De kant & klare pesto test



We testen vandaag pesto. Maar pesto is geen beschermde naam, dus alles wat gemalen is mag pesto heten. Soms wordt het ook pestosaus genoemd. Een beter teken dan dat je die moet laten staan is er niet… Ik kocht een aantal verschillende soorten pesto in een potje om te testen. Dit waren de kant & klare pesto’s die ik kocht.

Grand’Italia pesto alla Genovese voor € 1,90 per 90 gram
Ingrediënten: Zonnebloemolie, basilicum (29%), aardappels, glucose siroop, cashewnoten, Grana Padano kaas (4,5%) (met EI-proteïne), Pecorino Romano kaas (4,5%), zout, extra vergine olijfolie, pijnboompitten (1%), natuurlijke aroma’s, knoflook, geconcentreerd citroensap

Vegan groene pesto € 2,99 per 135 gram
Ingrediënten: Italiaanse basilicum (31%), zonnebloemolie, cashewnoten, extra vierge olijfolie, tofu 5% (water, soj), zout, pijnboompitten, knoflook, antioxidant: ascorbinezuur, zuurteregelaar: citroenzuur.

AH Basic Groene pesto € 0,92 cent voor een potje van 190 gram
Dit zit er in de pesto: plantaardige olie (zonnebloem, 11% olijf), 38% basilicum, cashewnoot, melk, yoghurt, zout, natuurlijk aroma, suiker, schapenmelk, 1% pijnboompit, knoflookpoeder, zuurteregelaar (melkzuur), conserveermiddel (ei-lysozym), stremsel.

AH verse pesto € 3,- voor een bakje van 100g
Dit zit er in deze pesto: Ingrediënten: zonnebloemolie, 16% pijnboompit, melk, 11% basilicum, 10% spinazie, wittewijnazijn, specerijen, zeezout, zout, maïszetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumnitraat [E251]), water, zuursel, stremsel, kleurstof (caroteen [E160a]).

Kant & klare pesto

Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je eigenlijk meteen al dat ze allemaal níks te maken hebben met hoe je pesto zelf maakt. In veel gevallen zit er meer cashewnoot dan pijnboompitten in. Nog vaker is er zonnebloemolie in plaats van olijfolie gebruikt. En in één geval komt de groene kleur bijna meer van de spinazie dan van de basilicum. Dat de vegan pesto tofu gebruikt in plaats van kaas is logisch. Grappig genoeg bevat deze pesto het hoogste percentage basilicum.

Waarom doen producenten dit vraag je je misschien af? Puur uit kostenoverweging vermoed ik. En voor een deel ook uit het houdbaar houden van de pesto. Het zal dus geen verrassing zijn dat ik eigenlijk nooit een potje pesto (meer) koop, wetende hoe veel zooi er in zit en hoe makkelijk het dus is om zelf te maken.

Smaaktest kant & klare pesto

Maar de belangrijkste reden voor deze test was eigenlijk om te kijken hoe ze smaken. Dus kwamen er bakjes op tafel,  met een lepel pesto uit een potje. Er werd puur geproefd, met een theelepel. Maar er werd ook met gekookte pasta geproefd, aangezien een van onze favoriete pastagerechten pasta pesto is en op een stukje stokbrood. Puur om te zien of dat qua smaak iets verandert. Goed om te weten ook, van te voren is niet verteld welke pesto in welk bakje zat! Dit is wat we proefden:

Grand Italia pesto_Smulpaapje.jpg

Grand Italia pesto
gladde structuur – ruikt goed de basilicum – je proef ook echt basilicum en kaas – wel heel erg zout – heel hoog ook in de zuren. De cijfers: 4 – 6 – 7,5

Vegan pesto.jpg

Vegan pesto
grove structuur – niet heel uitgesproken van smaak – niet lekker
de cijfers: 6 – 4,5 – 4,5

AH Basic pesto huismerk_Smulpaapje.jpg

Basic pesto AH huismerk
gladde structuur – heel zuur – ruikt basilicum – proeft totaal niet als pesto
de cijfers: 4 –5 – 3

AH verse pesto_Smulpaapje.jpg

AH verse pesto
Ziet eruit als pesto – proeft de kaas – ruikt geen basilicum – grove structuur – lekker
de cijfers: 7 – 7,5 – 8

Eindconclusie pesto test

Puur en op een broodje proef je heel goed of een pesto lekker is of niet. Meng je ‘m met warme pasta dan wordt dat als iets minder. Maar alle pesto’s uit potjes waren eigenlijk gewoon niet lekker. De verse pesto, ook al zit daar voor de kleur spinazie (!) in, kwam het dichtst bij wat je verwacht van pesto.

Dit was een selectie van de pesto’s die ik bij mijn supermarkt kon kopen. Ik kreeg van lezers ook nog de tip dat de verse pesto van de Lidl en de pesto van Jumbo / La Place ook heel prima zijn. Maar als ik je één tip mag geven, maak je pesto gewoon heel lekker zelf. Dat is 100% lekkerder dan welk potje of bakje (verse) pesto je dan ook koopt! Mijn recept vind je hier

pesto

Recepten met pesto

Dit zijn een aantal van mijn favoriete recepten met pesto:

Smulpaapje test

We deden nog meer testen de afgelopen tijd, die vind je allemaal hier

Gepubliceerd op 9 maart 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.