Mijn 5 belangrijkste lessen in 2019Mijn 5 belangrijkste lessen in 2019

1. Hulp vragen

Ik ben gewend om alles alleen te doen. Zelfstandigheid is er met de paplepel ingegoten. Dus werk ik al jaren kneiterhard, en veel, maar ook met heel veel plezier. Eerst in loondienst. Sinds een aantal jaren als zelfstandige. Zeker als zelfstandige is hulp vragen soms extra lastig. Want alles kost geld.

Maar gek genoeg zitten er in je netwerk (investeer in je netwerk mensen. Echt!) veel meer mensen dan je denkt die je om hulp kunt vragen. Dat deed ik afgelopen jaar dan ook veelvuldig. Niet alleen vroeg ik om hulp, ik accepteerde ook aangeboden hulp (wat ik soms nog lastiger vind dan hulp vragen). Het betekende dat ik me kon laven aan mensen met heel veel kennis op gebieden die ik dit jaar nodig had.

Resultaat? Ik heb stappen kunnen maken, die ik anders nooit had kunnen maken of nooit gedurfd had te maken. Wat een rijkdom!

2. Op tijd rust nemen

Nee niet lachen. Ik ben er écht beter in geworden. Dat ik daar deels toe gedwongen ben door een operatie aan mijn teen heeft gek genoeg geholpen. Ik heb me daar goed op voorbereid en geprobeerd het te zien als een mini vakantie. Oké, dat lukte niet 100% maar zeker beter dan alle voorgaande jaren.

Daarna heb ik geleerd om, als ik voel dat het teveel werd (en dat gebeurde meerdere keren afgelopen najaar), op tijd terug te schakelen. Een middag op de bank Friends op Netflix kijken. Een avond (nog) vroeg(er) naar bed. Ik deed het maar wel mooi.

 

3. Risico nemen

Mede door hulp te vragen leerde ik ook dat je comfortzone verlaten toch echt nodig is voor persoonlijke (en zakelijke groei) En ja. Dat betekent risico's nemen. Nu ben ik niet bang om op m'n snufferd te gaan. Maar ik vind het ook best lekker en vertrouwd om niet buiten de gebaande paden te treden.

Dus bracht ik een boek uit dat 100% Susan is. Dus deed ik ("effe") twee keer live televisie. Dus besloot ik dat ik vanaf volgend jaar volle bak ga investeren in Susan Aretz als website. Geen kattenpis. Maar djeeeezus wat voelt dat goed!

4. Vertrouw op je intuïtie

En dat is meteen les 4. Vertrouw je intuïtie. Dat stemmetje is er niet voor niks. Ja, er waren ook tig redenen te bedenken om dat boek niet te maken. En klopt, live televisie is doodeng. Oh en 3 websites in één onderbrengen en jezelf als merk gaan positioneren is mogelijk nóg angstaanjagender. 

En toch heb ik al die knopen doorgehakt. Ben ik gegaan voor waar ik in geloof. En zijn de resultaten (nu al!) zó tof!

5. Work hard, relax hard

Me-time. Oh jongens wat ben ik dáár godvergeten slecht in. Maar je kunt niet alleen maar kneiterhard werken, voor anderen zorgen zonder niet ook aandacht aan jezelf te besteden. Het was een van de belangrijkste lessen ook dit jaar. Tijd voor ikke.

Dus zonderde ik me af, om aan mijn boek te schrijven terwijl thuis een verbouwing in volle gang was. Dook ik een paar dagen onder op Texel, om weer even op te laden. Maar ik startte ook met personal training, om aan mijn fysieke gezondheid te werken. Daar neem ik voor mezelf mijn petje voor af 😉

Wat zijn jouw lessen dit jaar?

Wil je ze met me delen? Het kan in een reactie hieronder…

Gepubliceerd op 17 december 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.