Souq, tafels vol Mezze van Nadia & Merijn – reviewHet gebeurt niet vaak dat ik het bijna jammer vind dat ik zelf mijn gerechten bedenk voor Smulpaapje, want ik zou liefst dagen achtereen meerdere gerechten per dag willen maken die in dit boek staan.

Met Souq, tafels vol Mezze, leveren Nadia Zerouali en Merijn Tol hun 6e boek af, zoals altijd geïnspireerd door de Midden Oosten keuken. En misschien is het wel hun meest complete boek tot nu toe. Kom ik neem je er mee door heen!

Susan, Nadia & Merijn

Wat zijn mezze?

De meesten van ons weten dat mezze kleine hapjes zijn, die tezamen een maaltijd vormen. Mezze komen er in alle maten en soorten. Van koud tot warm, van vlees, vis tot vega maar er zijn zelfs zoete mezze. Kortom, een uitgebreid scala dat ook nog eens per land, per streek en zelfs per familie kan variëren.

Nadia en Merijn nemen je, om te beginnen, mee door de geschiedenis van de mezze keuken en leggen je uit hoe je een mezze tafel samenstelt. Maar ook wat er altijd in hun voorraadkast staat, waar je het voor gebruikt en zelfs wat de meest gebruikelijke ingrediënten van een product zijn. Super handig!

Drank & Cocktails

Hoewel je het wellicht niet verwacht zijn er super lekkere cocktails in de Midden-Oosten keuken. De Arak, een cocktail van limoncello, grapefruit en oranjebloesem, klinkt als de perfecte zomerse cocktail.

Hoe bewaar je mezze?

Nadia & Merijn waarschuwen in de mezze workshop die ik bij hen volg, ter gelegenheid van het verschijnen van het boek, dat je mezze prima vooruit kunt maken maar dat je voor het serveren altijd even opnieuw moet proeven, omdat de smaken veranderen. En hoewel je ze goed gekoeld kunt bewaren, moet je ze daarna wel op tijd weer op kamer temperatuur laten komen.

Souq_Kibbeh
Kibbeh – gemaakt door moi, tijdens de workshop Mezze met Nadia & Merijn

Koude mezze

De koude mezze die in dit boek staan zien er stuk voor stuk goddelijk uit. Uiteraard een heleboel nieuwe Labne gerechten, een van de Mezze’s die inmiddels tot de signature dishes van Nadia & Merijn gerekend kunnen worden.

De fatoush en tabouleh doen het volgens mij ook perfect als sidedish, bij iedere Nederlandse BBQ. De Mograbieh met sinaasappel en amandel mocht ik proeven tijdens de workshop en wordt een van de gerechten die ik als eerste thuis opnieuw ga maken. Zó lekker!

Warme mezze

Dit hoofdstuk is een aaneenschakeling, wederom, van water in de mond lopende recepten. Een groot aantal ervan mocht ik tijdens de workshop proeven. Zoals de rakatat (filodeeg gevuld met halloumi, feta en peterselie) Het zou een reden zijn om een frituurpan aan te schaffen (gelukkig kan het ook gewoon in zonnebloemolie) De halloumi uit de oven is het perfecte samenspel tussen zoet (dadels), zout (halloumi) en knapperig (flatbread)

Souq_filorolletjes

Na de Mezze komt de grill

Laat ik het zo zeggen, de lijst met ‘deze recepten wil ik maken’ wordt na dit hoofdstuk alleen maar langer. De “tosti” van flatbread met halloumi is ideaal voor de woensdagmiddaglunch. De Kip-Notenkebab klinkt zo simpel om te maken en zo goddelijk tegelijkertijd.

Voor toe

Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk zoet. Koekjes, cake en zelfs ijs. Het is de perfecte afsluiter. Maar dan komt de onmogelijke taak om uit ruim 245 bladzijden te kiezen wat je als eerste wilt maken.

Souq Nadia & Merijn

Ik wens je daar heel veel succes bij, want ik zou liefst alles willen koken wat in dit boek staat. Dat moet nog even wachten, tot ik niet meer iedere week originele en nieuwe recepten voor Smulpaapje hoef te maken. Als het zo ver is, is dit echter een van de eerste boeken die ik uit de kast haal!

Move over Ottolenghi!

Wat mij betreft, als je houdt van de Midden-Oosten keuken óf als je er je eerste stappen in wilt zetten is dit hét boek om aan te schaffen. Geen ellelange ingrediëntenlijsten. Geen ingewikkelde handelingen. Wél; heel veel smaak, heel veel variatie en – zoals ik in de praktijk heb mogen ervaren – heel prima te maken voor een ieder. Ook als je, net als ik, nog niet heel erg thuis ben in deze keuken.

Souq is écht een aanrader

Complimenten voor de goed beschreven receptuur en de prachtige foto’s. Je gaat super blij zijn met dit boek, dat beloof ik je! Souq is in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers (dat het boek inmiddels al aan meerdere landen buiten Nederland is verkocht zegt eigenlijk ook wel genoeg!), kost € 29,95 en is onder meer te koop bij Bol.com en uiteraard de gewone boekhandel.

Fotografie met dank aan Frank/ Shyama in Boekenland

Gepubliceerd op 24 april 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!