Citytrip naar LilleCitytrip Lille

Op nog geen 3 uur rijden van Leiden ligt één van mijn favoriete bestemmingen voor een ‘one day city trip’. Nét over de grens van zuid België ligt Lille. Ook wel mini Parijs. Want alles waar je voor naar Parijs gaat – oude straatjes, fijne patisserie, shoppen, lekker eten en volop food souvenirs – vind je ook in deze Franse stad.

Ik combineer een dagje Lille eigenlijk altijd met een foodshopping expeditie. Want voordat je Lille inrijdt ligt er links aan de snelweg (in Roncq) een méga Auchan. Met recht een hypermarché, waar je bij meer dan 60 kassa’s terecht kunt voor het afrekenen van je Franse lekkernijen.

Afgelopen september was ik weer een dagje in Lille en ik zet dan ook heel graag mijn tips voor een dagje Lille op een rijtje maar laat je ook weten wat er áltijd in mijn winkelwagen beland om mee naar huis te nemen. In december ga ik weer, dit keer blijf ik ook slapen, en zal ik zorgen dat dit artikel verder geupdate wordt. Heb je zelf tips, laat je ze dan onder dit artikel achter?

Een ochtend in Lille

Parkeren kan in hartje Lille in verschillende parkeergarages, voor ongeveer € 3,- per uur. Zorg dat je op tijd komt, dan is een parkeerplekje vaak geen probleem. Wij rijden overigens altijd via de Liefkenstunnel in plaats van de ring van Antwerpen. Dat betekent wel tol betalen, maar ook minder last van verkeersdrukte.

Café & patisserie

Je kunt niet naar Lille gaan en niet ergens koffie en een taartje eten. Afgelopen maand deden wij dat bij Méert. Een traditionele salon de thé waar je godsgruwelijke bedragen betaalt voor je koffie, maar het taartje dat je erbij neemt álles de moeite waard maakt.

Wij namen een café noisette, espresso, eclair, canalé én een tartelette au citron waar ik met liefde € 21 voor aftikte. Wat een genot om zo je dagje Lille te beginnen. De taartjes kun je ook mee naar huis nemen, wat ik met de canalé ook deed. De lekkerste die ik ooit heb gegeten! Je vindt ze op de 25-27 Rue Esquermoise

Le Vieux Lille

Oftewel het oude stadsdeel van Lille. Dat ik daar nog niet eerder door heen ben gelopen is echt mega jammer, want jeetje wat is het hier te gek. Laat dus gauw het stadhuisplein en de winkelstraten links liggen en loop door de oude straatjes van Lille.

De Rue de la Monnaie loopt dwars door dit stadsdeel heen en aan de weerszijden zijn genoeg kleine straatjes om in rond te dwalen. Kleine winkeltjes, prachtige patisserie winkeltjes maar ook heerlijke restaurantjes waar je fantastisch kunt lunchen of ’s avonds kunt eten.

Kerstmarkt Lille

Een van de toffe perioden om naar Lille te gaan is in december, als er overal kerstmarkten zijn. Midden op het plein bij het stadhuis staat dan een groot reuzenrad en op loopafstand vind je een van de vele kerstmarkten. Het is vooral qua sfeer een gezellige tijd om in de stad te zijn. Qua aanbod van producten blijven het redelijk standaard kerstprullen (vind ik dan hé ) maar het is een heerlijk sfeertje en er is in Lille gelukkig volop te doen.

In 2018 is de kerstmarkt van 22 november tot en met 30 december. Hou er rekening mee dat het in deze periode extra druk is in Lille. Er zijn overigens redelijk wat aanbieders ook in Nederland die tripjes naar Lille boeken voor deze gelegenheid.

Shoppen in Lille

Naast de reguliere winkelstraat met alle voor de hand liggende ketens (tegenwoordig zelfs een HEMA!) is er ook het grote warenhuis Printemps waar je, zeker als het weer minder is, prima kunt shoppen. Breng wel een goedgevulde portemonnee mee, want hier hangen vooral de duurdere designersmerken.

Lunchen in Lille

Ook hiervoor geldt, naar Lille gaan en er niet lunchen is een echte no go! Het stikt er van de te gekke restaurantjes en net als in de rest van Frankrijk wordt ook hier een menu du jour aangeboden. De Franse restaurants zijn dat verplicht en het betekent dat je voor relatief weinig geld een heerlijke 2gangen lunch hebt, vaak ook met een drankje erbij.

Ik heb, voor nu, twee tips qua adresjes voor goed, betaalbaar lunchen in Lille afhankelijk van waar in Lille je je bevindt op het moment dat je trek hebt. Hou er rekening mee dan je vaak alleen tussen 12-14u het menu du jour kunt bestellen en het rond lunchtijd overal behoorlijk druk is.

Le Pot Beaujoulais

Midden in het centrum van Lille en ik heb er inmiddels een aantal keren gegeten. Typisch Frans. Druk, geen opsmuk maar gewoon heel goed eten. Je kunt via de site reserveren, maar zo binnenlopen kan ook. Een menu du jour kost ongeveer € 17,- (zie foto's hierboven)

Au vieux de la vieille

In het oude Lille, en ook weer typisch Frans, maar wat lunchten we hier geweldig. De kaart staat vol klassiekers, niet alleen Frans maar ook Vlaams. Ik at huisgemaakte garnalenkroketjes en vooraf een regionaal kaastaartje. Goeie, betaalbare wijn erbij en je bent happy.

Het zat er stampvol Fransen, wat ik altijd een prima teken vind. Voor twee personen lunch, inclusief wijn en koffie betaalden we € 55,- Alvast kiezen wat je er gaat eten? Dit is hun website

Meer over Lille

Zoals gezegd, in december vul ik dit artikel verder aan met tips. Mijn tips voor wat je aan eetsouvenirs mee naar huis neemt – je rijdt op de terugweg tóch via de Auchan – staan in een apart artikel, klik hier

Jouw tips hoor ik natuurlijk ook graag. Die kun je heel gemakkelijk onder dit artikel kwijt!

Gepubliceerd op 3 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.