Yaki Udon noodles (uit Reishonger, van Sabine Koning)



Dit recept komt uit het boek Reishonger dat ik voor Smulpaapje reviewde. Ik heb er al diverse gerechten uit gekookt en deze Japanse gebakken noedels vond ik echte smaakbommetjes. Ik heb – zoals altijd – wel een paar kleine dingen veranderd aan het recept. Ik kook echter weinig Japans, dus ik wilde ook weer niet al te veel veranderen.

Deze yaki udon zet je in een kwartiertje op tafel. Je maakt ze met udon-noedels. Deze worden gemaakt van boekweitmeel en zitten daardoor vol vezels. Daarmee zijn ze een stuk gezonder én vullender dan rijstnoedels.

Udon noodles uit Reishonger

Dit heb je nodig voor 4 personen

400g gedroogde udon-noedels (o.a. toko_
200g shii-take of andere paddenstoelen in plakjes
400g chinese kool
400g biefstuk, in blokjes
4 el Japanse sojasaus
1 el mirin (zoete rijstwijn)*
2 tl donkerbruine basterdsuiker
1 bosje lente-ui, fijngesneden
zwarte sesamzaadjes, geroosterd
sesamolie

*Gebruik je liever geen rijstwijn? Vervang deze dan door 1 el witte (rijst)azijn en ½ tl suiker.

Verder nodig: wok

Noodles uit Reishonger

Kook de udon-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer de sojasaus, mirin en basterdsuiker tot een dressing. Verhit een beetje neutrale olie in een wok en wok hierin de shii-take en Chinese kool tot de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de biefstukblokjes toe en wok deze 2 minuten op hoog vuur mee tot de buitenkant van het vlees dichtgeschroeid is.

Snelle Oosterse maaltijd

Schep de gekookte udon-noedels in de wok en schenk de dressing erbij. Schep alles nog even goed om en verdeel de yaki udon over kommen. Garneer met fijngesneden lente-ui, sesamzaadjes en een beetje sesamolie.

Variatie

Met de vulling kun je variëren: het recept in het boek schrijft witte kool, in plaats van Chinese kool voor,. En als je geen biefstuk wilt gebruiken, kun je uiteraard ook kiezen voor garnalen of bijvoorbeeld tofu. Ook hardgekookte eieren zijn een veelgebruikte topping voor yaki udon.

Gepubliceerd op 28 mei 2017


1 reactie

  1. bertil schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept! Overigens worden udon noedels van tarwemeel gemaakt. De noedels die van boekweit worden gemaakt, heten soba noedels. Tegenwoordig gelukkig ook gewoon in de supermarkt te koop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.