De wereld thuis van Mascha Lammes & Ronald Giphart – review

De titel van het boek was nooit actueler dan nu, vol in de Coronacrisis die de hele wereld treft. Gelukkig is het boek stukken optimistischer dan de stand van de wereld en biedt het misschien juist nu wel heel veel inspiratie om thuis op reis te gaan. Want je gaat culinair op reis met Mascha Lammes en Ronald Giphart. En hoe smakelijk dat is mochten we onlangs zelfs bij hun thuis, aan de keukentafel ontdekken.
De wereld thuis van Mascha Lammes & Ronald Giphart
In het huis van de echtelieden (voor wie het niet wist, het schrijversduo is dus getrouwd) in Utrecht schuiven we op een woensdag, ruim voor de crisis losbreekt, aan om te proeven van gerechten uit het boek. Zeventig recepten staan er in het boek en daarvan verschijnen er vijf op tafel.
Ze laten meteen de diversiteit van het boek zien. Het laat ook de rolverdeling van het boek zien. Mascha is degene die kookt en Ronald vertelt de verhalen. Dus de recepten in het boek zijn gemaakt door Mascha en Ronald schreef de grotere stukken (m.u.v. de intro’s bij de receptuur).
Thuis op culinaire wereldreis
Hoewel het stel normaliter niet veel reist, zijn ze culinair absoluut wel avontuurlijk. Geïnspireerd door anderen. Variërend van chefs tot tv koks. Maar ook door ingrediënten uit bijvoorbeeld de toko. Het maakt het een eclectisch boek qua receptuur.
Voor ieder moment van de dag is er iets lekkers. Van borrelhapje uit San Sebastian en Tel Aviv tot een lunchgerecht uit Vietnam of een Turkse pizza. Wil je uitgebreider koken dan kan dat voor je avondmaaltijd met bijvoorbeeld de Thaise Tom Kha Kung (die we ook bij hen aten, zó lekker!) of de Zweedse (Ikea) gehaktballetjes met roomsaus.
Kies je bestemming en ga!
Oftewel, jij kiest naar welke culinaire bestemming je wilt en in het boek staat ongetwijfeld een bijpassend recept. Die recepten zijn super maakbaar en met ingrediënten die bijna iedereen wel kan vinden in de supermarkt of toko.
De fotografie is van Saskia Lelieveld en de styling door Alex Styling (die ook mijn boeken doet qua food styling). Wat ook echt tof is zijn de illustraties die door mijn voormalig uitgever Suzan Schapendonk zijn gemaakt. Die zijn echt bijna niet van echt te onderscheiden. De foto’s in dit artikel zijn trouwens door mij gemaakt, tijdens de lunch.
Thuis op reis
De Wereld Thuis is een toegankelijk kookboek, met voor iedere smaak wat wils. Alles wat ik eruit proefde was heerlijk. Oh en die Butter Chicken die erin staat…. het recept deel ik vandaag hier met je maar dat recept alleen al is een reden om het boek te kopen. En dan kun je ook de Zweedse kanelbullar maken, en de caponata of de Surinaamse pom en de baba au rhum…. Goed, je snapt het wel hé. Aanrader dus!
De Wereld thuis van Mascha Lammes en Ronald Giphart kost € 24,99 is uitgegeven door Thomas Rap en online en bij de boekhandel te koop.
Gepubliceerd op 26 maart 2020