De ketchup testDoor een persbericht dat ik ontving over suikervrije ketchup – speciaal gericht op kinderen – bedacht ik me dat er misschien wel behoefte zou zijn aan een review daarvan. Jullie respons op mijn bericht daarover op Facebook bevestigde dat.

Maar in plaats van één suikervrije ketchup te proberen maakte ik er een breder verhaal van. Ik kreeg er eentje toegestuurd en kocht een aantal andere merken zelf. Schakelde een aantal vriendjes en vriendinnetjes van onze dochter in en samen met mijn vent erbij kon de grote ketchuptest beginnen!

Ketchup test Smulpaapje

Test met suikervrije ketchup

Er werden verschillende merken ketchup getest en er werden twee methodes gehanteerd. Als eerste werd er blind en puur geproefd. Dus een lepeltje en proeven maar. Daarna volgde de tweede ronde, proeven in combinatie met een tosti. Zou dat verschil maken? En voor wie het zeker wilde weten kon er daarna nog een keer puur geproefd worden.

Er werden scores uitgedeeld van 1 tot 5. Waarbij 1 het minst lekker was en 5 het allerlekkerst. De kinderen wisten dus niet welke ketchup ze proefden. Verpakking en dergelijke werd bewust niet meegenomen in de beleving. Alleen de smaak. Om ze echt op de proef te stellen zit tussen de vijf bakjes ook nog een bakje met gewone ketchup, die wij thuis normaal gebruiken.

Smulpaapje ketchup test

De ketchups die werden getest zijn overigens niet de enige suikervrije/-arme ketchups die er zijn, maar deze zijn in bijna alle supermarkten te koop. Ook verschilt het per ketchup of en zo ja waar er mee gezoet is. Dat kan honing zijn (Hellmans), maar ook met behulp van bijvoorbeeld zoetstoffen (Heinz). Een tweetal zijn daadwerkelijk suikervrij en ook niet gezoet met een alternatief ingrediënt

Deze ketchups stonden er op tafel:

  1. Hellmans ketchup, gezoet met honing (12,5%) – 201g tomaten per 100g ketchup – 82Kcal per 100ml
  2. Bio Bandits, suikervrij – 73% tomaat – 48 Kcal per 100ml
  3. Verstegen Illie Billie ketchup, suikervrij – 31% tomaat – 73Kcal per 100ml
  4. Heinz 50% minder suiker, 11g suiker – 174g tomaat per 100ml ketchup – 64Kcal per 100ml
  5. Heinz regular, 22,8g suiker – 148g tomaat per 100ml ketchup

Ketchuptest_puur proeven

Blinde en pure smaaktest

Bij het puur proeven van de ketchups werd er beduidend anders gescoord, dan toen er samen met een tosti werd geproefd. Dit waren de pure smaakscores

Illie Billie werd als lekkerste beoordeeld en kreeg vier keer een 5, 1x een 4 en 1x een 3
Heinz 50% minder suiker was duidelijk het minst favoriet en kreeg vijf keer een 2 en 1x een 3

Tosti’s en ketchup

Grappig genoeg werd de smaakbeleving nadrukkelijk anders toen er werd geproefd in combinatie met een ham/kaastosti.

Hier was Heinz 50% wel de  favoriet met vier keer een 5
Bio Bandits was in dit geval voor het testpanel de minst lekkere.

Ketchuptest_tostis

Smaken verschillen

Deze test is geen waarde oordeel wat mij betreft. Er is dus ook geen winnaar in die zin. Wel ben ik verrast door de smaak van Illie Billie (in positieve zin) en die van Bio Bandits (in negatieve zin, zúúr!). Gebruik je zelden ketchup, dan kan ik me voorstellen dat je niet eens behoefte hebt aan een suikervrij alternatief.

Gebruik je het regelmatiger – zoals wij bij de tosti op woensdag en wanneer we gebakken aardappeltjes of frietjes eten – dan vind ik een suikervrij alternatief toch wel echt een aanrader als ik zie hoe ongelofelijk veel suiker er in de reguliere versie zit. Zeker als blijkt dat een suikervrije versie, qua smaak, niet onderdoet voor de gewone (die in de test dus niet werd herkend als suikerhoudende versie, wat ik grappig vond om te zien!)

Doe er je voordeel mee

Kies waar jij je prettig bij voelt. Maar weet dat als je een suikervrij alternatief wil er dus twee versies zijn die door ons testpanel als zeer goed werden beschouwd. Voor de zekerheid; voor deze test werd ik door geen van de deelnemende merken betaald. Wel kreeg ik een fles ketchup van Verstegen toegestuurd, dat die als één van de winnaars uit de test kwam is in dit geval puur mazzel voor hen. Dat was ook de reden dat alle ketchup blind geproefd werd.

Gepubliceerd op 21 november 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.