Wijnvrouw van het jaar verkiezingWijnvrouw van het jaar

Waarom een verkiezing wijnvrouw van het jaar? Dat vroeg ik me af toen ik de berichten erover kreeg. Tijdens een perslunch in (wat een ontdekking!) Blue Pepper in Amsterdam wordt het al heel snel duidelijk. De wijnwereld is conservatief, het is lastig je er in staande te houden en dus is het tijd om te vieren dat er heel veel toffe wijnvrouwen zijn.

Met dat doel startte Barbara Verbeek (register vinoloog en oprichter van het Wijntheater) en Clarissa Slingerland (eigenaar van Miss Publicity) hun verkiezing Wijnvrouw van het jaar. De afgelopen maanden werden de vier genomineerden bekend. Vandaag hoorden we, tijdens een heerlijke lunch waarbij (weer zo’n fijne ontdekking) Ayala champagne werd geschonken, meer over de verkiezing.

Ayala champagne

Peter van Houtert, van Verbunt die in Nederland Ayala importeert, legt vrij helder en zonder omhaal uit dat Ayala de verkiezing zonder na te denken sponsort. “Als er wat te vieren is zijn we graag van de partij en deze verkiezing vinden wij een meer dan geweldig initiatief. Zeker ook omdat de keldermeester van Ayala champagne een vrouw is. Caroline Latrive werd in 2011 benoemd tot Cellar Master. ” Vijf minuten na zijn ontmoeting met Barbara was de deal dan ook gesloten. Mooi, dit soort mensen!

Janny van der Heijden, die in de jury zit, voegt toe dat het nodig is dat meer vrouwen in het vak in het zonnetje worden gezet. “Vrouwen ruiken beter, proeven beter, maar krijgen niet de verdiende waardering” Dus voor haar was er geen twijfel over mogelijk dat ze dit initiatief zou steunen.

Mijn initiële aarzeling over het hoe en waarom dit nodig is, zo’n aparte verkiezing is van tafel. Ik snap het. Ben overtuigd dat het iets toevoegt, en helaas ook wel nodig is. En hoewel het de eerste keer is dat een dergelijke verkiezing wordt georganiseerd vermoed ik zo dat het niet de laatste keer zal zijn. Ik gun het ze. Er zit zoveel ziel en zaligheid in. 

Genomineerden wijnvrouw van het jaar

Wil je weten wie er genomineerd zijn? En op een van deze vakvrouwen stemmen? Ga dan naar wijnvrouwvanhetjaar.nl Wie er wint wordt vrijdag 31 mei aanstaande bekend gemaakt. 

Dank lieve Clarissa en Barbara voor de uitnodiging. Dank je wel Blue Pepper voor de zéér smakelijke kennismaking (echt, zo heb je nog nooit Indonesisch gegeten, kijk even naar de foto's hieronder om mee te watertanden). En niet in de laatste plaats dank je wel aan Ayala champagne, ook met jullie was het zeer smakelijk kennismaken!

Gepubliceerd op 2 mei 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.