Yaki Udon noodles (uit Reishonger, van Sabine Koning)

Dit recept komt uit het boek Reishonger dat ik voor Smulpaapje reviewde. Ik heb er al diverse gerechten uit gekookt en deze Japanse gebakken noedels vond ik echte smaakbommetjes. Ik heb – zoals altijd – wel een paar kleine dingen veranderd aan het recept. Ik kook echter weinig Japans, dus ik wilde ook weer niet al te veel veranderen.
Deze yaki udon zet je in een kwartiertje op tafel. Je maakt ze met udon-noedels. Deze worden gemaakt van boekweitmeel en zitten daardoor vol vezels. Daarmee zijn ze een stuk gezonder én vullender dan rijstnoedels.
Dit heb je nodig voor 4 personen
400g gedroogde udon-noedels (o.a. toko_
200g shii-take of andere paddenstoelen in plakjes
400g chinese kool
400g biefstuk, in blokjes
4 el Japanse sojasaus
1 el mirin (zoete rijstwijn)*
2 tl donkerbruine basterdsuiker
1 bosje lente-ui, fijngesneden
zwarte sesamzaadjes, geroosterd
sesamolie
*Gebruik je liever geen rijstwijn? Vervang deze dan door 1 el witte (rijst)azijn en ½ tl suiker.
Verder nodig: wok
Noodles uit Reishonger
Kook de udon-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer de sojasaus, mirin en basterdsuiker tot een dressing. Verhit een beetje neutrale olie in een wok en wok hierin de shii-take en Chinese kool tot de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de biefstukblokjes toe en wok deze 2 minuten op hoog vuur mee tot de buitenkant van het vlees dichtgeschroeid is.
Snelle Oosterse maaltijd
Schep de gekookte udon-noedels in de wok en schenk de dressing erbij. Schep alles nog even goed om en verdeel de yaki udon over kommen. Garneer met fijngesneden lente-ui, sesamzaadjes en een beetje sesamolie.
Variatie
Met de vulling kun je variëren: het recept in het boek schrijft witte kool, in plaats van Chinese kool voor,. En als je geen biefstuk wilt gebruiken, kun je uiteraard ook kiezen voor garnalen of bijvoorbeeld tofu. Ook hardgekookte eieren zijn een veelgebruikte topping voor yaki udon.
Gepubliceerd op 28 mei 2017
1 reactie
Bedankt voor dit heerlijke recept! Overigens worden udon noedels van tarwemeel gemaakt. De noedels die van boekweit worden gemaakt, heten soba noedels. Tegenwoordig gelukkig ook gewoon in de supermarkt te koop.