Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd



Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!

Vroeger werden ze best vaak voor de borrel gemaakt, maar op de een of andere manier lijken ze een beetje vergeten te zijn. Hoog tijd dus om dit “vergeten borrelhapje” terug op de (borrel)kaart te zetten.

Wat albondigas namelijk zo top maakt als borrelhapje, is dat je ze perfect kunt voorbereiden.

Niet alleen dat, door de gehaktballetjes eerder klaar te maken worden ze eígenlijk alleen maar lekkerder op het moment dat je ze bij de borrel serveert.

Mijn albondigas staan eigenlijk bij iedere uitgebreide borrel inmiddels wel op tafel, het is het favoriete borrelhapje van onze dochter. En niet zonder reden. Proef zelf maar waarom!

Voor ongeveer 25 albondidas heb je nodig:

500 gram gehakt (rund, bio)
1 eigeel
50 gram Panko (of één snee oud en uitgedroogd witbrood, verkruimeld)
1 tl knoflookpoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl zout
¼ tl gemalen zwarte peper
½ tl gemalen koriander
½ tl gemalen komijn
1 tl gedroogde peterselie

Alles mengen en balletjes van ongeveer 25 gram van draaien. Bak in een grote koekenpan (of in twee keer) vijf minuten in hete neutrale olie. Haal ze dan uit de pan en zet even apart.

Voor de tomatensaus

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gehakt
1 el tomatenpuree
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl venkelzaad
1 blik tomatenblokjes (à 400 gram)
2 laurierblaadjes
1 tl worcestershire saus
zout & peper

albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Ui en knoflook 2 minuten aanfruiten in de nog warme pan met 1 el extra olie. Dan tomatenpuree, venkelzaad en paprikapoeder erbij en even mee omscheppen en meebakken. Dan de tomatenblokjes toevoegen en aan de kook brengen. Worcestershiresaus erdoor roeren en laurier toevoegen. Gehaktballetjes er weer bij en even goed omscheppen. 15 minuten laten sudderen, en af en toe even omscheppen. En zo zijn je albondigas uit Wereldwijd Borreltijd al weer klaar!

Bewaar als alles is afgekoeld de albondigas in een afgedekt bakje in de koelkast. Je kunt de albondigas zowel warm als op kamertemperatuur serveren. Haal ze dan een half uurtje voor het serveren uit de koelkast.

Meer recepten uit Wereldwijd Borreltijd

Er staan natuurlijk nog véél meer recepten in Wereldwijd Borreltijd. Een gesigneerd exemplaar kun je heel eenvoudig via mijn site bestellen.

Gepubliceerd op 24 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!