Mijn 5 belangrijkste lessen in 2019Mijn 5 belangrijkste lessen in 2019

1. Hulp vragen

Ik ben gewend om alles alleen te doen. Zelfstandigheid is er met de paplepel ingegoten. Dus werk ik al jaren kneiterhard, en veel, maar ook met heel veel plezier. Eerst in loondienst. Sinds een aantal jaren als zelfstandige. Zeker als zelfstandige is hulp vragen soms extra lastig. Want alles kost geld.

Maar gek genoeg zitten er in je netwerk (investeer in je netwerk mensen. Echt!) veel meer mensen dan je denkt die je om hulp kunt vragen. Dat deed ik afgelopen jaar dan ook veelvuldig. Niet alleen vroeg ik om hulp, ik accepteerde ook aangeboden hulp (wat ik soms nog lastiger vind dan hulp vragen). Het betekende dat ik me kon laven aan mensen met heel veel kennis op gebieden die ik dit jaar nodig had.

Resultaat? Ik heb stappen kunnen maken, die ik anders nooit had kunnen maken of nooit gedurfd had te maken. Wat een rijkdom!

2. Op tijd rust nemen

Nee niet lachen. Ik ben er écht beter in geworden. Dat ik daar deels toe gedwongen ben door een operatie aan mijn teen heeft gek genoeg geholpen. Ik heb me daar goed op voorbereid en geprobeerd het te zien als een mini vakantie. Oké, dat lukte niet 100% maar zeker beter dan alle voorgaande jaren.

Daarna heb ik geleerd om, als ik voel dat het teveel werd (en dat gebeurde meerdere keren afgelopen najaar), op tijd terug te schakelen. Een middag op de bank Friends op Netflix kijken. Een avond (nog) vroeg(er) naar bed. Ik deed het maar wel mooi.

 

3. Risico nemen

Mede door hulp te vragen leerde ik ook dat je comfortzone verlaten toch echt nodig is voor persoonlijke (en zakelijke groei) En ja. Dat betekent risico's nemen. Nu ben ik niet bang om op m'n snufferd te gaan. Maar ik vind het ook best lekker en vertrouwd om niet buiten de gebaande paden te treden.

Dus bracht ik een boek uit dat 100% Susan is. Dus deed ik ("effe") twee keer live televisie. Dus besloot ik dat ik vanaf volgend jaar volle bak ga investeren in Susan Aretz als website. Geen kattenpis. Maar djeeeezus wat voelt dat goed!

4. Vertrouw op je intuïtie

En dat is meteen les 4. Vertrouw je intuïtie. Dat stemmetje is er niet voor niks. Ja, er waren ook tig redenen te bedenken om dat boek niet te maken. En klopt, live televisie is doodeng. Oh en 3 websites in één onderbrengen en jezelf als merk gaan positioneren is mogelijk nóg angstaanjagender. 

En toch heb ik al die knopen doorgehakt. Ben ik gegaan voor waar ik in geloof. En zijn de resultaten (nu al!) zó tof!

5. Work hard, relax hard

Me-time. Oh jongens wat ben ik dáár godvergeten slecht in. Maar je kunt niet alleen maar kneiterhard werken, voor anderen zorgen zonder niet ook aandacht aan jezelf te besteden. Het was een van de belangrijkste lessen ook dit jaar. Tijd voor ikke.

Dus zonderde ik me af, om aan mijn boek te schrijven terwijl thuis een verbouwing in volle gang was. Dook ik een paar dagen onder op Texel, om weer even op te laden. Maar ik startte ook met personal training, om aan mijn fysieke gezondheid te werken. Daar neem ik voor mezelf mijn petje voor af 😉

Wat zijn jouw lessen dit jaar?

Wil je ze met me delen? Het kan in een reactie hieronder…

Gepubliceerd op 17 december 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]