De wereld thuis van Mascha Lammes & Ronald Giphart – review



De titel van het boek was nooit actueler dan nu, vol in de Coronacrisis die de hele wereld treft. Gelukkig is het boek stukken optimistischer dan de stand van de wereld en biedt het misschien juist nu wel heel veel inspiratie om thuis op reis te gaan. Want je gaat culinair op reis met Mascha Lammes en Ronald Giphart. En hoe smakelijk dat is mochten we onlangs zelfs bij hun thuis, aan de keukentafel ontdekken.

De wereld thuis van Mascha Lammes & Ronald Giphart

In het huis van de echtelieden (voor wie het niet wist, het schrijversduo is dus getrouwd) in Utrecht schuiven we op een woensdag, ruim voor de crisis losbreekt, aan om te proeven van gerechten uit het boek. Zeventig recepten staan er in het boek en daarvan verschijnen er vijf op tafel.

Ze laten meteen de diversiteit van het boek zien. Het laat ook de rolverdeling van het boek zien. Mascha is degene die kookt en Ronald vertelt de verhalen. Dus de recepten in het boek zijn gemaakt door Mascha en Ronald schreef de grotere stukken (m.u.v. de intro’s bij de receptuur).

Thuis op culinaire wereldreis

Hoewel het stel normaliter niet veel reist, zijn ze culinair absoluut wel avontuurlijk. Geïnspireerd door anderen. Variërend van chefs tot tv koks. Maar ook door ingrediënten uit bijvoorbeeld de toko. Het maakt het een eclectisch boek qua receptuur.

De Wereld Thuis_fornuis_SusanAretz.jpg

Voor ieder moment van de dag is er iets lekkers. Van borrelhapje uit San Sebastian en Tel Aviv tot een lunchgerecht uit Vietnam of een Turkse pizza. Wil je uitgebreider koken dan kan dat voor je avondmaaltijd met bijvoorbeeld de Thaise Tom Kha Kung (die we ook bij hen aten, zó lekker!) of de Zweedse (Ikea) gehaktballetjes met roomsaus.

Kies je bestemming en ga!

Oftewel, jij kiest naar welke culinaire bestemming je wilt en in het boek staat ongetwijfeld een bijpassend recept. Die recepten zijn super maakbaar en met ingrediënten die bijna iedereen wel kan vinden in de supermarkt of toko.

De Wereld Thuis_salade_SusanAretz.jpg

De fotografie is van Saskia Lelieveld en de styling door Alex Styling (die ook mijn boeken doet qua food styling). Wat ook echt tof is zijn de illustraties die door mijn voormalig uitgever Suzan Schapendonk zijn gemaakt. Die zijn echt bijna niet van echt te onderscheiden. De foto’s in dit artikel zijn trouwens door mij gemaakt, tijdens de lunch.

Thuis op reis

De Wereld Thuis is een toegankelijk kookboek, met voor iedere smaak wat wils. Alles wat ik eruit proefde was heerlijk. Oh en die Butter Chicken die erin staat…. het recept deel ik vandaag hier met je maar dat recept alleen al is een reden om het boek te kopen. En dan kun je ook de Zweedse kanelbullar maken, en de caponata of de Surinaamse pom en de baba au rhum…. Goed, je snapt het wel hé. Aanrader dus!

De Wereld thuis van Mascha Lammes en Ronald Giphart kost € 24,99 is uitgegeven door Thomas Rap en online en bij de boekhandel te koop.

Gepubliceerd op 26 maart 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.