Favoriete non-alcoholische zomerdrankjes



Summer time, and the livin’ is easy. Het is het begin van een van mijn favoriete Gershwin liedjes, maar ook een goed moment om het met jullie eens te hebben over zomerdrankjes. Non-alcoholische wel te verstaan.
Want warm weer, is veel drinken. Water uit de kraan is een goed begin, maar er is nog zoveel meer lekkers dat je kunt maken. Ik zet mijn favoriete zomerdrankjes – in willekeurige volgorde – voor je op een rijtje!
Unicorn ijsthee
Magische ijsthee maken? Dan is de unicorn thee van Team Work Tea een uitkomst. Claartje (Foodness) richtte het label zelf op (hoe stoer is dat?!) en zocht in Sri Lanka naar de beste thee leveranciers. Niet alleen is de thee fairtrade, hij is ook waanzinnig mooi verpakt én lekker!
Ik zet deze ijsthee, met water dat van de kook af is, samen met wat honing en citroen meteen in een kan, waar ik een thee-ei met 2 theelepels thee in laat trekken. Dan af laten koelen en in de koelkast tot ‘ie door en door koud is. Evt. kun je er nog het sap van een sinaasappel bij doen, als je ‘m iets zoeter wilt.
Chaudfontaine watermeloen & komkommer
Een zomervariant van de fusionlijn van Chaudfontaine. Naast o.a. limoen en munt is er nu deze watermeloen & komkommersmaak. Helaas alleen in halve liters (gooi het flesje thuis even met de rest van je plastic afval gescheiden weg, oké?!) maar ideaal dan ook wel weer voor onderweg, in de trein of op het strand.
Extra smaak? Dan in een groot glas met wat extra schijfjes komkommer en evt. een blokje watermeloen. Mmmmmm!


Thé glacé
Betjeman & Barton serveert deze zomer twee soorten ijsthee: zwarte Chinese en Ceylonthee met citroenkaviaar maar ook yuzu, en eersteklas Zuid-Franse verveine met frisse meloen. Die vind ik het allerlekkerst! Het is een melange van zwarte thee uit China en Sri Lanka (Ceylon) met citroen en yuzu. Citroenkaviaar (ook wel fingerlime) is een vrucht uit Australië. Hij ziet eruit als een augurk, heeft kleine kaviaar-achtige bolletjes onder de schil en smaakt naar limoen. Dat laatste past perfect bij de Japanse yuzu, die het een dubbele citrus-kick geeft.
Zo zet je ijsthee van Betjeman & Barton op zijn best
Deze ijsthee zet je met koud water. Gebruik 26 gram losse thee voor twee liter ijsthee. Doe eerst de thee in een afsluitbare waterkan en laat het in de koelkast vier uur trekken. Giet de thee daarna via een zeef over in een kan. Voeg verse munt toe, of stukken citrusfruit of appel. Door en door koud vind ik ‘m het lekkerst!
Mr. Fitzpatrick limonade
Een cordial, zoals de Engelsen het noemen. Aanmaaklimonade zoals wij thuis zeggen. Maar dan van het chique soort. Komkommer, citroen en munt, het is de nieuwste smaak en direct mijn favoriet voor deze zomer.
Je kunt ‘m gewoon met kraanwater aanmaken, maar bij ons staat altijd het bruiswater van Chaudfontaine koud, en met een bubbeltje erin vind ik hem nóg lekkerder. Schijfje citroen en komkommer in je glas en goed wat ijs en klaar ben je!
De cordial is te koop o.a. via Foodelicious
Gepubliceerd op 16 mei 2018