De kant & klare pesto test



We testen vandaag pesto. Maar pesto is geen beschermde naam, dus alles wat gemalen is mag pesto heten. Soms wordt het ook pestosaus genoemd. Een beter teken dan dat je die moet laten staan is er niet… Ik kocht een aantal verschillende soorten pesto in een potje om te testen. Dit waren de kant & klare pesto’s die ik kocht.

Grand’Italia pesto alla Genovese voor € 1,90 per 90 gram
Ingrediënten: Zonnebloemolie, basilicum (29%), aardappels, glucose siroop, cashewnoten, Grana Padano kaas (4,5%) (met EI-proteïne), Pecorino Romano kaas (4,5%), zout, extra vergine olijfolie, pijnboompitten (1%), natuurlijke aroma’s, knoflook, geconcentreerd citroensap

Vegan groene pesto € 2,99 per 135 gram
Ingrediënten: Italiaanse basilicum (31%), zonnebloemolie, cashewnoten, extra vierge olijfolie, tofu 5% (water, soj), zout, pijnboompitten, knoflook, antioxidant: ascorbinezuur, zuurteregelaar: citroenzuur.

AH Basic Groene pesto € 0,92 cent voor een potje van 190 gram
Dit zit er in de pesto: plantaardige olie (zonnebloem, 11% olijf), 38% basilicum, cashewnoot, melk, yoghurt, zout, natuurlijk aroma, suiker, schapenmelk, 1% pijnboompit, knoflookpoeder, zuurteregelaar (melkzuur), conserveermiddel (ei-lysozym), stremsel.

AH verse pesto € 3,- voor een bakje van 100g
Dit zit er in deze pesto: Ingrediënten: zonnebloemolie, 16% pijnboompit, melk, 11% basilicum, 10% spinazie, wittewijnazijn, specerijen, zeezout, zout, maïszetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumnitraat [E251]), water, zuursel, stremsel, kleurstof (caroteen [E160a]).

Kant & klare pesto

Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je eigenlijk meteen al dat ze allemaal níks te maken hebben met hoe je pesto zelf maakt. In veel gevallen zit er meer cashewnoot dan pijnboompitten in. Nog vaker is er zonnebloemolie in plaats van olijfolie gebruikt. En in één geval komt de groene kleur bijna meer van de spinazie dan van de basilicum. Dat de vegan pesto tofu gebruikt in plaats van kaas is logisch. Grappig genoeg bevat deze pesto het hoogste percentage basilicum.

Waarom doen producenten dit vraag je je misschien af? Puur uit kostenoverweging vermoed ik. En voor een deel ook uit het houdbaar houden van de pesto. Het zal dus geen verrassing zijn dat ik eigenlijk nooit een potje pesto (meer) koop, wetende hoe veel zooi er in zit en hoe makkelijk het dus is om zelf te maken.

Smaaktest kant & klare pesto

Maar de belangrijkste reden voor deze test was eigenlijk om te kijken hoe ze smaken. Dus kwamen er bakjes op tafel,  met een lepel pesto uit een potje. Er werd puur geproefd, met een theelepel. Maar er werd ook met gekookte pasta geproefd, aangezien een van onze favoriete pastagerechten pasta pesto is en op een stukje stokbrood. Puur om te zien of dat qua smaak iets verandert. Goed om te weten ook, van te voren is niet verteld welke pesto in welk bakje zat! Dit is wat we proefden:

Grand Italia pesto_Smulpaapje.jpg

Grand Italia pesto
gladde structuur – ruikt goed de basilicum – je proef ook echt basilicum en kaas – wel heel erg zout – heel hoog ook in de zuren. De cijfers: 4 – 6 – 7,5

Vegan pesto.jpg

Vegan pesto
grove structuur – niet heel uitgesproken van smaak – niet lekker
de cijfers: 6 – 4,5 – 4,5

AH Basic pesto huismerk_Smulpaapje.jpg

Basic pesto AH huismerk
gladde structuur – heel zuur – ruikt basilicum – proeft totaal niet als pesto
de cijfers: 4 –5 – 3

AH verse pesto_Smulpaapje.jpg

AH verse pesto
Ziet eruit als pesto – proeft de kaas – ruikt geen basilicum – grove structuur – lekker
de cijfers: 7 – 7,5 – 8

Eindconclusie pesto test

Puur en op een broodje proef je heel goed of een pesto lekker is of niet. Meng je ‘m met warme pasta dan wordt dat als iets minder. Maar alle pesto’s uit potjes waren eigenlijk gewoon niet lekker. De verse pesto, ook al zit daar voor de kleur spinazie (!) in, kwam het dichtst bij wat je verwacht van pesto.

Dit was een selectie van de pesto’s die ik bij mijn supermarkt kon kopen. Ik kreeg van lezers ook nog de tip dat de verse pesto van de Lidl en de pesto van Jumbo / La Place ook heel prima zijn. Maar als ik je één tip mag geven, maak je pesto gewoon heel lekker zelf. Dat is 100% lekkerder dan welk potje of bakje (verse) pesto je dan ook koopt! Mijn recept vind je hier

pesto

Recepten met pesto

Dit zijn een aantal van mijn favoriete recepten met pesto:

Smulpaapje test

We deden nog meer testen de afgelopen tijd, die vind je allemaal hier

Gepubliceerd op 9 maart 2020


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!