Een jaar na BorreltijdHet is in september precies een jaar geleden dat mijn 3e boek Borreltijd verscheen. Dat alleen al was te gek, maar het bleek de katalysator voor nog veel meer….

Want na twee gezinskookboeken was de keuze voor een ander boek eigenlijk niet heel logisch. En tegelijkertijd ook weer wel. Want het thema voor het boek werd bedacht door mijn toen 7 jarige dochter. Haar legendarische woorden waren : “ maar mama, na wat Eten we vandaag? en Wat lunchen we vandaag? dan wordt je volgende boek toch, Wat borrelen we vandaag? Want dat doen wij!”

Borreltijd Susan Aretz

Het werd niet de naam van het boek, maar wel het thema. Want inderdaad, wij zitten op borrelen. Grappig genoeg bleek hoe wij borrelen niet exemplarisch voor de rest van Nederland. Wij borrelen namelijk niet als opmaat naar een diner met vrienden/familie. Nee. Borrelen is bij ons altijd zo compleet, dat koken daarna niet meer nodig is. Dat werd het uitgangspunt dan ook voor het boek.

Susan Borrelboek (Ashkan Mortezapour Photography web2.jpg
foto: Dishtales

De timing bleek meer dan perfect. Op het moment van verschijnen waren er amper écht borrelkookboeken. Tenminste, niet voor de manier van borrelen zoals wij dat doen. De verschillende planken die in het boek staan liggen ook niet altijd voor de hand als je aan borrelen denkt. Maar dat is nou net waarom ik dit boek zo leuk vind.

Wil je gemakkelijk borrelen, dan kan dat. Maar wil je net dat stapje verder, dan kom je ruimschoots aan je trekken. Het boek begint niet voor niets met het maken van je eigen borrelworst (benieuwd trouwens wie dat al eens geprobeerd heeft!). Maar ook de favo hapjes van onze dochter (nacho’s met garnalen) en mijn lievelings borrelboter staan erin.

Borreltijd nachos

Het boek deed het meteen geweldig goed. Binnen 3,5 week was er een tweede druk. En nog steeds, ook een jaar na verschijnen, wordt Borreltijd nog steeds goed verkocht. Iedere keer als er een bestelling bij mij binnenkomt, of als ik het boek in een boekhandel zie liggen maakt mijn hart een sprongetje.

Borreltijd als opmaat voor meer

Maar het boek deed veel meer. Het bleek ook de katalysator te zijn om te gaan nadenken over mijn twee websites (Smulpaapje.nl en Carpefckndiem.nl) Want als je onder je eigen naam een boek kan uitbrengen, waarom zou je dan niet onder je eigen naam je website gaan doen. Borreltijd was allang geen Smulpaapje boek meer namelijk. Maar een 100% Susan Aretz boek. Ik merkte ook dat ik het online leuk vond om meer te delen dan alleen gezinsproof recepten en artikelen. En zo kwam langzaam de mentale shift naar, oké dan word ik dus nóg zichtbaarder. Op alle vlakken.

Dat is even een proces geweest. Want ik had niet voor niets twee labels gecreëerd, waar ik lekker achter kon schuilen. Ik hoefde niet zo nodig met mijn hele hebben en houwe te zien te zijn. Maar dat was/is nou juist wel wat iedereen aangaf dat ze zo leuk vinden. De mens áchter de labels. Ik heb daar heel wat gesprekken over gevoerd en uiteindelijk besloten het dan tóch te doen.

Een immense klus overigens. Twee websites samenbrengen, onder één dak en dan zorgen dat je je Google ranking niet verliest. Het was een hele gok. Want die bezoekersaantallen zijn mede mijn visitekaartje naar opdrachtgevers toe. Die zijn dus van cruciaal belang.

SusanAretz.nl

The rest, as they say, is history. Je leest dit namelijk op SusanAretz.nl Sinds dit voorjaar live en nog iedere dag ben ik zó blij dat ik die stap genomen heb. Deze site is waar alles samenkomt. Mijn liefde voor alles wat het leven mooier, leuker en lekkerder maakt. Met én zonder kinderen. En dat allemaal mede met dank aan het verschijnen van Borreltijd vorig jaar.

En nu? Nu zijn er al weer volop plannen voor komend jaar. Volgend jaar september (2021) komt er een nieuw boek. Boek vier alweer! Holy cannoli! Zo spannend weer. Want na het succes van Borreltijd zijn de verwachtingen natuurlijk hoog. En noblesse oblige. Ik wil natuurlijk dólgraag dat ook dit boek weer een knaller wordt. Aan mij zal het niet liggen. Alle voorbereidingen zijn al gestart. Ik ben al maanden bezig met wat er in moet komen. Op welke manier. Met welke recepten. Oh het wordt weer zo lekker!

Boek 4 in de maak

Vanaf deze maand start de testfase van de receptuur. Die moet eind van het jaar rond en perfect zijn, zodat we volgend jaar kunnen gaan fotograferen en vormgeven. Een boek maken is echt een proces, maar ook teamwork. Want zodra ik de receptuur rond heb komt de foodstyliste (voor de vierde keer Alex Styling) en de fotograaf (ook dit boek weer met Mitchell van Voorbergen) om mijn visie van een gerecht om te zetten in mooi beeld. Als al die beelden er zijn gaat (ook voor de vierde keer!) Linda Sier aan de slag met de vormgeving. Zodat in september 2021 er voor jou een boek ligt waar je blij van wordt.

borrelboek_behindthescenes.jpg
Behind the scenes bij Borreltijd

Komend jaar neem ik je mee in het proces van het maken van dit nieuwe boek. Dan zie je hoeveel tijd en liefde en aandacht er in zit. En waarom ik never nooit een slanke den wordt (als ik dat al zou willen) want ál die gerechten moeten geproefd worden. Zwaar leven….

Maar nu ga ik eerst nog even genieten van wat Borreltijd me gebracht heeft. Want zoals je hebt kunnen lezen is dat geen kattepis 😉 Wil je Borreltijd trouwens ook in huis hebben, dat kan! Je kunt het boek online bestellen Wil je een gesigneerd exemplaar, dan kun je ‘m natuurlijk ook via mij bestellen. Heb je het boek trouwens al in huis en ben je er blij mee, dan maak je mij weer heel blij als je een review achter wilt laten op bijvoorbeeld Bol.com.

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.