Vijgen-kruimel muffins



Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.

Ontdek hoe je zelf heerlijke vijgen-kruimel muffins kunt maken met dit eenvoudige recept. Deze traktatie is perfect voor elk seizoen en kan worden aangepast met verschillende soorten fruitvullingen. Deze herfst maak ik de kruimel muffins met verse vijgen. Want appel-kruimel muffins kennen we nu wel

Zelf vijgen-kruimel muffins maken

In theorie kun je deze muffins met havermout en fruitvulling met elk soort fruit maken, dus ook met appel als je wilt. Maar geloof me, het gebruik van verse vijgen om in een mum van tijd een vulling mee te creëren, brengt echt ultiem geluk met zich mee. Terwijl de vijgen zachtjes pruttelen en de geur zich door je keuken verspreidt, kun je het eenvoudige deeg bereiden met bloem, havermout en geurige specerijen.

Bak deze vijgen-kruimel muffins daarna af in de oven en nog geen half uur later ruikt je hele huis naar de herfst en staat je zelfgebakken traktatie op het aanrecht. Klaar om van te genieten.

Weinig suiker

Ik gebruik weinig toegevoegde suiker in dit recept, omdat ik simpelweg niet van mierzoet hou. Het gebruik van verse, rijpe vijgen in dit recept zorgt bovendien voor de onweerstaanbare zoete fruitsmaak. Rijpe vijgen zijn namelijk al van nature zoet, waardoor je minder toegevoegde suiker nodig hebt om van deze muffins te genieten.

Vijgen kruimel muffin

Recept vijgen-kruimel muffins

Het volledige recept voor deze heerlijke vijgen-kruimel muffins vind je hieronder. Met slechts een paar stappen kun je genieten van zelfgebakken vijgen-kruimel muffins. Laat je huis ruiken naar de herfst en trakteer jezelf op deze smakelijke creatie. Geniet ervan!

Ingrediënten voor vijgen-kruimel muffins (6-8 stuks)

voor de vijgenvulling

350 gram verse vijgen, steeltje eraf en in partjes
2 el lekkere honing
rasp van ½ sinaasappel (boen de sinaasappel goed schoon)
1 tl vanille extract
mespunt zout

voor het kruimeldeeg

100 gram gesmolten boter (laat iets afkoelen)
75 gram suiker
150 gram bloem
100 gram grove havermout
1 tl gemalen kaneel (ik gebruik die van The Good Spice)
1 tl gemalen gember (The Good Spice)

Verder nodig: muffinblik, invetkwastje, oven voorverwarmen op 180 C (hetelucht)

Vijgen-kruimel muffins

Voor deze vijgen-kruimel muffins begin je met de vijgenvulling. Doe alle partjes verse vijg in een pan en voeg daaraan de honing, sinaasappelrasp, vanille en zout toe. Zet op medium-hoog vuur, zodat de sappen uit de vijgen loskomen. Breng aan de kook en laat een 10-15 minuten pruttelen, tot je een grove jamvulling hebt. Laat daarna afkoelen, terwijl je het deeg maakt.

Kruimeldeeg

Smelt de boter, zonder die te bruinen. Vet er de holtes van je muffinblik mee in. In de resterende boter gaan de rest van de ingrediënten die je snel tot een kruimeldeeg mengt. Neem een flinke lepel van het kruimeldeeg en duw dat in de holtes van je ingevette blik. Duw stevig aan, met een klein kuiltje in het midden. Schep hier wat vijgenvulling in.

Vijgen kruimel muffin

Lekkerste muffins

Het resterende kruimeldeeg verdeel je bovenop de vijgenvulling. Dit hoef je niet persé stevig aan te drukken, het is juist lekker dat dit wat kruimelig blijft. Bak de vijgen-kruimelmuffins 25 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna haal je ze uit de oven, maar laat je ze rustig in het blik afkoelen. Wip dan, voorzichtig!, met de punt van een mes de vijgen-kruimelmuffins uit het blik en laat verder afkoelen op een rooster.

Vers zijn je vijgen-kruimelmuffins het állerlekkerst!

Gepubliceerd op 27 september 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!