Beste steak tartare van Amsterdam bij Maris PiperUit eten bij Maris Piper Brasserie

Laat ik beginnen met de aanleiding waarom we te gast waren bij Maris Piper in Amsterdam. Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden schreven, i.s.m. Ronald Giphart, het kookboek Breda. Vernoemd naar de stad van hun roots, de naam van een van hun restaurants en nu ook de titel van hun eerste kookboek. Om dat te vieren was er een masterclass in restaurant Maris Piper, dat ook van hen is.

Breda Kookboek

Voor ik terugkom op die waanzinnige steak tartare eerst even het boek; Breda. Het vertelt het verhaal van drie vrienden. Drie culinaire mafkezen. Drie ondernemers. En héél veel lekker eten. De signature dishes van de chefs staan in het boek. De verhalen achter de gerechten. Begeleid door de prachtige fotografie van Chantal Arnts (met wie ik ooit een paar dagen in Tel Aviv doorbracht en sinds die tijd zó onder de indruk ben van haar talent, damn!)

Gevraagd naar de favorieten uit het boek vertelt Guillaume zonder een spoor van twijfel dat dat de langoustines met de mayonaise van zijn opa zijn. Een recept dat hij, las ik in het boek, ter nauwernood aan hem kon ontfutselen. Freek kiest voor de tarbot. Een interpretatie van het gerecht dat hij at in Baskenland bij restaurant Elkano en dat Guillaume naar het volgende level trok. Freek spreekt vol liefde over hoe zijn partner in crime fantastische creaties weet te creëren, waar zelfs deze chef onzeker van wordt.

Beste steak tartare van Amsterdam

Dat dat niet nodig is blijkt als we één van de gerechten uit het boek proeven; steak tartare. Daar moet bij worden opgemerkt dat steak tartare in mijn top 3 van all time favoriete gerechten staat. Als het op de kaart staat in een restaurant bestel ik het, en ik ben redelijk meedogenloos als het erop aan komt. Een goede steak tartare is nog niet zo snel gemaakt namelijk, hoe simpel het gerecht ook oogt.

Guillaume legt de lat nog een tikkie hoger door te claimen dat hun steak tartare de allerlekkerste is. Challenge accepted!

Steak tartare bij Maris Piper

Eet je steak tartare bij Maris Piper (of maak je hem zelf, met het recept uit kookboek Breda) dan eet je een perfect op smaak gemaakte tartaar. Als basis ossenhaas, met in plaats van tabasco een zelfgemaakte piment mayonaise en huisgemaakt Amsterdams zuur. Perfect in balans, smeuïg en een kleine crunch door de croutons. Glas wijn erbij. Klaar. Niks meer aan doen. Nooit meer ergens anders steak tartare eten. Einde verhaal!

Beef Wellington óók on point

Nu zijn er mensen die niet van steak tartare houden (hoe dan?!) mag ik jullie dan aanraden om bij Maris Piper de Beef Wellington te bestellen. De liefde en ambacht die in dit gerecht zit is ongekend. We kregen te zien hoe ze 'm bij Maris Piper maken. Wat een fantástisch stuk vlees krijg je op je bord als je dit bestelt. Durf je het aan, dan vind je in kookboek Breda ook hiervoor het recept. Alleen al vanwege de madeirajus wil je dit recept maken of bestellen. Zo simpel is het!

Moraal van dit verhaal

Breda het kookboek is een lust voor het oog en een feest om te lezen (ik hou zo van kookboeken die meer zijn dan alleen verzameling recepten). En vanaf nu weet je waar je de beste steak tartare van Amsterdam eet en ja, je mag me uitnodigen om in de gaten te houden of dat zo blijft….

Maris Piper Brasserie vind je aan de Frans Halstraat in Amsterdam. Breda, het kookboek, koop je in de boekhandel of bestel je online 

Gepubliceerd op 30 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]