Yaki Udon noodles (uit Reishonger, van Sabine Koning)



Dit recept komt uit het boek Reishonger dat ik voor Smulpaapje reviewde. Ik heb er al diverse gerechten uit gekookt en deze Japanse gebakken noedels vond ik echte smaakbommetjes. Ik heb – zoals altijd – wel een paar kleine dingen veranderd aan het recept. Ik kook echter weinig Japans, dus ik wilde ook weer niet al te veel veranderen.

Deze yaki udon zet je in een kwartiertje op tafel. Je maakt ze met udon-noedels. Deze worden gemaakt van boekweitmeel en zitten daardoor vol vezels. Daarmee zijn ze een stuk gezonder én vullender dan rijstnoedels.

Udon noodles uit Reishonger

Dit heb je nodig voor 4 personen

400g gedroogde udon-noedels (o.a. toko_
200g shii-take of andere paddenstoelen in plakjes
400g chinese kool
400g biefstuk, in blokjes
4 el Japanse sojasaus
1 el mirin (zoete rijstwijn)*
2 tl donkerbruine basterdsuiker
1 bosje lente-ui, fijngesneden
zwarte sesamzaadjes, geroosterd
sesamolie

*Gebruik je liever geen rijstwijn? Vervang deze dan door 1 el witte (rijst)azijn en ½ tl suiker.

Verder nodig: wok

Noodles uit Reishonger

Kook de udon-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Roer de sojasaus, mirin en basterdsuiker tot een dressing. Verhit een beetje neutrale olie in een wok en wok hierin de shii-take en Chinese kool tot de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de biefstukblokjes toe en wok deze 2 minuten op hoog vuur mee tot de buitenkant van het vlees dichtgeschroeid is.

Snelle Oosterse maaltijd

Schep de gekookte udon-noedels in de wok en schenk de dressing erbij. Schep alles nog even goed om en verdeel de yaki udon over kommen. Garneer met fijngesneden lente-ui, sesamzaadjes en een beetje sesamolie.

Variatie

Met de vulling kun je variëren: het recept in het boek schrijft witte kool, in plaats van Chinese kool voor,. En als je geen biefstuk wilt gebruiken, kun je uiteraard ook kiezen voor garnalen of bijvoorbeeld tofu. Ook hardgekookte eieren zijn een veelgebruikte topping voor yaki udon.

Gepubliceerd op 28 mei 2017


1 reactie

  1. bertil schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept! Overigens worden udon noedels van tarwemeel gemaakt. De noedels die van boekweit worden gemaakt, heten soba noedels. Tegenwoordig gelukkig ook gewoon in de supermarkt te koop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.