Boekentip: Henna Hanina van Nadia Zerouali


Henna Hanina van Nadia Zerouali
Dat Nadia prachtige kookboeken kan schrijven weet ik al jaren. Zij en Merijn Tol waren de eerste die me lieten kennis maken met de Midden-Oosten keuken. Ver voordat Ottolenghi in menig leven binnentrad (nog steeds niet in de mijne, maar dat terzijde). En jaren voordat ik zelf richting Tel Aviv reisde om die Midden-Oostenkeuken daadwerkelijk daar te proeven.
Nadia kookt overigens vooral uit de Mediterrane keuken zoals ze zelf zegt, maar dan wel met alle invloeden uit haar (Marokkaanse) familie. En die roots zijn nu vastgelegd in dit prachtige nieuwe boek. Henna Hanina (lieve oma) is meer dan een kookboek. Het is een culinaire roadtrip door Marokko. Vastgelegd in verhalen, foto's en recepten.
Culinaire (familie) geschiedenis
Eerlijk, oprecht, liefdevol en práchtig vastgelegd. Dat schiet als eerste bij me te binnen als ik het boek voor de eerste keer doorblader. Een ode aan haar roots, het vastleggen van familierecepten voor later en achtergrondverhalen bij de gerechten. Het is zó mooi gedaan. De recepten die er in staan zullen voor de gemiddelde thuiskok (vermoed ik) minder makkelijk te maken zijn, maar ze klinken allemaal even lekker. Maakt het uit? Nee, want het boek is zoveel meer dan een kookboek. Dompel je onder in de Marokkaanse culinaire geschiedenis en geniet van iedere bladzijde.
Henna Hanina is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop
Gepubliceerd op 22 oktober 2019