5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen – review
Voor wie chef Jonathan Zandbergen (nog) niet kent een korte introductie. Deze jonge chef is executive chef van restaurant Merlet in Schoorl en een groot voorstander en promotor van de Nederlandse gastronomie.
Niet alleen is hij ambassadeur van het gebruik van Nederlandse producten, hij kookt er ook het liefst mee. In zijn eerste boek – 5 Seizoenen – laat hij per seizoen zien welk moois er uit Nederland voortkomt. Maar ehrm, zei je nou 5 Seizoenen Jonathan?! Hoe zit dat?
5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen
Dat het boek vijf seizoenen bevat is niet per ongeluk. De zomer wordt door Jonathan opgesplitst in een voorzomer en de reguliere zomer. Juist omdat in die periode zoveel vers geoogst wordt is het mogelijk dit seizoen op te splitsen. Het doet denken aan het boek van Joshua McFadden, dat zelfs van zes seizoenen uitging
De seizoenen volgens Jonathan Zandbergen
Het boek start met niet alleen een introductie van Zandbergen zelf, maar ook met een overzicht aan basisingrediënten en tips over hoe je het boek gebruikt. Doelgroep is de thuiskok, aangezien het recepten zijn die Zandbergen zelf thuis ook kookt zoals hij zelf aangeeft.
Thuiskok is overigens een ruim begrip. Na het lezen van de recepten en technieken is het wel handig als je als thuiskok enige kookervaring hebt, want niet alle instructies zijn helemaal uitgeschreven. Dus je moet wel je koppie erbij houden. Van de oventemperaturen staat daarnaast niet aangegeven of dat hetelucht of boven/onderwarmte is, dat was wel echt handig geweest. Misschien iets om in een volgende druk toe te voegen.
Seizoenskaarten en recepten
Per hoofdstuk wordt een seizoen onder de loep genomen. Je krijgt meer informatie over het seizoen, wat er in het seizoen is en wat je met die ingrediënten kunt. Daarna volgen een aantal recepten. De recepten zijn chefswaardig en variëren in moeilijkheidsgraad. Zoals ik al aangaf, de beginnende thuiskok zal wellicht geïntimideerd zijn, terwijl de iets meer ervaren thuiskok hier zonder moeite mee aan de slag gaat.
Alles klinkt hoe dan ook even lekker; wie wil er niet een keer thuis zelf een kreeftenbisque maken of een kersenclafoutis met vanilleijs. Wat ik te gek vind zijn de persoonlijke intro’s per recept. Zandbergen schreef alle teksten zelf en dat lees je terug. Je krijgt meer te weten over de achtergronden van een recept en dat geeft echt toegevoegde waarde aan het boek.
Persoonlijk boek
Sowieso voelt het als een persoonlijk boek, niet een typisch ‘cheffie’ boek, als je begrijpt wat ik bedoel. De fotografie is prachtig en toegankelijk. Er zitten veel sfeerbeelden in het boek. Ik heb ooit één keer een dag opgetrokken met Jonathan, tijdens een jurering voor Resto van Harte. En hoe ik me hem van die dag herinner, enthousiast, betrokken & kundig, is hoe ik hem terugzie in dit boek. Heel prettig.
Voor wie is 5 Seizoenen bedoeld?
Kortom, met een paar kanttekeningen is dit een boek voor de liefhebber van meer dan doordeweeks koken. Zoek je inspiratie voor bijzondere momenten, heb je zin om je eens lekker uit te sloven in de keuken, wil je koken met de seizoenen en chefwaardige gerechten op tafel zetten, dan is dit jouw boek! Ik dook er natuurlijk ook de keuken mee in en koos een recept uit het hoofdstuk Winter. De Zandbergen versie van de Amerikaanse klassieker pecan pie.
Het resultaat was een ongelófelijk lekkere notentaart, die ik uit voorzorg maar mee heb gegeven aan mijn vent om uit te delen op kantoor. Mierzoet, maar fantastisch lekker. Ik deel het recept dan ook graag met je. Voor alle andere recepten en mooie verhalen verwijs ik je graag naar het boek.
5 Seizoenen van Jonathan Zandbergen is uitgegeven door Carrera Culinair, kost € 31,99 en is in de winkel en online te koop. Ik kreeg voor deze recensie een exemplaar van de uitgever toegestuurd.
Gepubliceerd op 22 januari 2020