Smulpaapje interviewt! – Nadia ZeroualiWie Nadia Zerouali zegt, denkt als eerste aan 24Kitchen. Nadia is op de kookzender, samen met Merijn Tol, hét gezicht van de Arabische keuken. Samen met Merijn schreef ze al vier Arabia kookboeken. Nadia werkt ook regelmatig voor magazines als Viva en Delicious. Maar deze prachtige dame kan nog véél meer.

Want volgende week verschijnt het boek ‘Melk en Dadels’. Dit prachtige boek is een samenwerking van social enterprise ROSE stories met Nadia. Vanwege de lancering van het boek spreek ik Nadia, op haar werkplek bij Women Inc. in Amsterdam.

Melk en Dadels

Melk en Dadels is ontstaan vanuit de behoefte om het culinaire erfgoed van de Marokkaanse keuken te bewaren. Steeds minder kinderen leren koken en om te voorkomen dat familierecepten verloren gaan werd dit boek gemaakt.

Dé Marokkaanse keuken bestaat overigens niet, aldus Nadia. Want iedere familie maakt haar eigen versie van Marokkaanse gerechten. “Eigenlijk net als dé Italiaanse keuken niet bestaat. Dorpjes die nog geen 5 kilometer uit elkaar liggen hebben heel eigen recepten, terwijl de basis gelijk lijkt.”

Moeders in de keuken

Nadia lacht als ik haar vraag of ze van haar moeder heeft leren koken. “Ik heb me echt in haar keuken gewurmd. Marokkaanse moeders tolereren over het algemeen geen anderen in de keuken. Als ik naar mijn ouders ga, of zelfs als ze bij mij komen, ze kookt eigenlijk altijd. Ik verheug me er ook echt op. Ik wil háár couscous. Die is zó lekker. Dat mis je al als ze er niet is. Heel schandalig eigenlijk, maar ik kook bijna nooit voor mijn ouders.”

Culinair erfgoed

“We kwamen voor dit boek écht in gesprek met deze moeders. Toen kwamen ook heel andere recepten naar boven dan wat ze doordeweeks voor hun gezin klaar maken. In het boek staan dus ook gerechten die ze niet dagelijks maken. Wel grappig is dat die “simpele” gerechten nou juist die maaltijden zijn waar de kinderen hun beste herinneringen aan bewaren.

Mijn eigen familiefavoriet is het brood van mijn moeder. Met de hand gemaakt dus hé, niet met een Kitchenaid. Dus staat ze in een weekend 12 broden voor ons te maken. Ik maak ze zelf nooit, dan is het gewoon niet zo lekker. Los van dat mijn moeder het ook nooit zo goed gelukt vindt als haar eigen brood of welk gerecht dan ook. Dan kun je nog zoveel kookboeken op je naam hebben staan (lacht).”

Eten is alles!

“In de Marokkaanse cultuur is eten álles. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Het is juist stoer om te zeggen dat je alles wel lust. Voor Marokkaanse vrouwen in Nederland is het ook iets waar ze hun trots aan ontlenen. Ook onderling. Ze weten van elkaar wie welk gerecht het lekkerst maakt. Voor mij was dat echt een eyeopener. Ik ben zelf ook echt anders naar deze vrouwen gaan kijken, van wie ik voorheen toch regelmatig dacht, kom op joh.”

“Er zitten zoveel bijzondere verhalen achter deze vrouwen. Ze zijn vaak op hun 16e getrouwd met een relatieve vreemde, in een land komen wonen dat ze niet kennen en hebben zich hier toch staande weten te houden. Ik vind het knap. Zeker in de tijd dat zij naar Nederland kwamen.

Veel van deze vrouwen konden eigenlijk helemaal niet koken en hebben het zichzelf, vaak met hun man samen, aangeleerd. Voor heel veel kinderen was het dus zelf óók bijzonder om de verhalen en achtergronden van hun moeder te horen. De emotie die bij het eten hoort. Heel mooi om te doen.”

Eetherinneringen

Nadia groeide op in Winterswijk en heeft zelf ook heel goede herinneringen aan het eten vroeger. “De geur van brood natuurlijk! Maar wij aten niet per se alleen Marokkaanse gerechten. Ook heerlijke stamppotten en zo, maar dan wel met Marokkaanse worstjes in plaats van rookworst.

Mijn eigen zoon vindt overigens de gerechten van onze oppas op dit moment veel lekkerder. Runderlapjes hebben toch echt de voorkeur, in plaats van mijn Marokkaanse stoofvlees. Maar gelukkig is hij een makkelijke eter en hij proeft ook alles.”

Familiefavorieten

Melk en Dadels staat vol met de favorieten van de twintig moeders en hun kinderen die ze voor het boek spraken. “In totaal staan er ruim 100 recepten in, een prachtige collectie en gelukkig nu bewaard voor alle volgende generaties. Ik hoop dat mijn zoon straks ook in ieder geval de basics van de Marokkaanse keuken kan maken. Die horen eigenlijk alle kinderen gewoon te kunnen maken als ze het huis uitgaan.”

Liefde voor het kind gaat door de maag

“Ik hoop dat we met dit boek meer kennis over de Marokkaanse vrouwen kunnen brengen. Een ander gezicht, een andere kant van deze vrouwen die eigenlijk enorm stoer zijn. En daarmee ook dat hun kinderen weer trots op hun moeders worden.

Deze vrouwen tonen hun liefde voor het gezin door wat ze koken. Zij spreken dat ook letterlijk uit en laten dat zien door de moeite die ze in hun eten steken. De liefde voor hun kinderen gaat echt door de maag. Ik denk dat heel veel kinderen en moeders zich hierin herkennen en dat je vergeet dat het specifiek om Marokkaanse moeders gaat. Het is iets universeels hoe moeders en kinderen verbonden met elkaar zijn door onder andere eten.”

Nu te koop

Melk en Dadels is in eigen beheer uitgegeven door ROSE stories, in samenwerking met Van Lindonk en De Bres, en vanaf 27 oktober verkrijgbaar in de boekhandel en bijvoorbeeld via Bol.com. Het boek kost € 24,95.

Gepubliceerd op 22 oktober 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!