Een jaar na BorreltijdHet is in september precies een jaar geleden dat mijn 3e boek Borreltijd verscheen. Dat alleen al was te gek, maar het bleek de katalysator voor nog veel meer….

Want na twee gezinskookboeken was de keuze voor een ander boek eigenlijk niet heel logisch. En tegelijkertijd ook weer wel. Want het thema voor het boek werd bedacht door mijn toen 7 jarige dochter. Haar legendarische woorden waren : “ maar mama, na wat Eten we vandaag? en Wat lunchen we vandaag? dan wordt je volgende boek toch, Wat borrelen we vandaag? Want dat doen wij!”

Borreltijd Susan Aretz

Het werd niet de naam van het boek, maar wel het thema. Want inderdaad, wij zitten op borrelen. Grappig genoeg bleek hoe wij borrelen niet exemplarisch voor de rest van Nederland. Wij borrelen namelijk niet als opmaat naar een diner met vrienden/familie. Nee. Borrelen is bij ons altijd zo compleet, dat koken daarna niet meer nodig is. Dat werd het uitgangspunt dan ook voor het boek.

Susan Borrelboek (Ashkan Mortezapour Photography web2.jpg
foto: Dishtales

De timing bleek meer dan perfect. Op het moment van verschijnen waren er amper écht borrelkookboeken. Tenminste, niet voor de manier van borrelen zoals wij dat doen. De verschillende planken die in het boek staan liggen ook niet altijd voor de hand als je aan borrelen denkt. Maar dat is nou net waarom ik dit boek zo leuk vind.

Wil je gemakkelijk borrelen, dan kan dat. Maar wil je net dat stapje verder, dan kom je ruimschoots aan je trekken. Het boek begint niet voor niets met het maken van je eigen borrelworst (benieuwd trouwens wie dat al eens geprobeerd heeft!). Maar ook de favo hapjes van onze dochter (nacho’s met garnalen) en mijn lievelings borrelboter staan erin.

Borreltijd nachos

Het boek deed het meteen geweldig goed. Binnen 3,5 week was er een tweede druk. En nog steeds, ook een jaar na verschijnen, wordt Borreltijd nog steeds goed verkocht. Iedere keer als er een bestelling bij mij binnenkomt, of als ik het boek in een boekhandel zie liggen maakt mijn hart een sprongetje.

Borreltijd als opmaat voor meer

Maar het boek deed veel meer. Het bleek ook de katalysator te zijn om te gaan nadenken over mijn twee websites (Smulpaapje.nl en Carpefckndiem.nl) Want als je onder je eigen naam een boek kan uitbrengen, waarom zou je dan niet onder je eigen naam je website gaan doen. Borreltijd was allang geen Smulpaapje boek meer namelijk. Maar een 100% Susan Aretz boek. Ik merkte ook dat ik het online leuk vond om meer te delen dan alleen gezinsproof recepten en artikelen. En zo kwam langzaam de mentale shift naar, oké dan word ik dus nóg zichtbaarder. Op alle vlakken.

Dat is even een proces geweest. Want ik had niet voor niets twee labels gecreëerd, waar ik lekker achter kon schuilen. Ik hoefde niet zo nodig met mijn hele hebben en houwe te zien te zijn. Maar dat was/is nou juist wel wat iedereen aangaf dat ze zo leuk vinden. De mens áchter de labels. Ik heb daar heel wat gesprekken over gevoerd en uiteindelijk besloten het dan tóch te doen.

Een immense klus overigens. Twee websites samenbrengen, onder één dak en dan zorgen dat je je Google ranking niet verliest. Het was een hele gok. Want die bezoekersaantallen zijn mede mijn visitekaartje naar opdrachtgevers toe. Die zijn dus van cruciaal belang.

SusanAretz.nl

The rest, as they say, is history. Je leest dit namelijk op SusanAretz.nl Sinds dit voorjaar live en nog iedere dag ben ik zó blij dat ik die stap genomen heb. Deze site is waar alles samenkomt. Mijn liefde voor alles wat het leven mooier, leuker en lekkerder maakt. Met én zonder kinderen. En dat allemaal mede met dank aan het verschijnen van Borreltijd vorig jaar.

En nu? Nu zijn er al weer volop plannen voor komend jaar. Volgend jaar september (2021) komt er een nieuw boek. Boek vier alweer! Holy cannoli! Zo spannend weer. Want na het succes van Borreltijd zijn de verwachtingen natuurlijk hoog. En noblesse oblige. Ik wil natuurlijk dólgraag dat ook dit boek weer een knaller wordt. Aan mij zal het niet liggen. Alle voorbereidingen zijn al gestart. Ik ben al maanden bezig met wat er in moet komen. Op welke manier. Met welke recepten. Oh het wordt weer zo lekker!

Boek 4 in de maak

Vanaf deze maand start de testfase van de receptuur. Die moet eind van het jaar rond en perfect zijn, zodat we volgend jaar kunnen gaan fotograferen en vormgeven. Een boek maken is echt een proces, maar ook teamwork. Want zodra ik de receptuur rond heb komt de foodstyliste (voor de vierde keer Alex Styling) en de fotograaf (ook dit boek weer met Mitchell van Voorbergen) om mijn visie van een gerecht om te zetten in mooi beeld. Als al die beelden er zijn gaat (ook voor de vierde keer!) Linda Sier aan de slag met de vormgeving. Zodat in september 2021 er voor jou een boek ligt waar je blij van wordt.

borrelboek_behindthescenes.jpg
Behind the scenes bij Borreltijd

Komend jaar neem ik je mee in het proces van het maken van dit nieuwe boek. Dan zie je hoeveel tijd en liefde en aandacht er in zit. En waarom ik never nooit een slanke den wordt (als ik dat al zou willen) want ál die gerechten moeten geproefd worden. Zwaar leven….

Maar nu ga ik eerst nog even genieten van wat Borreltijd me gebracht heeft. Want zoals je hebt kunnen lezen is dat geen kattepis 😉 Wil je Borreltijd trouwens ook in huis hebben, dat kan! Je kunt het boek online bestellen Wil je een gesigneerd exemplaar, dan kun je ‘m natuurlijk ook via mij bestellen. Heb je het boek trouwens al in huis en ben je er blij mee, dan maak je mij weer heel blij als je een review achter wilt laten op bijvoorbeeld Bol.com.

Gepubliceerd op 23 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]