natuurlijk goede mayo bij, die ze zelf maken.

Op een dag maakten ze hun mayonaise zonder suiker en zonder ei, de klanten stonden in de rij en dat was het begin van de vegan mayo van The Mayo Sisters. Ik proefte ‘m gisteren en hij is niet van gewoon te onderscheiden. Friszuur, zoals de Franse mayonaise. Heerlijk! Maar echt. Je proeft totaal niet dat de mayo 25% minder calorieën heeft dan gewone mayonaise. Helen en Martine Hissink zeggen zelf: “Men noemt dit vegan, wij noemen het gewoon vet lekker”.  Ik vind het briljant en ja, lekker is ‘ie zeker!

The Mayo Sisters mayo is al te koop bij Chefs & Co in Amsterdam, een fles van 430 ml kost €3,25. Voor de groothandel is de mayo beschikbaar in emmers van 10 liter. Je kunt The Mayo Sisters  trouwens ook steunen met bij hun crowdfunding en onderdeel worden van The Mayo Family. Alle info daarvoor vind je hier.

Amsterdam Tinto

Een van mijn favoriete Spaanse zomerdrankjes is Tinto de Verano. Een mix van rode wijn met (meestal) Fanta of een andere priklimonade. Vaak aangevuld met fruit, zoals ook bij Sangria. Super lekker op warme dagen. Maar ook mierzoet. Dan vonden ze bij Amsterdam Tinto ook en ze bedachten dat dat anders kon.

Op de Horecava proefde ik gister hun versie van deze wijnmixer en die is een stuk minder zoet, wel net zo sprankelend maar ook met een licht bittertje. Echt heel lekker! Minder alcohol (4.9%) ook dan de meeste cocktails. Mij deed het een beetje denken aan een low alcohol negroni. Meer informatie en verkoopinformatie vind je op hun website.

Wat verder opviel

Er was veel, héél veel aandacht voor vega en vegan. Echt opvallend meer dan voorgaande jaren. Een hele grote stand van de Vegetarische slager, die nog meer ook de stap naar de horeca aan het zetten is. Maar ik proefde ook voor het eerst pulled oats. Een scandinavische vleesvervanger op basis van haver, erwten en tuinbonen. Ik had er al over gelezen, maar vond het er nooit zo lekker uit zien. Maar proeven is geloven en verdomd. Als het goed op smaak gebracht is, is het echt lekker. Binnenkort eens mee experimenteren dus!

Verder zie je echt dat gezond, minder suiker, low of no-alcohol echt in op komst zijn. Mooi om te zien. Maar gelukkig rook ik, zoals alle afgelopen jaren, ook gewoon nog naar frituur toen ik thuiskwam, want de hallen met fast food zijn zoals altijd alom vertegenwoordigd. Prima voor de balans 😉

Gepubliceerd op 14 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. En veel, héél veel prijzen weg te geven!
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]