De ketchup testDoor een persbericht dat ik ontving over suikervrije ketchup – speciaal gericht op kinderen – bedacht ik me dat er misschien wel behoefte zou zijn aan een review daarvan. Jullie respons op mijn bericht daarover op Facebook bevestigde dat.

Maar in plaats van één suikervrije ketchup te proberen maakte ik er een breder verhaal van. Ik kreeg er eentje toegestuurd en kocht een aantal andere merken zelf. Schakelde een aantal vriendjes en vriendinnetjes van onze dochter in en samen met mijn vent erbij kon de grote ketchuptest beginnen!

Ketchup test Smulpaapje

Test met suikervrije ketchup

Er werden verschillende merken ketchup getest en er werden twee methodes gehanteerd. Als eerste werd er blind en puur geproefd. Dus een lepeltje en proeven maar. Daarna volgde de tweede ronde, proeven in combinatie met een tosti. Zou dat verschil maken? En voor wie het zeker wilde weten kon er daarna nog een keer puur geproefd worden.

Er werden scores uitgedeeld van 1 tot 5. Waarbij 1 het minst lekker was en 5 het allerlekkerst. De kinderen wisten dus niet welke ketchup ze proefden. Verpakking en dergelijke werd bewust niet meegenomen in de beleving. Alleen de smaak. Om ze echt op de proef te stellen zit tussen de vijf bakjes ook nog een bakje met gewone ketchup, die wij thuis normaal gebruiken.

Smulpaapje ketchup test

De ketchups die werden getest zijn overigens niet de enige suikervrije/-arme ketchups die er zijn, maar deze zijn in bijna alle supermarkten te koop. Ook verschilt het per ketchup of en zo ja waar er mee gezoet is. Dat kan honing zijn (Hellmans), maar ook met behulp van bijvoorbeeld zoetstoffen (Heinz). Een tweetal zijn daadwerkelijk suikervrij en ook niet gezoet met een alternatief ingrediënt

Deze ketchups stonden er op tafel:

  1. Hellmans ketchup, gezoet met honing (12,5%) – 201g tomaten per 100g ketchup – 82Kcal per 100ml
  2. Bio Bandits, suikervrij – 73% tomaat – 48 Kcal per 100ml
  3. Verstegen Illie Billie ketchup, suikervrij – 31% tomaat – 73Kcal per 100ml
  4. Heinz 50% minder suiker, 11g suiker – 174g tomaat per 100ml ketchup – 64Kcal per 100ml
  5. Heinz regular, 22,8g suiker – 148g tomaat per 100ml ketchup

Ketchuptest_puur proeven

Blinde en pure smaaktest

Bij het puur proeven van de ketchups werd er beduidend anders gescoord, dan toen er samen met een tosti werd geproefd. Dit waren de pure smaakscores

Illie Billie werd als lekkerste beoordeeld en kreeg vier keer een 5, 1x een 4 en 1x een 3
Heinz 50% minder suiker was duidelijk het minst favoriet en kreeg vijf keer een 2 en 1x een 3

Tosti’s en ketchup

Grappig genoeg werd de smaakbeleving nadrukkelijk anders toen er werd geproefd in combinatie met een ham/kaastosti.

Hier was Heinz 50% wel de  favoriet met vier keer een 5
Bio Bandits was in dit geval voor het testpanel de minst lekkere.

Ketchuptest_tostis

Smaken verschillen

Deze test is geen waarde oordeel wat mij betreft. Er is dus ook geen winnaar in die zin. Wel ben ik verrast door de smaak van Illie Billie (in positieve zin) en die van Bio Bandits (in negatieve zin, zúúr!). Gebruik je zelden ketchup, dan kan ik me voorstellen dat je niet eens behoefte hebt aan een suikervrij alternatief.

Gebruik je het regelmatiger – zoals wij bij de tosti op woensdag en wanneer we gebakken aardappeltjes of frietjes eten – dan vind ik een suikervrij alternatief toch wel echt een aanrader als ik zie hoe ongelofelijk veel suiker er in de reguliere versie zit. Zeker als blijkt dat een suikervrije versie, qua smaak, niet onderdoet voor de gewone (die in de test dus niet werd herkend als suikerhoudende versie, wat ik grappig vond om te zien!)

Doe er je voordeel mee

Kies waar jij je prettig bij voelt. Maar weet dat als je een suikervrij alternatief wil er dus twee versies zijn die door ons testpanel als zeer goed werden beschouwd. Voor de zekerheid; voor deze test werd ik door geen van de deelnemende merken betaald. Wel kreeg ik een fles ketchup van Verstegen toegestuurd, dat die als één van de winnaars uit de test kwam is in dit geval puur mazzel voor hen. Dat was ook de reden dat alle ketchup blind geproefd werd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 mei 2020
 
Win een maand Oot granola

Een maand lang genieten van de heerlijke granola van Oot. Wie wil dat nou niet? Ik mag twee keer een pakket weggeven!
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.
22 mei 2020
Lowlander bier
 
GESLOTEN – Thuis uit eten met Lowlander Bier

Deze winactie is gesloten en de winnares heeft inmiddels bericht gehad. Niet gewonnen? Niet getreurd, er staat weer een smakelijke nieuwe winactie klaar
19 mei 2020
 
Home made Basics van Yvette van Boven – review

Home made Basics van Yvette van Boven staat vol met makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Maar is dat ook zo?!
19 mei 2020
 
GESLOTEN – Win één van de twee Soehnle keukenweegschalen

Win één van de twee Soehnle keukenweegschalen. Ga je voor modern of van meer een vintage look?
17 mei 2020
 
Onze 9e week thuis – Corona update

Of we nog steeds vooral thuis zijn? Spoiler alert: Yep! Maar deze week lijkt het soms heel even alsof er geen Corona is. Toch is er stress.