Eetsouvenirs – uit Engeland



Op vakantie naar het buitenland is om zo veel redenen heerlijk. Lekker er uit, mooie dingen bekijken maar wat mij betreft vooral ook lekker eten. En hoe leuk is het om dan ook nog een hoop lekkers mee naar huis te nemen, om daar thuis nog van na te genieten.

Ik krijg altijd leuke reacties als ik weer eens met een lading buitenlands eten thuis kom. In een serie artikelen zal ik je laten zien wat ik veelal meeneem uit de verschillende vakantielanden waar ik graag kom. Gewoon omdat het leuk is. En wie weet inspireer ik je er wel mee. Ga je mee op reis?

Engeland

Liefst ga ik met de auto naar Engeland, zodat we die na afloop goed gevuld mee naar huis kunnen nemen. Dat je in Engeland geen btw betaalt over eten helpt, omdat sommige producten daardoor  goedkoper zijn dan in Nederland. Gelukkig zijn heel veel van mijn favoriete producten ook steeds beter in Nederland te koop. Bijvoorbeeld (in grote steden) bij expatwinkels, online of bij Marks & Spencer. Meer over mijn liefde voor Engeland & Londen lees je trouwens hier. Maar zullen we nu eerst boodschappen gaan doen? 😉

Crackers

En dan bedoel ik de crackertjes die je bij kaas eet, bijvoorbeeld bij de borrel of een kaasplateau. Er zijn onnoemelijk veel soorten crackertjes op de markt in Engeland. Onlangs at ik er de gerookte havermoutcrackers van Fine Foods, waanzinnig bij blauwe kaas.

Maar bij de supermarkt hebben ze ook een aantal van mijn favorieten, zoals die met zwarte peper of van het eigen merk van Sainsbury met maanzaad

Engelse kaas

Nederland is dan misschien op en top kaasland, de Britten kunnen er ook wat van. Hier koop je de échte Cheddar, in verschillende rijpingen. Die in niets lijkt op de plakjes plastic die hier vaak in de supermarkt liggen. Hoe ouder, hoe beter wat mij betreft.

Maar ook blauwe kazen of geitenkaas, de Britse koeien zorgen voor topproducten. Lekker bij de bovenstaande crackertjes. Ga ook eens bij een kaasboerderij langs. Wij deden dat in de buurt van Dover, op weg terug naar de boot. Te gek om zo eens lokale kazen te ontdekken.

Marmelade

Natúúrlijk zit in mijn mandje marmelade, liefst met schilletjes erdoor. In de supermarkt vind je die in verschillende dikte. Sinaasappel is de klassieker, maar marmelades zijn er in verschillende smaken. Gewoon op brood, of lekker op een bread & butter pudding.

Lemon curd

Hoewel niet ingewikkeld om zelf te maken, vind ik het super handig een paar potten in de voorraadkast te hebben. In Engeland hebben ze niet alleen de bekende lemon curd, maar vaak ook een sinaasappel of limoen variant. Lekker op een geroosterde boterham, door de yoghurt of op een scone bij de thee.

Maldon zout

Dit zout komt van origine uit Engeland en is al jaren mijn favoriet. In Engeland hebben ze er ook een gerookte versie van. Heerlijk op een eitje!

Bacon

Oh de keuze qua bacon die de Britten hebben. Om jaloers op te worden. Op aanraden van onze Engelse vrienden kiezen wij altijd voor de American style bacon, die je hier op de foto ziet. Die bakt lekker krokant uit en is natuurlijk super als je een Engels ontbijtje maakt.

Gerookte schelvis

Het blijft jammer dat deze vis in Nederland amper gerookt te krijgen is. Ik gebruik ‘m graag in visschotels uit de oven en maakte er onlangs zelfs viscakejes mee. In Engeland koop ik ‘m vacuüm verpakt en gaat ‘ie thuis de vriezer in.

Pimms

Deze van gin gemaakte likeur is het Engelse antwoord op de Spaanse sangria. Mix met ginger ale of 7-Up en vul je kan of glas verder met stukjes komkommer, appel, aardbei en munt en serveer met flink wat ijs op een zomerse dag.

De klassieker is al heerlijk, maar steeds vaker is er per seizoen ook een limited edition. Wij kochten dit keer de aardbei variant, die ter gelegenheid van Wimbledon werd gelanceerd. Op en top zomers genieten!

Kooktijdschriften

De Britten zijn dól op koken en ik ben dol op kooktijdschriften. Een match made in heaven, want de schappen liggen er in Engeland vol mee. Good Food magazine, dat ook in Nederland bij sommige winkels te koop is, maar ook de Engelse Delicious, de Olive of de huistijdschriften van de verschillende supermarkten. Ze belanden allemaal in mijn koffer, voor nog meer inspiratie!

Briochebroodjes

Een van dé ontdekkingen van dit jaar zijn de briochebroodjes van de Engelse Aldi. Ik moet toch eens met de Nederlandse inkoper van Aldi gaan praten hoe we gaan regelen dat die zo snel mogelijk ook in het Nederlandse assortiment komen. Briljant! Hamburgerbroodjes, maar ook hotdogbroodjes. Het is jammer dat er maar zoveel in je koffer/auto kan.

De lijst is eindeloos

En zo kan ik nog wel even doorgaan, met chutneys, English muffins (hartige ontbijtbroodjes), bakproducten, bakartikelen, ciders, ginger beer, worstjes, chips, enzovoort enzovoort. Het is maar goed dat we een grote kofferbak hebben 😉

Wat neem jij mee?

Maar nu ben ik natuurlijk héél erg benieuwd of ik de enige ben die zoveel mee naar huis sleept en zo blij wordt van al die andere buitenlandse producten. Wat is jouw ultieme buitenlandse eetsouvenir?!

Gepubliceerd op 28 augustus 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.