Bezienswaardigheden met kinderen in Berlijn op zondagStedentrips met kinderen is soms best tricky. Jij wilt álles zien wat de stad te bieden heeft, maar je zult je toch aan het tempo van je kinderen moeten aanpassen. Als je met kinderen naar Berlijn gaat is er gelukkig genoeg te doen en zien waar jullie allebei blij van worden!

Dan is er ook nog eens het “probleem” dat Berlijn de ouderwetse zondagsrust kent, en er dus veel gesloten is. Zeker als je meer een weekend in Berlijn bent is dat een uitdaging. Niet gevreesd!

Met kinderen naar Berlijn

Ik zette mijn favorieten bezienswaardigheden voor je op een rijtje. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kies je uit waarvan jij denkt dat ze het leuk vinden en/of er aan toe zijn. Want de historie ligt in Berlijn letterlijk op straat, maar dat is voor oudere kinderen wellicht interessanter dan kleuters.

Wat doe je op zondag in Berlijn?

Op zondag is Berlijn redelijk uitgestorven. Winkels zijn niet open (behalve op de uitzonderlijke koopzondagen) en zelfs sommige bezienswaardigheden zijn dicht. Zeker als je maar een weekendje naar Berlijn gaat kan dat een tegenvaller zijn.

Gelukkig heb ik meerdere plekjes gevonden die ook (of juist) op zondag open zijn en super leuk zijn (ook met kinderen!) om te bezoeken. Ik heb het dan ook alleen aangegeven als iets níet open is op zondag!

Zoologischer Garten van Berlijn

Een van de oudste dierentuinen ter wereld (die tegenwoordig officieel Zoo Berlin heet) en met 35ha ben je hier wel even zoet. Ook al omdat ze een enorme hoeveelheid verschillende dieren in de dierentuin hebben. De dierentuin ligt midden in het centrum.

Je kunt je kaartje kopen voor alleen de dierentuin, of gecombineerd met het aquarium. Meer info vind je op de site van de dierentuin.

Wijk: Charlottenburg
Adres: Hardenbergplatz 8

Met bus 100 door Berlijn

Ben je moe gelopen, weet je op zondag niet meer wat je moet doen, maar wil je toch nog meer van Berlijn zien, dan pak je bus 100. Deze bus, die een gewone lijndienst is, rijdt langs álle bezienswaardigheden in Berlijn. Maar in tegenstelling tot de toeristische hop on hop off bussen heb je geen stem die je vertelt waar je dan langs rijdt, dus een boekje over Berlijn bij je hebben is aan te raden. Daarentegen kun je wel met je gewone buskaartje instappen en uitstappen wanneer je wilt.

Probeer met kinderen boven in te gaan zitten, zodat ze zoveel mogelijk zien. De bus rijdt een route tussen de dierentuin en Alexanderplatz en weer terug. Stap je bij het beginpunt op dan is de kans op een mooi plekje natuurlijk het grootst. Je kunt, als je de hele rit niet uitstapt, ongestoord een klein half uurtje uitrusten.

Speeltuinen

Ik vond het opvallend hoe veel speeltuinen er in Berlijn zijn. Dat blijkt met reden. Na de wederopbouw was er onvoldoende geld voor huizen en op de lege plekken heeft men toen besloten speelgelegenheid te creëren. Met name in Prenzlauer Berg en Kreuzberg zijn veel speeltuinen te vinden.

Het zijn stuk voor stuk ook grote en schone speeltuinen, die goed onderhouden zijn. In iedere wijk vind je er meerdere en vaak liggen ze ook nog eens in de buurt van bijvoorbeeld het terras van een tentje waar je koffie kunt drinken. In mijn artikel over ‘(uit) eten in Berlijn” heb ik ze zoveel mogelijk genoemd.

Haal ergens iets te lunchen (waar? Zie hier mijn tips), ga lekker op een bankje (in de zon als het kan) zitten en laat je kind(eren) lekker uitrazen en klauteren.

Historische bezienswaardigheden in Berlijn

Je struikelt letterlijk over de historie in Berlijn. Zeker met wat oudere kinderen is het geweldig om hen te laten zien wat er allemaal is gebeurd in Berlijn en wat de impact was. Ze kunnen op straat de stenen nog zien liggen van waar de muur liep, of de plaquette zien van Duitsers die hebben geprobeerd te vluchten. Schat in waar je kind aan toe is. Voor mij waren dit de meest aangrijpende plekken.

MuurBerlijn

Joodse Monument

Het kunstwerk dat gemaakt werd om te benadrukken hoe gedesoriënteerd en eenzaam Joden zich gevoeld moeten hebben. Hoewel de betonnen blokken langzaam in verval raken, blijft indrukwekkend om er tussendoor te lopen (niet er bovenop staan, dat is verboden!)

Wijk: Mitte
Adres: Cora-Berliner-Straße 1

Mauerpark

Hier zie je letterlijk hoe de Muur gestaan heeft. Het was ook nog eens een deel van de Muur dat streng bewaakt werd. Op de grond zie je bronzen plaquette liggen met waar er mensen geprobeerd hebben te vluchten. Als je bedenkt dat het hele park, zo breed als het nu is, vroeger dus een volledige zandvlakte was, tussen de muur aan de West-Berlijnse kant en de muur aan de Oost-Berlijnse kant in… Erg indrukwekkend.

Wijk: Prenzlauerberg
Adres: Bernauerstrasse

Asisi panorama

Wil je een gevoel krijgen bij wat de Muur voor mensen betekende, ga dan naar het levensgrote panorama dat kunstenaar Asisi schilderde. De geluiden en de lichteffecten maken het extra beklemmend.

Tip: op maandag na 16u bepaal je zelf je entree en kun je dus voor een fractie van de prijs naar binnen. Aanrader!

Wijk: Kreuzberg
Adres: Friedrichstraße 205 (vlakbij Checkpoint Charlie)
Openingstijden: dagelijks 10-18u (entree € 10)

Eastside Gallery

Het grootste openlucht kunstwerk ter wereld. Na de val van de Muur hebben kunstenaars zich op ongeveer 1,5 kilometer Muur uitgeleefd en er een kunstwerk van gemaakt. Hoewel er delen zijn afgezet met hekken, omdat het kunstwerk onder vandalisme te lijden heeft, blijft het indrukwekkend om hier langs te lopen. Omdat er veel met graffiti is gewerkt is dit voor kinderen een hele toegankelijke plek om over de historie van Berlijn en de Muur te vertellen.

Wijk: Friedrichshain
Adres: Muhlenstrasse

Streetart in Berlijn

Het is opvallend hoé veel streetart er in Berlijn te zien is. Soms gewoon mooi, soms heel politiek getint. Soms práchtig, soms ordinaire graffiti. Maar zeker met kinderen kan het super leuk zijn er een soort speurtocht van te maken. Wie vindt als eerste een nieuw stuk? Wie weet wat het betekent? Vind je het mooi of niet? Je gaat met andere ogen om je heen kijken!

Flohmarkt im Mauerpark

Er zijn behoorlijk wat vlooienmarkten in Berlijn die ieder weekend gehouden worden. Ik ging naar die vlakbij Mauerpark die iedere zondag vanaf 9u open is. Nu had ik de pech dat het die dag vreselijk regende, maar is het droog dan vind je hier een keur aan kraampjes, kinderen kunnen er lekker rondrennen (behalve wanneer het erg druk is, op mooie dagen) en er is genoeg ook aan foodtrucks te vinden.

Leuk ook om te combineren met een wandeling door het eerdergenoemde Mauerpark. Let wel op je tas/portemonnee, dit is ook terrein van zakkenrollers.

Wijk: Prenzlauerberg
Adres: Bernauerstrasse 63

Flohmarkt Arkonaplatz

Op loopafstand van de vlooienmarkt in het Mauerpark vind je nog een kleinere vlooienmarkt. Met een iets betere kwaliteit aan aanbod en ook iets overzichtelijker. Wel ook met minder eetgelegenheid, maar er is wel weer een speeltuin in de buurt. Geopend vanaf 10u.

Wijk: Prenzlauerberg
adres: Arkonaplatz

Brunchen op zondag

Het is een traditie in Berlijn, juist omdat er geen winkels open zijn gaan hele families uitgebreid met elkaar brunchen. En daar is genoeg gelegenheid voor. In mijn vorige artikel gaf ik al aan dat in Bikini Berlin je op zondag bij Super Concept Space uitgebreid kunt lunchen.

SoHo House Berlin

Dat kan hier ook. Een statig pand met binnen op de begane grond gelegenheid om te eten (op de 1e verdieping is er ook nog een restaurant) SoHo House is een hotel, maar als je er niet slaapt ben je er ook welkom voor brunch op zondag (of koffie, lunch op iedere dag van de week)

Ik dronk er alleen een hele goede cappuccino (Italiaanse barista!) maar zag wat er op de tafels verscheen en het zag er allemaal even lekker uit. Leuk ook om hele gezinnen er uitgebreid te zien eten, een goed teken!

Wijk: Mitte
Adres: Torstrasse 1

Streetfood auf Achse

In het vorige artikel las je er al over. Iedere zondag is er vanaf 11u Streetfood auf Achse, in de Kulturbrauerei. Alle info vind je hier

Bikini Berlin

Naast de dierentuin ligt Bikini Berlin. Een groot, industrieel pand, vlak naast ook de Gedächtnis Kirche, waar allemaal winkeltjes verzameld zijn. Geen standaard grote ketens, maar kleine designers, pop up stores en design. Wil je dus even winkelen zonder te vervallen in het massa aanbod (dat Berlijn ook heeft) dan is dit je plek.

Overigens kun je hier ook prima koffiedrinken en lunchen (zie mijn tips). En combineer het met een bezoekje aan de dierentuin en íedereen is happy! De openingstijden zijn in principe maandag tot en met zaterdag van 10u – 20u, maar de restaurants in het pand zijn ook op zondag open, maar hebben dan wisselende openingstijden. Meer informatie vind je op de website van Bikini Berlin

Wijk: Charlottenburg
Adres: Hardenbergplatz 2

Meer artikelen over Berlijn

Dit is alweer het 3e artikel over Berlijn. Eerder schreef ik al over uit eten met kinderen in Berlijn en over Streetfood en foodshoppen in Berlijn. In het laatste artikel – dat binnenkort verschijnt – geef ik je meer praktische tips over verblijven in Berlijn.

Meer bezienswaardigheden in Berlijn

Dit is uiteraard slechts een fractie van wat er te zien is in Berlijn, maar voor mij de highlights na 6 dagen Berlijn. Meer tips en bezienswaardigheden vind je op de blog van Emma!

Gepubliceerd op 13 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]