Yaki Udon noodles (uit Reishonger, van Sabine Koning)



Dit recept komt uit het boek Reishonger dat ik voor Smulpaapje reviewde. Ik heb er al diverse gerechten uit gekookt en deze Japanse gebakken noedels vond ik echte smaakbommetjes. Ik heb – zoals altijd – wel een paar kleine dingen veranderd aan het recept. Ik kook echter weinig Japans, dus ik wilde ook weer niet al te veel veranderen.

Deze yaki udon zet je in een kwartiertje op tafel. Je maakt ze met udon-noedels. Deze worden gemaakt van boekweitmeel en zitten daardoor vol vezels. Daarmee zijn ze een stuk gezonder én vullender dan rijstnoedels.

Udon noodles uit Reishonger

Dit heb je nodig voor 4 personen

400g gedroogde udon-noedels (o.a. toko_
200g shii-take of andere paddenstoelen in plakjes
400g chinese kool
400g biefstuk, in blokjes
4 el Japanse sojasaus
1 el mirin (zoete rijstwijn)*
2 tl donkerbruine basterdsuiker
1 bosje lente-ui, fijngesneden
zwarte sesamzaadjes, geroosterd
sesamolie

*Gebruik je liever geen rijstwijn? Vervang deze dan door 1 el witte (rijst)azijn en ½ tl suiker.

Verder nodig: wok

Noodles uit Reishonger

Kook de udon-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer de sojasaus, mirin en basterdsuiker tot een dressing. Verhit een beetje neutrale olie in een wok en wok hierin de shii-take en Chinese kool tot de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de biefstukblokjes toe en wok deze 2 minuten op hoog vuur mee tot de buitenkant van het vlees dichtgeschroeid is.

Snelle Oosterse maaltijd

Schep de gekookte udon-noedels in de wok en schenk de dressing erbij. Schep alles nog even goed om en verdeel de yaki udon over kommen. Garneer met fijngesneden lente-ui, sesamzaadjes en een beetje sesamolie.

Variatie

Met de vulling kun je variëren: het recept in het boek schrijft witte kool, in plaats van Chinese kool voor,. En als je geen biefstuk wilt gebruiken, kun je uiteraard ook kiezen voor garnalen of bijvoorbeeld tofu. Ook hardgekookte eieren zijn een veelgebruikte topping voor yaki udon.

Gepubliceerd op 28 mei 2017


1 reactie

  1. bertil schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept! Overigens worden udon noedels van tarwemeel gemaakt. De noedels die van boekweit worden gemaakt, heten soba noedels. Tegenwoordig gelukkig ook gewoon in de supermarkt te koop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.