Tips middelbare school zoeken



Het is een enorme stap. Van basisschool naar middelbare school Niet alleen voor je aanstaande brugpieper maar ook voor ouders. Dit zijn onze tips.

Als de dag van gister kan ik me nog het moment herinneren dat we de stap maakte naar de basisschool. Toen we die school uitkozen kroop ze nog.  Ik vond het al zo’n stap dat we in groep 7 haar BSO opzegden.


2016 – start van de kleuterschooltijd

Fast forward naar weer een jaar later en ook wij zitten volop in de overgang van basisschool naar middelbare school. Dat begint dus al met het feit dat we op zoek moesten naar een passende middelbare school. In Leiden betekent dat veel, héél veel keuze. Waar begin je?

Op zoek naar een passende middelbare school

Dat avontuur begon met als eerste een voorselectie maken van álle middelbare scholen die er zijn. Want zoals gezegd, in Leiden zijn er heel veel middelbare scholen. Een middelbare school met sport als uitgangspunt, dat is voor ons kind bijvoorbeeld al geen optie. Die hoefden we dus niet te bezoeken. Daarmee vielen er ook een aantal andere scholen af.

Uit het enorme aanbod aan scholen kozen we drie scholen waarvan wij dachten dat die het beste zouden passen bij ons kind. Tijd voor de volgende stap.

Tips middelbare school zoeken
2018 – voor het eerst naar groep 3

Meeloop lessen

Er was gelukkig gelegenheid om op alle drie de scholen een ochtend of middag mee te lopen. Ontzettend belangrijk voor onze dochter om een gevoel bij de school te krijgen en bij de manier van lesgeven. Nu was het lastige meteen ook dat eigenlijk alle drie de scholen haar in eerste instantie wel leuk leken. Tijd voor ons als ouders dus om ons verder te gaan verdiepen

Voorlichtingsdagen

Helaas gebeurde dat wel virtueel, want alle voorlichtingsdagen werden nog online gegeven. Dat maakt het er niet makkelijker op moet ik zeggen. Ook omdat iedere school dat op zijn eigen manier deed. En natuurlijk wil iedereen zich van zijn beste kant laten zien. Tegelijkertijd gaf het ons daardoor wel ook een gevoel bij de school, naast de praktische informatie die we kregen.

Op basis van die voorlichting, de gelegenheid tot vragen stellen én de meeloop lessen werd de volgorde van onze top drie gevormd.

Persoonlijke rondleiding

Gelukkig was het wel nog mogelijk om op iedere school een persoonlijke rondleiding te krijgen. Soms individueel, soms in een klein groepje. Ook dat heeft enorm geholpen om ons als ouders voeling te laten krijgen bij een school. De ene school heeft namelijk 1500 leerlingen (!), op de andere school zitten er net iets meer dan honderd. Een wezenlijk verschil dus.

Tips middelbare school zoeken
BSO tijd

Informatie van mede-leerlingen

Wat ons daarnaast ook hielp was om van ieder van de drie scholen die in de top 3 stonden een ouder én een leerling van die school te spreken. Wat vinden zij van de scholen, hoe is de kantine (héél belangrijk voor een puber), wat is er minder leuk. Het droeg zeker bij om op zo een evenwichtiger beeld van de school te krijgen, met meer informatie dan alleen het mooie verhaal tijdens voorlichtingsdagen en meelooplessen.

Type onderwijs

En niet in de laatste plaats – eigenlijk zelfs in de eerste plaats – hebben we gekeken naar het type onderwijs. In onze top drie stond tweetaling onderwijs, regulier onderwijs en een zeer nieuwe vorm van onderwijs. Appels met peren dus als je alles gelijk wilt vergelijken, maar tegelijkertijd begon hier ook duidelijk te worden waar onze gezamenlijke voorkeur naar uit zou gaan.

Waar regulier onderwijs het kind oplegt wat het moet leren, wanneer het de kennis moet hebben en hoe dat getoetst wordt gaat (even kort door de bocht) de nieuwe vorm van onderwijs uit van maatwerk, intrinsieke leermotivatie en wordt het kind daarin begeleid. Dat is iets wat écht bij een kind moet passen. Nog even los van het feit dat op deze school maar 15 leerlingen per leerniveau per jaar worden aangenomen.

Loslaten van beginnende pubers

Dan heb je dus verschillende vormen van onderwijs, een al grote overstap van basis naar middelbaar onderwijs en te maken met een (beginnende) puber. Voor ouders is groep acht daarmee meteen één grote les in loslaten. Want in hoeverre stuur je de keuze van je kind, waar stuur je bij, of laat je alles over aan een 11/12 jarige, die wellicht nog niet helemaal kan inschatten wat de gevolgen van een keuze zijn.

Tips middelbare school zoeken

Bij de keuze voor een middelbare school hangt eigenlijk álles dus af van je eigen kind en wat die nodig heeft in deze volgende fase. Jij kent je kind als geen ander. Vertrouw daar ook op. Ook als dat betekent dat je, zoals wij, geen gangbare keuze maakt.

Ons kind wist eigenlijk meteen heel goed wat ze wilde, en ook wat haar backup plan werd. Wij denken dat de school die nu gekozen is ongelofelijk goed bij haar past. Omdat het om een nieuwe vorm van onderwijs gaat hebben we ons wel heel goed ingelezen, ouders van die school gesproken en ook een leerling die daar al heen gaat. Net als dat we dat trouwens voor haar andere twee opties hebben gedaan.

Dat is denk ik ook de beste samenvatting qua tips

  1. ken je kind
  2. lees je in qua type onderwijs
  3. maak een top 3
  4. volg op basis van die top 3 meelooplessen
  5. bezoek de voorlichtingsdagen (online of persoonlijk)
  6. bezoek de school voor een fysieke indruk als voorlichting online plaatsvindt
  7. spreek ouders / leerlingen die naar je beoogde school toegaan

Overgangsfase

Inmiddels zitten we in een overgangsfase. Na een selectieprocedure, wegens dus een beperkt aantal leerlingen dat wordt toegelaten, weten we dat ze volgend jaar naar deze school mag. Omwille van haar privacy laat ik even in het midden wat de naam van de school is. Maar het betekent ook dat we haar langzaam klaar gaan maken voor die overstap. Zoals we dat trouwens ook zouden doen als ze naar iedere andere middelbare school zou zijn gegaan.


2020 – alleen naar school fietsen

Dus alleen laten fietsen, ook de route die ze straks gaat fietsen en die een stuk drukker is dan de route die ze nu naar haar basisschool fiets. Maar ook het huiswerk dat ze nog in groep acht heeft. We helpen haar met plannen, maar we proberen er zo min mogelijk naar te vragen (zoooooo lastig). Zij moet om hulp vragen als iets niet lukt, we bieden het niet meer iedere keer aan (op onze tong bijten tot er bijna een gat in zit). Het zijn allemaal facetten die horen bij deze overgangsfase.

Vertrouwen in de toekomst

Een ongelofelijk leerzame periode overigens, die overgang van basisschool naar middelbare school. Ook voor ons als ouders.

Wat voor mij bij alles boven komt is vertrouwen. Vertrouwen in haar, in hoe goed wij haar kennen, in wat bij haar past ook als dat betekent dat we keuzes maken die niet voor iedereen te begrijpen zijn. Het gaat om haar toekomst. Dat we haar daar in mogen begeleiden is onwijs spannend maar zo tof. We kijken dan ook vol vertrouwen uit naar haar middelbare school tijd!

Middelbare school kiezen als kind

Onze dochter wilde ook heel graag zelf vertellen hoe het voor haar als kind is geweest om een middelbare school te kiezen. Onderstaande tekst schreef zij dan ook zelf!

Voor je naar de middelbare gaat is een school kiezen natuurlijk wel handig. Dus hier dingen op een rijtje die belangrijk zijn bij een school kiezen;

-Zoek wat scholen uit die je fijn lijken. (drie of vier is handig, zodat je altijd een plan B hebt)
-Kijk of je je kan inschrijven voor een open dag/middag
-Zoek mensen die op die school zitten, en kijk of je met hun kan praten
-Vergelijk alle scholen goed, bekijk de voor en nadelen.
-Kies de school waar jij je écht ziet rondlopen
-And enjoy your school!

Ik heb oprecht veel zin om naar de middelbare school te gaan, en nieuwe vrienden te maken, nieuwe dingen te ontdekken, dat soort dingen. Maar ergens vind ik het ook wel een beetje eng, want je laat eigenlijk alles los van wat vertrouwd is; je leraren, vrienden die een klas lager zitten, de omgeving, noem maar op!

Dus het is eigenlijk best wel een grote stap voor mij, maar je deurtje moet ook openstaan voor een beetje verandering! En mijn deur staat wagenwijd open. Maakt niet uit hoe eng, of spannend het word, ik weet zeker dat alles goed komt! En er zijn altijd ouders om lekker bij te klagen als het eventjes te veel word! 😉

Gepubliceerd op 24 februari 2022


1 reactie

  1. Martine schreef:

    Ik ben nu wel heel benieuwd naar die nieuwe vorm van onderwijs! Mijn ervaring is inmiddels (the hard way..) dat, hoe goed je je ook voorbereidt, het vooral een kwestie van geluk is.
    Zodra de puberteit losbarst, kom je er eigenlijk pas echt achter of het de goede keus was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!