Boekentip: De Napolitaanse romansDe Napolitaanse romans van Elena Ferrante

Toen ik afgelopen zomer herstellende was van een teenoperatie had ik eindelijk de rust om weer eens met een boek op de bank te zitten. Hoezeer ik ook van lezen hou, op de een of andere manier lukt het me niet (altijd) me er aan over te geven. Toch raad ik je aan om met dit boek te gaan zitten. Bijvoorkeur zonder dat je eerst geopereerd wordt overigens.

De geniale vriendin

De Napolitaanse romans bevatten vier boeken, waarbij de start met De geniale vriendin. Je wordt teruggeslingerd naar de jaren vijftig in Napels en bent getuige van de vriendschap tussen twee totaal verschillende vriendinnen. Je ziet hoe de een (Elena) de kansen krijgt die de ander (Lila) zou willen (en verdienen). Maar ook hoe Elena jaloers blijft op de schoonheid van Lila.

Vriendschap in de jaren 50

Het is bijzonder om mee te kijken in een ander decennium, waarbij het totaal ongebruikelijk was dat meisjes verder gingen leren. Tegelijkertijd zie je dat er niks is veranderd in hoe meisjes zich toen al als bakvissen konden gedragen als er een jongen in het spel was. De schrijfstijl van Ferrante is uitgebreid, beschrijvend en af en toe wil je hoofdrolspeelster Elena een schop onder d'r gat geven. Het is een boek waar je in opgaat. Inmiddels ben ik halverwege boek twee (de nieuwe achternaam) en liggen er nog 2 boeken op me te wachten. Geen straf. Wel nog even een moment voor vinden, zeker ook omdat ik ondertussen ben begonnen in de autobiografie van Jan van Hooff. Over dat boek binnenkort meer!

De Napolitaanse romans zijn in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Nieuw Amsterdam.  Daarnaast zijn ze ook tot serie verfilmd.

Gepubliceerd op 2 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.