Beste steak tartare van Amsterdam bij Maris PiperUit eten bij Maris Piper Brasserie

Laat ik beginnen met de aanleiding waarom we te gast waren bij Maris Piper in Amsterdam. Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden schreven, i.s.m. Ronald Giphart, het kookboek Breda. Vernoemd naar de stad van hun roots, de naam van een van hun restaurants en nu ook de titel van hun eerste kookboek. Om dat te vieren was er een masterclass in restaurant Maris Piper, dat ook van hen is.

Breda Kookboek

Voor ik terugkom op die waanzinnige steak tartare eerst even het boek; Breda. Het vertelt het verhaal van drie vrienden. Drie culinaire mafkezen. Drie ondernemers. En héél veel lekker eten. De signature dishes van de chefs staan in het boek. De verhalen achter de gerechten. Begeleid door de prachtige fotografie van Chantal Arnts (met wie ik ooit een paar dagen in Tel Aviv doorbracht en sinds die tijd zó onder de indruk ben van haar talent, damn!)

Gevraagd naar de favorieten uit het boek vertelt Guillaume zonder een spoor van twijfel dat dat de langoustines met de mayonaise van zijn opa zijn. Een recept dat hij, las ik in het boek, ter nauwernood aan hem kon ontfutselen. Freek kiest voor de tarbot. Een interpretatie van het gerecht dat hij at in Baskenland bij restaurant Elkano en dat Guillaume naar het volgende level trok. Freek spreekt vol liefde over hoe zijn partner in crime fantastische creaties weet te creëren, waar zelfs deze chef onzeker van wordt.

Beste steak tartare van Amsterdam

Dat dat niet nodig is blijkt als we één van de gerechten uit het boek proeven; steak tartare. Daar moet bij worden opgemerkt dat steak tartare in mijn top 3 van all time favoriete gerechten staat. Als het op de kaart staat in een restaurant bestel ik het, en ik ben redelijk meedogenloos als het erop aan komt. Een goede steak tartare is nog niet zo snel gemaakt namelijk, hoe simpel het gerecht ook oogt.

Guillaume legt de lat nog een tikkie hoger door te claimen dat hun steak tartare de allerlekkerste is. Challenge accepted!

Steak tartare bij Maris Piper

Eet je steak tartare bij Maris Piper (of maak je hem zelf, met het recept uit kookboek Breda) dan eet je een perfect op smaak gemaakte tartaar. Als basis ossenhaas, met in plaats van tabasco een zelfgemaakte piment mayonaise en huisgemaakt Amsterdams zuur. Perfect in balans, smeuïg en een kleine crunch door de croutons. Glas wijn erbij. Klaar. Niks meer aan doen. Nooit meer ergens anders steak tartare eten. Einde verhaal!

Beef Wellington óók on point

Nu zijn er mensen die niet van steak tartare houden (hoe dan?!) mag ik jullie dan aanraden om bij Maris Piper de Beef Wellington te bestellen. De liefde en ambacht die in dit gerecht zit is ongekend. We kregen te zien hoe ze 'm bij Maris Piper maken. Wat een fantástisch stuk vlees krijg je op je bord als je dit bestelt. Durf je het aan, dan vind je in kookboek Breda ook hiervoor het recept. Alleen al vanwege de madeirajus wil je dit recept maken of bestellen. Zo simpel is het!

Moraal van dit verhaal

Breda het kookboek is een lust voor het oog en een feest om te lezen (ik hou zo van kookboeken die meer zijn dan alleen verzameling recepten). En vanaf nu weet je waar je de beste steak tartare van Amsterdam eet en ja, je mag me uitnodigen om in de gaten te houden of dat zo blijft….

Maris Piper Brasserie vind je aan de Frans Halstraat in Amsterdam. Breda, het kookboek, koop je in de boekhandel of bestel je online 

Gepubliceerd op 30 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.