5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen – review



Voor wie chef Jonathan Zandbergen (nog) niet kent een korte introductie. Deze jonge chef is executive chef van restaurant Merlet in Schoorl en een groot voorstander en promotor van de Nederlandse gastronomie.

Niet alleen is hij ambassadeur van het gebruik van Nederlandse producten, hij kookt er ook het liefst mee. In zijn eerste boek – 5 Seizoenen – laat hij per seizoen zien welk moois er uit Nederland voortkomt. Maar ehrm, zei je nou 5 Seizoenen Jonathan?! Hoe zit dat?

5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen

Dat het boek vijf seizoenen bevat is niet per ongeluk. De zomer wordt door Jonathan opgesplitst in een voorzomer en de reguliere zomer. Juist omdat in die periode zoveel vers geoogst wordt is het mogelijk dit seizoen op te splitsen. Het doet denken aan het boek van Joshua McFadden, dat zelfs van zes seizoenen uitging

De seizoenen volgens Jonathan Zandbergen

Het boek start met niet alleen een introductie van Zandbergen zelf, maar ook met een overzicht aan basisingrediënten en tips over hoe je het boek gebruikt. Doelgroep is de thuiskok, aangezien het recepten zijn die Zandbergen zelf thuis ook kookt zoals hij zelf aangeeft.

Thuiskok is overigens een ruim begrip. Na het lezen van de recepten en technieken is het wel handig als je als thuiskok enige kookervaring hebt, want niet alle instructies zijn helemaal uitgeschreven. Dus je moet wel je koppie erbij houden. Van de oventemperaturen staat daarnaast niet aangegeven of dat hetelucht of boven/onderwarmte is, dat was wel echt handig geweest. Misschien iets om in een volgende druk toe te voegen.

Seizoenskaarten en recepten

Per hoofdstuk wordt een seizoen onder de loep genomen. Je krijgt meer informatie over het seizoen, wat er in het seizoen is en wat je met die ingrediënten kunt. Daarna volgen een aantal recepten. De recepten zijn chefswaardig en variëren in moeilijkheidsgraad. Zoals ik al aangaf, de beginnende thuiskok zal wellicht geïntimideerd zijn, terwijl de iets meer ervaren thuiskok hier zonder moeite mee aan de slag gaat.

Alles klinkt hoe dan ook even lekker; wie wil er niet een keer thuis zelf een kreeftenbisque maken of een kersenclafoutis met vanilleijs. Wat ik te gek vind zijn de persoonlijke intro’s per recept. Zandbergen schreef alle teksten zelf en dat lees je terug. Je krijgt meer te weten over de achtergronden van een recept en dat geeft echt toegevoegde waarde aan het boek.

Persoonlijk boek

Sowieso voelt het als een persoonlijk boek, niet een typisch ‘cheffie’ boek, als je begrijpt wat ik bedoel. De fotografie is prachtig en toegankelijk. Er zitten veel sfeerbeelden in het boek. Ik heb ooit één keer een dag opgetrokken met Jonathan, tijdens een jurering voor Resto van Harte. En hoe ik me hem van die dag herinner, enthousiast, betrokken & kundig, is hoe ik hem terugzie in dit boek. Heel prettig.

Voor wie is 5 Seizoenen bedoeld?

Kortom, met een paar kanttekeningen is dit een boek voor de liefhebber van meer dan doordeweeks koken. Zoek je inspiratie voor bijzondere momenten, heb je zin om je eens lekker uit te sloven in de keuken, wil je koken met de seizoenen en chefwaardige gerechten op tafel zetten, dan is dit jouw boek! Ik dook er natuurlijk ook de keuken mee in en koos een recept uit het hoofdstuk Winter. De Zandbergen versie van de Amerikaanse klassieker pecan pie.

Het resultaat was een ongelófelijk lekkere notentaart, die ik uit voorzorg maar mee heb gegeven aan mijn vent om uit te delen op kantoor. Mierzoet, maar fantastisch lekker. Ik deel het recept dan ook graag met je. Voor alle andere recepten en mooie verhalen verwijs ik je graag naar het boek.

5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen is uitgegeven door Carrera Culinair, kost € 31,99 en is in de winkel en online te koop. Ik kreeg voor deze recensie een exemplaar van de uitgever toegestuurd.

 

Gepubliceerd op 22 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.