Beste steak tartare van Amsterdam bij Maris PiperUit eten bij Maris Piper Brasserie

Laat ik beginnen met de aanleiding waarom we te gast waren bij Maris Piper in Amsterdam. Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden schreven, i.s.m. Ronald Giphart, het kookboek Breda. Vernoemd naar de stad van hun roots, de naam van een van hun restaurants en nu ook de titel van hun eerste kookboek. Om dat te vieren was er een masterclass in restaurant Maris Piper, dat ook van hen is.

Breda Kookboek

Voor ik terugkom op die waanzinnige steak tartare eerst even het boek; Breda. Het vertelt het verhaal van drie vrienden. Drie culinaire mafkezen. Drie ondernemers. En héél veel lekker eten. De signature dishes van de chefs staan in het boek. De verhalen achter de gerechten. Begeleid door de prachtige fotografie van Chantal Arnts (met wie ik ooit een paar dagen in Tel Aviv doorbracht en sinds die tijd zó onder de indruk ben van haar talent, damn!)

Gevraagd naar de favorieten uit het boek vertelt Guillaume zonder een spoor van twijfel dat dat de langoustines met de mayonaise van zijn opa zijn. Een recept dat hij, las ik in het boek, ter nauwernood aan hem kon ontfutselen. Freek kiest voor de tarbot. Een interpretatie van het gerecht dat hij at in Baskenland bij restaurant Elkano en dat Guillaume naar het volgende level trok. Freek spreekt vol liefde over hoe zijn partner in crime fantastische creaties weet te creëren, waar zelfs deze chef onzeker van wordt.

Beste steak tartare van Amsterdam

Dat dat niet nodig is blijkt als we één van de gerechten uit het boek proeven; steak tartare. Daar moet bij worden opgemerkt dat steak tartare in mijn top 3 van all time favoriete gerechten staat. Als het op de kaart staat in een restaurant bestel ik het, en ik ben redelijk meedogenloos als het erop aan komt. Een goede steak tartare is nog niet zo snel gemaakt namelijk, hoe simpel het gerecht ook oogt.

Guillaume legt de lat nog een tikkie hoger door te claimen dat hun steak tartare de allerlekkerste is. Challenge accepted!

Steak tartare bij Maris Piper

Eet je steak tartare bij Maris Piper (of maak je hem zelf, met het recept uit kookboek Breda) dan eet je een perfect op smaak gemaakte tartaar. Als basis ossenhaas, met in plaats van tabasco een zelfgemaakte piment mayonaise en huisgemaakt Amsterdams zuur. Perfect in balans, smeuïg en een kleine crunch door de croutons. Glas wijn erbij. Klaar. Niks meer aan doen. Nooit meer ergens anders steak tartare eten. Einde verhaal!

Beef Wellington óók on point

Nu zijn er mensen die niet van steak tartare houden (hoe dan?!) mag ik jullie dan aanraden om bij Maris Piper de Beef Wellington te bestellen. De liefde en ambacht die in dit gerecht zit is ongekend. We kregen te zien hoe ze 'm bij Maris Piper maken. Wat een fantástisch stuk vlees krijg je op je bord als je dit bestelt. Durf je het aan, dan vind je in kookboek Breda ook hiervoor het recept. Alleen al vanwege de madeirajus wil je dit recept maken of bestellen. Zo simpel is het!

Moraal van dit verhaal

Breda het kookboek is een lust voor het oog en een feest om te lezen (ik hou zo van kookboeken die meer zijn dan alleen verzameling recepten). En vanaf nu weet je waar je de beste steak tartare van Amsterdam eet en ja, je mag me uitnodigen om in de gaten te houden of dat zo blijft….

Maris Piper Brasserie vind je aan de Frans Halstraat in Amsterdam. Breda, het kookboek, koop je in de boekhandel of bestel je online 

Gepubliceerd op 30 oktober 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!