20 jaar Zeezout Rotterdam



20 jaar Zeezout Rotterdam

Als je al twintig jaar op niveau kookt mag je dat best vieren, ook als je de meest nuchtere chef van Rotterdam bent. En ter gelegenheid van dat feestje waren we te gast om het jubileum menu te proeven dat de gehele maand september wordt geserveerd.

Zeezout stond al een tijdje op mijn 'daar wil ik nog een keer eten' lijstje voor Rotterdam, dus ik had me er de hele week al op verheugd. En die voorpret bleek gegrond! Diverse bereidingen van vis, in alle mogelijke combinaties denkbaar kwamen er voorbij.

Een goed begin is het halve werk

Als je naast goéd brood en Guernsyboter ook nog een gevulde ui met heerlijk smeersel serveert (toch effe checken wat er nou precies in zat, want dit was echt verrukkelijk!) dan begint het al goed. De amuse, een gefrituurde oester in Rotterdams bierbeslag, gevolgd door diverse bereidingen van komkommer voor een frisse after taste. Lekker!

Gedurfde combinaties

Daarna een tonijntartaar met een zachtgegaarde, gekarameliseerde eidooier en gevriesdroogde yoghurt. Een zeer gedurfde combinatie, waarvan ik er nog steeds niet over uit ben of het nou te veel was of freakin knap gecombineerd.

Ode aan Alain Passard

Mijn absolute hoogtepunt van het menu, de gevulde tomaat met wilde Argentijnse gamba's, een schaaldierenjus (die mag in liters thuis worden bezorgd!) en bloody mary met 010 wodka (hoef ik niet uit te leggen hé…)

Wat een feest!

Het tussengerecht, cocquilles met biet & mosterd (niet op de foto) was prachtig in combinatie met de gekoelde Spätbugunder. Het hoofdgerecht, in zoutkorst gegaarde Dorade, spannend in combinatie met pompoen en een toffeecréme (die bijna vleesjus leek, zo rijk van smaak). Na een rondje Rotterdamse kazen (kaas = leven, einde verhaal) werd ik ook nog zeer aangenaam verrast door het dessert.

De foto deed geen recht aan de heerlijk frisse tonen van appel en het spannende van de dragon erbij. Een dessert waarvan je accuut toetjesliefhebber zou worden. Een meer dan waardige afsluiter van een heerlijke middag. Oh, en voor wie voor de eerste keer bij Zeezout eet en koffie na neemt… draai het schoteltje onder je kopje even om. Briljante verrassing vind je daaronder!

Dankjewel Anet & Patrick 't Hart en jullie gastvrije personeel voor de uitnodiging en een geweldige lunch. Ik heb genoten!

Gepubliceerd op 7 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.