20 jaar Zeezout Rotterdam

20 jaar Zeezout Rotterdam
Als je al twintig jaar op niveau kookt mag je dat best vieren, ook als je de meest nuchtere chef van Rotterdam bent. En ter gelegenheid van dat feestje waren we te gast om het jubileum menu te proeven dat de gehele maand september wordt geserveerd.
Zeezout stond al een tijdje op mijn 'daar wil ik nog een keer eten' lijstje voor Rotterdam, dus ik had me er de hele week al op verheugd. En die voorpret bleek gegrond! Diverse bereidingen van vis, in alle mogelijke combinaties denkbaar kwamen er voorbij.


Een goed begin is het halve werk
Als je naast goéd brood en Guernsyboter ook nog een gevulde ui met heerlijk smeersel serveert (toch effe checken wat er nou precies in zat, want dit was echt verrukkelijk!) dan begint het al goed. De amuse, een gefrituurde oester in Rotterdams bierbeslag, gevolgd door diverse bereidingen van komkommer voor een frisse after taste. Lekker!


Gedurfde combinaties
Daarna een tonijntartaar met een zachtgegaarde, gekarameliseerde eidooier en gevriesdroogde yoghurt. Een zeer gedurfde combinatie, waarvan ik er nog steeds niet over uit ben of het nou te veel was of freakin knap gecombineerd.
Ode aan Alain Passard
Mijn absolute hoogtepunt van het menu, de gevulde tomaat met wilde Argentijnse gamba's, een schaaldierenjus (die mag in liters thuis worden bezorgd!) en bloody mary met 010 wodka (hoef ik niet uit te leggen hé…)


Wat een feest!
Het tussengerecht, cocquilles met biet & mosterd (niet op de foto) was prachtig in combinatie met de gekoelde Spätbugunder. Het hoofdgerecht, in zoutkorst gegaarde Dorade, spannend in combinatie met pompoen en een toffeecréme (die bijna vleesjus leek, zo rijk van smaak). Na een rondje Rotterdamse kazen (kaas = leven, einde verhaal) werd ik ook nog zeer aangenaam verrast door het dessert.
De foto deed geen recht aan de heerlijk frisse tonen van appel en het spannende van de dragon erbij. Een dessert waarvan je accuut toetjesliefhebber zou worden. Een meer dan waardige afsluiter van een heerlijke middag. Oh, en voor wie voor de eerste keer bij Zeezout eet en koffie na neemt… draai het schoteltje onder je kopje even om. Briljante verrassing vind je daaronder!
Dankjewel Anet & Patrick 't Hart en jullie gastvrije personeel voor de uitnodiging en een geweldige lunch. Ik heb genoten!
Gepubliceerd op 7 september 2018