De veelzijdigheid van een vegetarische barbecue



Al een aantal jaren genieten we intens van koken op de barbecue. En ik zeg bewust koken, omdat sinds we een Black Bastard hebben (een kamado BBQ zoals ‘ie ook wel wordt genoemd) we meer doen dan alleen vlees grillen.

Met steeds meer BBQ’s kun je dit trouwens doen, dus niet alleen met de bekendere Big Green Egg (ook een kamado) maar ook met bijvoorbeeld een Weber barbecue. Maar wist je dat met een barbecue ook fantastische vega gerechten kunt maken? Ik ga het je laten zien!

Vegetarische barbecue

Onlangs kreeg ik via Verse Oogst een prachtige doos met groente en direct ging mijn hart sneller kloppen. Want hoe tof om een keer een volledig vegetarische barbecue te doen. Want groente is zo veelzijdig, gezond én lekker. Dat bleek ook, want we hebben een stukje vlees (of vis) geen enkel moment gemist!

Groente grillen op de BBQ

Anders dan dat we normaal doen hebben we de BBQ nu eigenlijk alleen gebruikt om te grillen en te poffen. Deze gerechten kunnen dus met ieder type BBQ gemaakt worden, zelfs op vakantie met een wegwerp barbecue!

Vega BBQ

In de doos zat (naast heerlijk fruit) onder meer aubergine, mais, courgette, piment de padron pepers (milde groene pepers), portobella’s (grote paddenstoelen), paprika’s en tomaat. Uiteindelijk leverde dit vier vegetarische BBQ gerechten op, die stuk voor stuk niet moeilijk zijn om te maken maar zó lekker waren. We hebben echt gesmuld!

Vegetarische bbq

Ik maakte uiteindelijk een salade van gegrilde mais, courgette, piment de padron & paprika * gevulde portobello * stamppot van gepofte zoete aardappel, broccoli & feta.

Vega BBQ recepten

Van al deze gerechten, vind je de recepten terug op Smulpaapje in een Vega BBQ 3daagse (het 4e gerecht, de Baba Ganoush, komt volgende week online) puur om je te laten zien hoe veelzijdig je kunt barbecueën met groente. En dat je dus prima een keer ook zonder vlees de barbecue kunt aansteken.

Wel een paar vega BBQ tips mijnerzijds:

  1. Kies groenten uit het seizoen. Niet alleen zijn die lekkerder, ze zijn ook beter betaalbaar
  2. Denk na over welke gerechten je wilt maken en stem die op elkaar af
  3. Begin op tijd, want zeker het grillen van groente en daarna nog je gerecht maken kost tijd
  4. En als je de BBQ toch aan hebt staan gril wat extra voor de dag erna, je bent nu toch bezig 😉
  5. Oh en dit is geen recepttip, maar een schoonmaaktip. Als je klaar bent en je BBQ is afgekoeld, maar nog een klein beetje warm is halveer dan een citroen en wrijf die over de grill van je BBQ. Je zult versteld staan van hoe makkelijk je het hiermee schoon krijgt!

Meer BBQ recepten op Smulpaapje

Je vindt op Smulpaapje natuurlijk meer BBQ recepten in alle maten en soorten. Vegetarisch, vlees, vis maar ook gerechten voor erbij en zelfs nog lekkere zomerse drankjes. Nu alleen nog hopen dat het weer meewerkt…. Hoe dan ook, veel BBQ plezier!

Gepubliceerd op 9 augustus 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!