Streetfood en eten kopen in BerlijnNaast héél veel restaurants (zie ook het vorige artikel, uit eten in Berlijn) is er natuurlijk ook volop gelegenheid om iets uit de vuist te eten, of om zelf eten in te kopen en zelf klaar te maken. Zeker als je bijvoorbeeld in een Airbnb verblijft en met kinderen reist is het af en toe fijn om zelf je maaltijden klaar te maken en/of af te halen.

Daar zijn verschillende plekken voor, en in alle prijsklassen. Ik zet mijn favorieten voor je op een rijtje


Sandwich pulled pork bij Streetfood auf Achse

Streetfood in Berlijn

Op iedere hoek staat een verkoper met bratwurst. De döner kebab is hier nog steeds een vaste waarde, maar ook de foodtrucks winnen terrein. Kortom, als je onderweg iets wilt eten is daar alle gelegenheid voor. Ik at ook curryworst met friet, ja je moet echt alles geprobeerd hebben. Maar geloof me, er zijn honderden dingen lekkerder in Berlijn. Kijk maar!

Streetfood auf Achse

Achter de Kulturbrauerei is iedere zondag een mini streeffood festival. Van Peruaans, tot vegan. Van pulled pork tot zoete lekkernijen. Je vindt ze er allemaal in de wisselende samenstelling van foodtrucks. Ik at een geweldige sandwich pulled pork met appel/mosterdsaus (zie foto hierboven). Verrukkelijk! .

Wijk: Prenzlauerberg
Adres: Schönhauserallee 36
Openingstijden: zondags vanaf 11uur
Let op: cash only!

Markthalle Neun

Een oude markthal vol met foodtrucks. Maar er is meer, want er worden ook weekmarkten gehouden. Op dinsdag een kleintje, op vrijdag en zaterdag een grote. Alle dagen vanaf 12.00u. Op donderdag is er Streetfood Donnerstag en met enige regelmaat op zondag kun je er terecht om te ontbijten. Op de website kun je zien wanneer.

Helaas kwam ik er op een maandag en was er dus weinig te doen, hoewel er wel een paar trucks open waren. Volop gelegenheid ook voor kinderen om rond te rennen en er is een klein speelhoekje

Wijk: Kreuzberg
Adres: Eisenbahnstrasse 42
Openingstijden: dagelijks vanaf 12.00u
Let op: cash only


Markthalle Neun

Kochhaus

Wil je zelf koken terwijl je in Berlijn bent, maar wil je niet van alles te veel hebben dan is Kochhaus voor jou. Zij bedenken de recepten, leggen afgemeten alle ingrediënten klaar en jij kiest waar je trek in hebt en voor hoeveel personen. Een soort omgekeerde Hello Fresh, maar ideaal als je zeker wilt zijn dat je wel lekker eet, maar niks verspilt. Er zijn meerdere vestigingen in Berlijn.

Adres: Akazienstrasse 1 (wijk: Schöneberg) * Schönhauser Allee 46 (wijk: Prenzlauerberg) * Bergmannstraße 94 (Kreuzberg)
Geopend tot 21u


Je maaltijd afgemeten kopen bij Kochhaus en thuis zelf maken

KaDeWe

Op de 6e etage van dit chique warenhuis zit de foodafdeling van KaDeWe. Of zoals zo mooi in de lift stond omschreven, de Feinschmeckeretage (etage voor fijnproevers).

Je kunt er een hapje eten in de verschillende kleine restaurantjes, maar je kunt er ook zelf je inkopen doen. En dat kan werkelijk op ieder culinair vlak. Van vers brood, tot gebak, tot groente en fruit of exotische levensmiddelen. Er zijn 35.000!!! producten om uit te kiezen. Hier ben je dus niet met een kwartiertje weer weg 😉

Wijk: Mitte
Adres: Tauentzienstraße 21-24
Openingstijden: dagelijks van 10-20u (zondags gesloten) en op vrijdag tot 21u


Foodhall (thee assortiment) in de KaDeWe

Galleria Kaufhof

Minder chique dan de KaDeWe, maar met een minstens zo imposante foodhall. Ook hier de mogelijkheid om er een hapje te eten, of zelf je inkopen te doen. Ik kocht er lekkere verse broodjes en plakken vers gesneden kaas. Ideaal om mee naar mijn Airbnb te nemen en te kunnen ontbijten, zonder de deur uit te hoeven.

Wijk: Mitte
Adres: Alexanderplatz
Openingstijden: ma – wo 9.30 – 20u do – za 9.30 – 22u (zondags gesloten)

Mayback Ufer markt

Aan de oever van de Mayback wordt twee keer per week een grote warenmarkt gehouden. In dit deel van Berlijn wonen veel Turken (de aangrenzende wijk Neukölln heet niet voor niets klein Istanbul) en dat zie je terug in het aanbod op de markt. Wat een variëteit aan lekkernijen. Van groente en fruit, tot lekkere humus, olijven en andere mezze.

Wijk: Kreuzberg (op de rand van Neukölln)
Adres: Maybeck Ufer
Openingstijden: dinsdag en vrijdag vanaf 11uur


Mayback Ufer markt

Winterfeldplatz weekmarkt

Een van de grootste weekmarkten van Berlijn. Het aanbod is dan ook navenant. Doe er je inkopen en kook zelf. Of koop een vers bereide kant en klare maaltijd bij een van de vele aanbieders.

Je kunt er uiteraard ook van alles proeven of ter plaatse opeten (oh wat een lekkere Flammkuchen aten we). Achter de markt zit een geweldige speeltuin.

Wijk: Schöneberg
Adres: Winterfeldplatz
Openingstijden: elke zaterdag


Winterfeldplatz – wil je Turks of Italiaans eten vanavond?

Ullrich Verbrauchermarkt (supermarkt)

Op zondag is bijna alles dicht in Berlijn, ook de supermarkten. Bij toeval ontdekte ik vlakbij de Zoologischer Garten, onder de brug een supermarkt die wél open was en ook nog eens een heel ruim assortiment heeft.

Dit is dus hét adres als je op zondag wel zelf wilt koken, maar pas die dag bedenkt waar je zin in hebt.

Wijk: Charlottenburg
Adres: Hardenbergstraße 25
Openingstijden: dagelijks van 7u – 23u (zondags tot 22u)


Fassbender & Rausch – Reichstag

Rausch Schokoladenhaus

Je kunt Berlijn niet verlaten zonder chocola te hebben gekocht bij Fassbender & Rausch. In de zaak zelf tref je kunstwerken aan, volledig gemaakt van chocola. Denk aan een Airbus 380, de Reichstag, maar ook de Titanic en een stuk Berlijnse muur. Ze staan er allemaal, van 100% chocola.

Op de eerste etage kun je wat drinken, op de begane grond een ware chocoladehemel. Betaalbaar ook, zeker voor de kwaliteit die je krijgt. De taartjes zijn prijzig, maar prachtig om naar te kijken. Mijn tip: koop een verpakking met alle soorten chocola in minireepje. Dan hoef je niet te kiezen, maar kun je wel proeven welke je het lekkerst vindt (en kom je de dag erna terug, zoals ik deed, om van die smaak nog wat extra in te kopen 😉 )

Wijk: Mitte
Adres: Charlottenstraße 60
Openingstijden: dagelijks vanaf 10u (zondag om 11u) tot 20.00u


Fassbender & Rausch – huisgemaakte taartjes

Meer over eten in Berlijn?

Kijk dan vooral ook op de blog van vriendinnetje Emma, die woont en werkt in Berlijn. Ze verzamelde bijvoorbeeld adresjes waar je curryworst kunt eten (mocht je dat toch willen ;-)) maar ze heeft nog veel meer tips over Wat te doen in Berlijn?

 

Gepubliceerd op 10 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.