Boekentip: De Napolitaanse romansDe Napolitaanse romans van Elena Ferrante

Toen ik afgelopen zomer herstellende was van een teenoperatie had ik eindelijk de rust om weer eens met een boek op de bank te zitten. Hoezeer ik ook van lezen hou, op de een of andere manier lukt het me niet (altijd) me er aan over te geven. Toch raad ik je aan om met dit boek te gaan zitten. Bijvoorkeur zonder dat je eerst geopereerd wordt overigens.

De geniale vriendin

De Napolitaanse romans bevatten vier boeken, waarbij de start met De geniale vriendin. Je wordt teruggeslingerd naar de jaren vijftig in Napels en bent getuige van de vriendschap tussen twee totaal verschillende vriendinnen. Je ziet hoe de een (Elena) de kansen krijgt die de ander (Lila) zou willen (en verdienen). Maar ook hoe Elena jaloers blijft op de schoonheid van Lila.

Vriendschap in de jaren 50

Het is bijzonder om mee te kijken in een ander decennium, waarbij het totaal ongebruikelijk was dat meisjes verder gingen leren. Tegelijkertijd zie je dat er niks is veranderd in hoe meisjes zich toen al als bakvissen konden gedragen als er een jongen in het spel was. De schrijfstijl van Ferrante is uitgebreid, beschrijvend en af en toe wil je hoofdrolspeelster Elena een schop onder d'r gat geven. Het is een boek waar je in opgaat. Inmiddels ben ik halverwege boek twee (de nieuwe achternaam) en liggen er nog 2 boeken op me te wachten. Geen straf. Wel nog even een moment voor vinden, zeker ook omdat ik ondertussen ben begonnen in de autobiografie van Jan van Hooff. Over dat boek binnenkort meer!

De Napolitaanse romans zijn in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Nieuw Amsterdam.  Daarnaast zijn ze ook tot serie verfilmd.

Gepubliceerd op 2 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]