Smulpaapje interviewt! – Ron Blaauw



“Eten moet geen straf zijn!”

Ron Blaauw (1967, vader van 3 kinderen) is eigenaar/chef van Ron’s Gastrobar in Amsterdam. Hij leerde het vak onder meer bij de Kersentuin. Met zijn restaurant Ron Blaauw kookte hij twee Michelinsterren bij elkaar. Daarnaast zullen velen van jullie Ron Blaauw kennen van zijn verschillende tv-optredens en jurering tijdens onder meer Junior Masterchef. In die hoedanigheid zijn wij dan ook erg benieuwd naar zijn, zonder twijfel uitgesproken, mening over kinderen en (uit) eten!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Vooral niet pushen, eten moet geen straf zijn. Gezelligheid aan tafel vind ik het belangrijkst. Het is voor ons hét moment van de dag dat we even samen zijn. Uit eten moet leuk en gezellig zijn, geen saai moeten. Mocht het grote-mensen-gesprek (zelfs tijdens kleuren) saai voor ze worden, dan kunnen ze toch best even op de iPad ? Ik vind dat dat best mag.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij hun kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Ik geloof werkelijk dat het allemaal vanzelf wel komt. Het ene kind staat er meer voor open dan het andere kind. Wel blijven laten proeven. Al was het maar één hapje… de volgende keer misschien twee hapjes….

Neem je kind ook eens mee naar een moestuin, zodat ze zien hoe die bloemkool groeit en dat snijbonen niet in een pakje in de supermarkt groeien. Dat helpt vaak ook. Lekker met regenlaarzen in de modder en een wortel in de mond !”

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Van onze drie kinderen eet er eentje werkelijk alles. Altijd gedaan, vanaf babytijd. De andere twee stopten met mee-eten rond de eerste verjaardag. Toen ontdekten ze denk ik dat ze ook “nee” konden zeggen. De oudste is inmiddels 16 en eet nu ook alles. De jongste is 6 en eet het liefst elke dag gebakken aardappelen met worst. Maar we hebben goede hoop, hij proefde vandaag zowaar weer een hap spinazie: niet lekker…(lacht)”

Wat at jij zelf vroeger graag? En was er ook iets dat je absoluut niet lustte?

“Ik was ook zo’n moeilijke eter. Mijn zoons hebben dat absoluut van mij. Liefst at ik Hollandse pot, maar alles apart. De traditie was dat alles doorelkaar geprakt werd, maar dat wilde ik niet. Groene dingetjes at ik ook niet… of als er een uitje doorheen gesnipperd was…”

Je mag het ultieme kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“Een hele grote tafel vol speelse dingetjes, zodat ze hun eten zelf kunnen maken. Zoals spiesjes door een sausje halen, gourmetstelletjes… Op zo’n manier leren ze gezonde smaakjes proeven en het is zooo gezellig!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Ze moeten niet zo achter de feiten aanlopen. Heel vaak bepaalt de beleving van de kinderen waar ze willen eten. Dit moeten ze niet onderschatten. Serveer kleinere porties van grotemensen-gerechten. Maar ook kipnuggets. Misschien een chocoladefonteintje als dessert. Werkt altijd…”

Gepubliceerd op 16 januari 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.